Utánamentünk az óbudai Zichy-kastély elvételének: Demeter Szilárd tárgyalásokat ígér

Legfontosabb

2021. szeptember 16. – 16:19

Utánamentünk az óbudai Zichy-kastély elvételének: Demeter Szilárd tárgyalásokat ígér
A műemlék Zichy-kastélyt körbeölelő 18. századi melléképület délnyugati sarka a főváros III. kerületében, a Szentlélek téren – Fotó: Jászai Csaba / MTVA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Öt napot kapott az óbudai kerületvezetés, hogy válaszoljanak a Fő téri Zichy-kastély átadásának tervére a Demeter Szilárd-féle Petőfi Irodalmi Ügynökségnek. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat nem írta alá az eléjük tett szerződést, azt követelik, hogy érdemben tárgyaljanak velük a hasznosításról, melynek részleteiről semmit nem tudnak. Az állami tulajdonban lévő kastélynak helye van a kormányzati kultúrstratégiában, de a helyzet jogi szempontból sem egyszerű, és egy sor intézmény jövője is kérdéses. Demeter Szilárdot, a kormány egyik vezető kultúrpolitikusát, valamint Kiss László jelenlegi és Bús Balázs volt óbudai polgármestert kérdeztük a Zichy-kastély jövőjéről. Úgy tűnik, a volt kerületvezető sokkal többet tud a projektről, mint az utódja.

Péntek délután kapott levelet az ellenzéki vezetésű óbudai önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV), melyben szűk, ötnapos határidőt kaptak arra, hogy véleményezzék az eléjük tett szerződéstervezetet a Zichy-kastély jövőjéről. Az Óbuda Fő terén álló 18. századi barokk kastély állami tulajdonban van, de területének nagyjából a felében, 7000 négyzetméteren önkormányzati intézmények működnek. A kerületnek ingyen kellene átadnia az ingatlant, az új birtokos a még bejegyzés alatt álló Magyar Kultúráért Alapítvány és a Demeter Szilárd-féle Petőfi Irodalmi Ügynökség.

A vagyonátadásról márciusban született kormányhatározat. Ekkor dőlt el, hogy a Demeter Szilárd alá tartozó intézmény megkapja a Hajógyári-sziget déli részét, a volt hajógyár épületeit, ahol korábban Vizoviczki diszkóbirodalma működött, valamint vele szemben, az óbudai oldalon a Zichy-kastélyt is. A gyalogoshíddal összekötni kívánt helyszíneken Demeter 2025-ig „popkulturális és társművészeti központot” akar létrehozni koncert- és próbatermekkel, kulturális műhelyekkel, és korábban felmerült, hogy ide vontatná az A38 rendezvényhajót is.

Ennél sokkal több konkrétum még nem került nyilvánosságra, mint Demetertől megtudtuk, a mesterterv még nem készült el. Nagyban zajlik azonban a koncepciógyártás, amelyben a Zichy-kastély új funkcióival is számolnak.

Popkult és kultpol

„Rengeteg körön vagyunk túl, sokszor bejártuk mindkét ingatlanegyüttest. Látjuk egyben is, külön-külön is, több lehetséges előkoncepciót tárgyaltunk már végig” – válaszolta megkeresésünkre Demeter Szilárd, de részleteket nem osztott meg, mondván, döntés még nincs, és nem is egy személyben fog dönteni, csak egy szavazat lesz az övé a még bejegyzés alatt álló Magyar Kultúráért Alapítványban. (A bírósági bejegyzés után ennek a vagyonkezelő alapítványnak lesz a tulajdona a Petőfi Kulturális Ügynökség és rajta keresztül az óbudai ingatlanok is.)

Demeter ugyanakkor a fideszes kultúrpolitika meghatározó alakja: a székelyudvarhelyi születésű író-filozófus-politikai elemző volt Tőkés László irodavezetője és kampányfőnök, a Századvég Habony Árpáddal dolgozó stratégája, az erdélyi médiatér átalakítója és a magyarországi irodalmi szcéna erőforrásokat átalakító ökle, majd Kásler Miklós nevezte ki a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) élére. A magát megveszekedett orbánistának nevező Demeter politikailag 110 százalékosan lojálisnak mutatkozik, de posztjain láthatólag törekszik a szakmai együttműködésre, és bár szívesen emlékszik régi verekedéseire és néha fizikai fenyegetésekre is ragadtatja magát, nem kizárólag az erőpolitika nyelvén beszél. PIM-es megbízatása mellett jelenleg több terület kormánybiztosa: az Országos Széchényi Könyvtár jövőjéért és a magyar könyvszakmáért, valamint a könnyűzene megújításáért is ő felel. Utóbbira idáig 23 milliárd forintot kapott, továbbá a Hajógyári-sziget és a Zichy-kastély területét.

