A Hamász vezérének likvidálása új helyzetet hozott a háborúban

Legfontosabb

2024. október 19. – 22:12

A Hamász vezérének likvidálása új helyzetet hozott a háborúban
Jahjá Szinvár fotója a jemeni Szanaában 2024. október 18-án – Fotó: Mohammed Huwais / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Likvidálva: Jahjá Szinvár.

Mindössze ennyit írt ki X-oldalára csütörtökön az izraeli hadsereg (IDF). Szinvár volt a Hamász gázai vezetője, egyben a 2023. október 7-i terrortámadás egyik kitervelője. Augusztus elején őt választották meg a teljes szervezet főtitkárává, miután július végén Teheránban a Moszad likvidálta Iszmáil Hánijét. Szinvár szerdán egy izraeli gyalogsági rajtaütésben tűzpárbajba keveredett a Gázai övezet déli részén található Rafahban, majd szinte ráomlasztották az épületet, ahol meghúzta magát. Az izraeliek DNS-minták alapján végül minden kétséget kizáróan megerősítették, hogy a Hamász szerdáig első számú vezetőjét iktatták ki.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Annalena Baerbock német külügyminiszter közös nyilatkozata szerint Szinvár volt a gázai tűzszünet eddigi fő kerékkötője, Keir Starmer brit miniszterelnök pedig egyetértett Joe Biden amerikai elnökkel, hogy most olyan alkalom nyílt, amit minden félnek ki kellene használnia. A Hamász ugyanakkor eltökélt a harc folytatása mellett egészen addig, míg az izraeli csapatok nem távoznak Gázából. Izraeli politikusok szerint sem érték még el minden céljukat, köztük a túszok kiszabadítását az övezetben.

De mi történt Rafahban?

A Hamász részben Szinvár által kitervelt, tavaly októberi támadása után a terrorszervezet gázai vezetője felszívódott. Szinvár, Izrael első számú ellensége, korábban provokatív jelleggel sokszor vett részt szabadtéri programokon, tömegrendezvényeken, azaz viszonylag könnyű célpontnak számított. Azonban a háború kitörése után a Gázai övezet alatt kiépített alagútrendszer mélyére rejtőzött.

A BBC cikke szerint Izrael az elmúlt egy évben azt gyanította, hogy Szinvár testőrökkel és a tavaly október 7-én elrabolt, élő pajzsként használt izraeli túszokkal körülvéve haladt alagsorról alagsorra Gáza alatt. Izrael gázai bombázásainak és szárazföldi akcióinak egyik célja ennek az alagútrendszernek a felderítése, kifüstölése, beomlasztása volt – bár az ott fogva tartott túszok miatt ezzel óvatosnak kellett lenniük. A Hamász többször is azt állította az elmúlt egy évben, hogy több izraeli túsz meghalt az IDF támadásaiban.

Az izraeli beszámolók alapján Szinvárt mégsem az alagútrendszerben találták meg szerdán. A 828. Bislamach dandár katonái rutin járőrözésük során, a Gázai övezet legdélebbi részén, Rafah térségében, Tal el-Szultánban futottak bele a Hamász három fegyveresébe, akik bementek egy épületbe, majd tűzharcba keveredtek velük. Az első közlemények mindössze arról szóltak, hogy mindhármukat megölték. A New York Times beszámolója szerint az épület egy része beomlott az izraeli tüzérség bombázásától. Később az IDF is jelezte, hogy a tűzharc végén egy tank lövedéke csapódott az épületbe.

Csütörtökön tértek vissza a helyszínre, ahol megvizsgálták a holttesteket. Az egyik férfi nagyon hasonlított Szinvárra. Mivel az IDF katonái robbanó csapdáktól tartottak a romos épületben, a holttesteket otthagyták. A Szinvárra hasonlító férfi ujjából azonban levágtak egy darabot, és elküldték DNS-vizsgálatra. A Hamász vezetője 22 évet ült izraeli börtönben, így lehettek Izraelnek DNS-mintái. Később megtisztították a területet, és Szinvár testét is elvitték.

