Részben a Vizoviczki-birodalom helyén épülhet fel Demeter Szilárd popkulturális központja

2021. március 11. – 18:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közlöny szerdai számából kiderült, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és könnyűzenéért felelős miniszteri biztos Vizoviczki László egykori óbudai birodalmának helyén szeretne popkulturális és társművészeti központot kialakítani, írja a Kreatív Online.

Demeter korábban a Zichy-kastélyt nevezte meg mint az egyik lehetséges helyszíne, de a tervek között szerepel még az Óbudai-sziget déli része is, ahol egykor a Dokk és a Studio nevű szórakozóhelyek üzemeltek. Ezek tulajdonosa a budapesti éjszakai élet ismert vállalkozója, Vizoviczki László volt. Egészen addig, amíg a rendőség 2012-ben le nem tartóztatta, a szórakozóhelyek pedig 2013-ban végleg bezártak.

A terület hasznosításáról több terv született, a korábbi tulajdonos, az Álom Sziget 2004 Kft. (akiktől Vizoviczki bérelte a területet) kaszinót, konferenciaközpontot és szállodákat is álmodott ide, de ezekből végül semmi sem valósult meg. A kormány 2013-ban 3,99 milliárd forintért vásárolta meg a területet azért, hogy ott kulturális és sportcélú közösségi tér jöjjön létre.

Az Árpád híd budai lehajtója, előtérben az Óbudai-sziget 2020. szeptember 7-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az Árpád híd budai lehajtója, előtérben az Óbudai-sziget 2020. szeptember 7-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Magyar Közlöny szerint a Zichy-kastély és a Hajógyár-épületek is a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) tulajdonába kerülhetnek, utóbbinak kell majd a fenntartási és üzemeltetési koncepciót kidolgoznia. Szintén az ügynökség tulajdonába kerülhet a Szegedi Irodalmi Rezidensház és a Bajza utcai Magyar Írók Háza.

A kormányrendeletben szerepel a Demeter által bejelentett, a magyar könnyűzene újrahangolására szánt 23 milliárd forintos program is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!