A Zichy-kastély – Fotó: VinceB / Wikipedia
A Zichy-kastély – Fotó: VinceB / Wikipedia

„Szeretném, ha az épületegyüttes az igényes és minőségi kultúra otthonává válna. Olyan központ lehetne, amely értékközvetítő szerepén keresztül egyaránt szolgálja az óbudai polgárokat és az egész magyar nemzetet” – írta részletek nélkül a Zichy-kastély jövőjével kapcsolatos kérdésünkre, egy ideologikusabb víziót is felvillantva: „Ha már személyes vízió: Budapestet nem a magyar valóságról levált városállamnak látom, hanem olyan fővárosnak, amelynek hatása az egész Kárpát-medencére kisugárzik.”

Míg a Hajógyári területe tipikus barnamezős beruházás, az Óbuda főterén álló Zichy-kastélyban most is egy sor kulturális intézmény működik, a használati jogok pedig kifejezetten zavarosak. Itt található a Szépművészetihez tartozó Vasarely és a PIM filiáléjaként működő Kassák Múzeum, kerületi fenntartásban van az Óbudai Múzeum és a kis Térszínház, miközben az egyik szárnyban a Hello Wood műhelyei, a nagyobb udvarrészen pedig az egyik fontos budapesti koncerthelyszín és szórakozóhely, a Kobuci működik. A Duna felőli udvar többre hivatott önkormányzati parkoló, és az épületben is van még egy-két önkormányzati és tankerületi hivatal.

Széthurcolt orangerie-ből gatyavarroda, Köjálból mini múzeumi negyed

A 18. század közepén Óbuda művészetkedvelő földesura, Zichy Miklós építtetett barokk kastélyt a Fő téren, az épület kálváriája azonban már néhány évvel a halála után elkezdődött. A kastély kincstári, vagyis állami tulajdonba került, elvitték a legtöbb szobrot és az orangerie egzotikus fáit, majd katonai hivatalok és ruharaktár került ide, hogy itt varrják a gatyát a katonáknak. A főúri kastély köré raktárakat és gazdasági épületeket emeltek, ma is ezek a kaszárnyafalak takarják el kívülről a főúri épületet. A világháború után szovjet tiszti lakások is voltak itt, a keleti szárnyat azért bontották le, mert kellett a hely a HÉV sínjeinek. A Zichy-kastélyt a hetvenes években renoválták. Ezután is maradtak raktárak, IKV, Köjál és tanácsi hivatalok, de idővel egyre erősebb lett a kulturális funkció: Óbudai Helytörténeti Gyűjtemény, művelődési ház, szabadtéri színpad, a déli szárnyban kapott helyet a Kassák, majd a Vasarely Múzeum: a magyar származású festő maga választotta ki állandó gyűjteménye helyszínét, és a belsőépítészeti szerkezetet is ő gondolta ki. Az ország egyik legizgalmasabb helytörténeti gyűjteménye, az Óbudai Múzeum állandó kiállítása is itt található.

Információink szerint az MNV a vagyonátadással kapcsolatban az elmúlt két évben háromszor tárgyalt a III. kerületi önkormányzattal, de az érvényben lévő szerződések miatt a helyzet bonyolult, és érdemi megoldáshoz nem kerültek közelebb. Ezek után küldte meg a Vagyonkezelő 10-én, pénteken a szerződéstervezetet, ez azonban a kerületvezetés szerint semmilyen módon nem kezeli a problémát, a most ott működő intézmények későbbi használati jogairól nem ejt szót.

A polgármester szerint nonszensz

Kiss László óbudai polgármester hétfőn ezért sajtótájékoztatót tartott a kastély udvarán, arról beszélt, hogy a szerződésből nem derül ki, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő miképpen akarja kárpótolni az önkormányzatot, és hogy mi lesz a kastélyban működő intézmények sorsa. Azt is pontosabban szeretné tudni, hogy az új tulajdonos milyen funkciókat telepítene a kastélyba és a Hajógyári-sziget déli részére.

„Informálisan sincs tudomásunk arról, hogy ki mit akar csinálni, csak sajtóhírek vannak. Nonszensz, hogy úgy írjunk alá egy szerződést, hogy semmilyen valós információnk nincs”

– mondta a Telexnek Kiss László, és arról beszélt, hogy Demeter Szilárd idáig egyetlen alkalommal sem kereste őket. A DK-s kerületi polgármester szerint alapvető lenne, hogy a kerületet érintő beruházási terveknél a fejlesztők bekopognak, különösen, ha a terveknek hatása lehet a helyi intézmények működésére. „Ez most sem a Hajógyári-sziget, sem a saját kerületünk főterén álló kastély kapcsán nem történt meg.”

