Az óbudai önkormányzat nem akar lemondani a Zichy-kastély használati jogáról

2021. szeptember 14. – 08:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A III. kerületi önkormányzat szeptember elején csupán öt napot kapott arra, hogy válaszoljon a kormány nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ajánlatára a kerület főterén álló Zichy-kastély Petőfi Irodalmi Ügynökségnek történő, határozatlan idejű átadásáról – írja a Népszava.

A kormány április végén szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely többek között az óbudai Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget déli csücskét is az újonnan létrehozott Magyar Kultúráért Alapítványnak adta. Ez az alapítvány lényegében a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökség vagyonkezelője. Demeter Óbuda ezen részén egy popkulturális és társművészeti központot akar létrehozni, amihez az A38 hajót is felvontatnák ide a Petőfi híd mellől.

Kiss László, Óbuda-Békásmegyer DK-s polgármestere szerint a szeptember 3-án kapott szerződéstervezet egyetlen, a III. kerületi önkormányzat számára fontos kérdést sem rendez megnyugtatóan. A kastély felét, több mint 7 ezer négyzetmétert az önkormányzat használ, többek között itt működik az Óbudai Múzeum, a Kassák Lajos Múzeum és az Észak-budapesti Tankerületi Központ is.

Az óbudai Zichy-kastély a Szentlélek téren – Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi
Az óbudai Zichy-kastély a Szentlélek téren – Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományosi

A polgármester hétfőn tartott sajtótájékoztatót a kastély udvarán, ahol elmondta, hogy a szerződésből nem derül ki, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő miképpen akarja kárpótolni az önkormányzatot, és hogy mi lesz a kastélyban működő intézmények sorsa. Kiss azt mondta, hogy az ötnapos határidőn belül elküldték a válaszaikat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, amelyben vitattak néhány pontot. „Másrészt Demeter Szilárddal tárgyalásokat kezdeményeztünk arról, hogy megnyugtató végeredménye legyen a kérdésnek” – mondta Kiss. Hozzátette, hogy a III. kerületi önkormányzat nem szeretne lemondani a kastély használati jogáról.

Birtokba adásra a szerződés aláírása után egy hónappal kerülne sor, ami rövid határidő az itt működő intézményeknek, cégeknek egy új hely keresésére. Bár a szerződéstervezetben szerepel néhány általános hasznosítási cél – nevelési-oktatási, kulturális tevékenység, tehetséggondozó programok, kreatívipari innovációk, médiatartalom előállítás, kulturális célú ingatlanhasznosítás –, a kerület vezetése ennél pontosabban szeretné tudni, hogy az új tulajdonos, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) pontosan milyen funkciókat telepítene a kastélyba és a Hajógyári-sziget déli részére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!