Dr. Kiss László és Szabó Tímea sajtótájékoztatója az óbudai Zichy-kastélyban – Forrás: Kiss László / Facebook
Dr. Kiss László és Szabó Tímea sajtótájékoztatója az óbudai Zichy-kastélyban – Forrás: Kiss László / Facebook

„El kéne mondaniuk, hogy mit akarnak, és megnézni, tudunk-e kooperálni. Kerületi polgármesterként illik és kötelességem is tudnom, hogy mit szeretnének, hogy milyen lehetséges funkcióváltást terveznek, hogy az egy Broadway-hanghatással jár-e, megváltoztatja-e a közlekedési viszonyokat.”

Demeter szerint a jobboldal nem osztogatja más vagyonát

Az ellenzéki kerületvezető az MNV levele után levélben kért egyeztetést Demeter Szilárdtól, de erre egyelőre nem kapott választ. Demeter ezt nekünk azzal indokolta, hogy még nem jött el az ideje, hiszen a Zichy-kastély most még a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában van, ő csak majd akkor tud felelősen és jogszerűen tárgyalni, amikor átkerül hozzájuk. Szerinte pont nem ők bánnak önkényesen mások tulajdonával:

„A polgármester úr levélben keresett meg, csak hát mindennek rendelt ideje vagyon. Ugyanis van egy lényeges különbség a bal- és a jobboldal között, ami egyre inkább kiütközik a mostani előkampányban is. A jobboldal nem szereti más vagyonát osztogatni, pontosabban tiszteletben tartjuk a nyugati demokrácia egyik alappillérét, a tulajdont. A más tulajdonával való önkényes bánásmód kommunista tempó”

– írta Demeter Szilárd a Telexnek. Demeter szerint a kerületi önkormányzatnak el kell döntenie, hogy lemondanak-e a használati jogról vagy sem, és az átadásért adott kárpótlási igényükről is nyilatkozniuk kell (az MNV szerződéstervezetben ingyenes átadásról volt szó, nem kárpótlásról). „Ez vagy-vagy kérdés. El kéne dönteniük, hogy mit akarnak. Mi mindkét verzióval számolunk, majd ha döntöttek, akkor válik számunkra is értelmezhetővé egyik vagy másik felvetés” – írta erről a PIM vezetője.

Bús Balázs a projektben

Bár a jelenlegi kerületvezetéssel még nem vette fel a kapcsolatot, azt Demeter Szilárd megerősítette nekünk, hogy tanácsadóként „informálisan már leigazolták” Bús Balázst, az előző óbudai polgármestert és a Fidesz 2022-es jelöltjét. Bús Balázs szerepéről a Hajógyári kapcsán már egy ideje pletykálnak a kerületben, ezért inkább tőle kérdeztük meg, hogy mi a viszonya a projekthez. A kerület előző, fideszes vezetője – és az év eleje óta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke – megerősítette nekünk, hogy valóban felkérték: vegyen részt a Magyar Kultúráért Alapítvány munkájában. A volt kerületi polgármesternek várhatóan tehát fontos szerepe lesz a kulturális beruházásban. Bús elmondta, Demetert az óbudai terveiben maximálisan segíti: azután kezdtek el egyeztetni, hogy Demeter a PIM vezetője lett, és óbudai képviselőként fontos számára, hogy egy komoly kulturális fejlesztés valósuljon meg a kerületben. Azt is örömtelinek tartja, hogy a Hajógyári déli részével együtt most egy kézbe fog kerülni a terület.

„Az elmúlt években leginkább a zavaros tulajdoni és használati szerkezet akadályozta meg, hogy a Zichy-kastélynak gondos gazdája legyen. Ebben az önkormányzatnak és az államnak is lenne feladata” – mondta a kormánypárti képviselő a Telexnek, kiemelve, hogy az, hogy most megvalósulhat egy kulturális fejlesztés, annak köszönhető, hogy 2013-ban az Orbán-kormány „visszavásárolta az állam számára az Óbudai hajógyár Gyurcsány alatt privatizált területét”.

„Én örülök neki, hogy nagyszabású kulturális beruházásra nyílik lehetőség, ahhoz hasonlóra, mint amire Lisszabontól Varsóig több jó példa van Európában” – mondta Bús Balázs. Óbuda központjában az ő regnálása alatt a „Krúdy-negyed” kitalálásával próbálták újradefiniálni a környéket. Bús szerint az alapok jók, a Zichy-kastély lerobbant állapotban is egy kis múzeumsziget, és ez most egy nagy löketet kaphat.

Bús Balázs (balra) a Hello Wood műhellyel együttműködésben a Zichy-kastélyt járta körbe a belső felújítása közben, az Építész Mustra '18 rendezvény előtt 2018. október 12-én – Fotó: Bús Balázs / Facebook
Bús Balázs (balra) a Hello Wood műhellyel együttműködésben a Zichy-kastélyt járta körbe a belső felújítása közben, az Építész Mustra '18 rendezvény előtt 2018. október 12-én – Fotó: Bús Balázs / Facebook

Bús Balázs még a polgármestersége alatt készíttetett egy előzetes megvalósíthatósági tanulmányt a Zichy-kastély komplex fejlesztéséről. A kastélyfejlesztési kormánybiztos Virág Zsolttal készített koncepcióban teljes felújítást, a kulturális funkciók bővítését javasolták. Ennek a tervezetnek egyes elemei a mostani, Demeter-féle koncepcióban is visszaköszönnek. Ilyen a gyalogoshíd terve, ami a kastélyt kötné össze a Duna fölött a Hajógyári-szigettel, de az is közös elem, hogy Bús és Demeter is arra törekszik, hogy bevonja a Zichy-kastélyban most is otthon lévő kulturális vállalkozókat: a Kobucit és a Hello Woodot. Mindkét csapatot Bús Balázs hozta még a Zichy-kastélyba, a Hello Wood részt vett a korábbi és részt vesznek a mostani tervezésben is.

Nincs kivel tárgyalni

Kiss László polgármester azt mondja, neki az Óbudai Múzeum a kulcskérdés, mindenáron meg kívánja védeni az intézményt, méghozzá a Zichy-kastélyban. Az is prioritás számára, hogy a Hajógyári-sziget döntően zöld-rekreációs funkciója megmaradjon. Bús Balázs szerint a mostani kerületi vezetésnek nincs valódi koncepciója a kastély jövőjéről, és csak rémisztgeti a kerületi lakosságot azzal, hogy ki akarják tenni az Óbudai Múzeumot.

„Ha rajtam múlik, a múzeumok maradnak”

– írta nekünk Demeter Szilárd a mostani használók várható jövőjével kapcsolatban.

„A kobucisokkal is jó a viszony, velük is egyeztettem már a lehetséges igényekről, jövőpályákról. A Hello Woodal együtt dolgozunk a lehetséges koncepciókon, elismerésre méltó hozzáadott értéket képviselnek. Az önkormányzati adminisztráció sorsa tárgyalás kérdése.”

(Arra hivatkozva, hogy még kezdeti fázisban lévő, képlékeny dolgokról van szó, a Kobuci tulajdonosai nem akartak megszólalni a cikkünkben.) Hivataloknak Bús Balázs szerint nincs helye a kastélyban, a Kassák és a Vasarely Múzeum pedig nem feltétlenül helyhez kötött, de idáig is egymást erősítették, és ezt jó lenne megtartani.

„Ha úgy akarják rendezni a vagyonelemek sorsát, hogy az a kerületieknek jó legyen, akkor abban nyilván partnerek vagyunk” – mondta a Telexnek Kiss László polgármester.

„De ha valaki komolyan a magyar kultúráért szeretne tenni, akkor a kerület nevében elvárjuk az egyeztetést. Az cinikus válasz, hogy majd utána beszélgetünk.”

A polgármester abban bízik, hogy „győz a józan ész”, és megpróbálnak kompromisszumra jutni. Mint mondja, nem akar a Zichy-kastélyból pártpolitikát csinálni, de ha a Hajógyári-szigeten is tüntetés akadályozta meg a beépítést, ez újra felmerülhet, és két egyenes mondattal sok mindent lehetne már szerinte tisztázni, „például hogy ki mit akar”. Bús Balázs szerint abban igaza van az utódjának, hogy tárgyalni akar valakivel, de ezzel még várnia kell, amíg jogilag is feláll az új alapítvány, az, amelyik még a bejegyzése előtt megkapta Óbuda barokk főúri kastélyát.

Demeter azt mondja, ha majd jogilag is megtehetik, lakossági fórumokon is megvitatják az óbudai polgárokkal a hasznosítási elképzeléseket. „Ez ellen nem tiltakozhatnak, úgy tudom, hogy a jelenlegi ellenzék híve a közvetlen demokrácia gyakorlatának. És hát fura, de én is jobban bízom az életszagú kollektív bölcsességben, mint az ideológiailag vezérelt pártpolitikában.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!