Az izraeli hadvezetés jelezte, hogy még vizsgálják, Szinvár-e az áldozat. Közben már terjedni kezdett egy fotó egy, a Hamász vezérére eléggé hasonlító, behasadt koponyájú férfiről is, a felvételt utóbb hitelesítették is. A vizsgálatok alapján csütörtök késő délutánra bizonyosodott be, hogy a halott valóban Jahjá Szinvár. Az izraeli kormányból ezt elsőként hivatalosan Jiszráel Kac külügyminiszter erősítette meg.

Csen Kugel, Izrael fő patológusa a boncolási eredményeket ismertetve a CNN-nek péntek este kijelentette, hogy fejlövés végzett Szinvárral, noha más sérüléseket is szenvedett, többek között az épületet támadó tank lövedékétől.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője szerint a támadás közben a Hamász három fegyverese elszakadt egymástól. Szinvár egyedül menekült be az épület egyik részébe, ahol egy drón lokalizálta, ezután ölték meg. A drónfelvételt közzé is tette az IDF, ezen látszik, hogy a bebugyolált fejű, fotelben ülő férfi egy botot hajít a drón felé, de nem sikerül eltalálnia. Szinváron repeszálló mellény volt, egy kézifegyvert és 40 ezer sékel (kb. 4 millió forint) készpénzt találtak nála. Egyetlen Izraelből elrabolt túsz sem volt vele, és a kísérete is meglepően csekély volt. Vagy észrevétlenül akart mozogni mindössze két testőrrel, vagy már csak ennyien maradtak az őt védelmező embereiből.

Hagari arról is beszélt, hogy Szinvár DNS-ét azonosították egy olyan alagút falán is, ahol hat hete hat túsz holttestét találták meg. Hagari szerint most a Hamász vezetőjének testvérét, Muhammed Szinvárt, valamint a terrorszervezet más katonai parancsnokait keresik.

Közben a Hamász elismerte, hogy az egyik áldozat Szinvár testőre, Mahmúd Hamdan, mozgalmi nevén Abu Juszuf volt. Az IDF szerint vele Színvár halálának helyétől kétszáz méterre végeztek.

Véletlen? Aligha

Hogy Szinvár likvidálása véletlen, vagy tudatos felderítő munka eredménye, azt még nem tudni. Az izraeli titkosszolgálat egy ideje már gyanította, hogy Szinvár Rafah térségében bujkál. A Guardian elemzésében mégis arra jutott, hogy nem precíz tervezés eredményeként végeztek a Hamász vezetőjével. A lap szerint erre utal, hogy egy szimpla katonai járőr akadt rá. Még csak nem is tudták, hogy kibe ütköztek. A Hamász vezére ezelőtt utoljára közvetlenül a 2023. október 7-i terrortámadás után mutatkozott, akkor az Izraelből elhurcolt túszok egy csoportjának a 22 börtönév alatt folyékonyan megtanult héberül azt mondta, nincs miért aggódniuk, palesztin foglyokra cserélik őket.

Ezután Szinvár eltűnt a gázai alagútrendszerben. Izrael hiába állított össze hírszerzőkből, katonákból és mérnökökből vegyes csapatot, nem bukkantak a nyomára. Mihael Milstein, az izraeli katonai hírszerzés (Aman) egykori palesztinügyi tisztje azt mondta, ha neki valaki egy éve azt mondja, hogy Szinvárt csak mostanra találják meg, nem hitte volna el. Bár azt is hozzátette, hogy a Hamász évek óta készült egy ilyen nagy konfliktusra, Izraelt pedig meglepte az alagútrendszer kiterjedtsége.

Jahjá Szinvár meggyilkolásának hírét ünneplik Jeruzsálemben 2024. október 17-én – Fotó: Menahem Kahana / AFP
Jahjá Szinvár meggyilkolásának hírét ünneplik Jeruzsálemben 2024. október 17-én – Fotó: Menahem Kahana / AFP

A kutatócsapat munkáját segítette a Jahalom, az izraeli utászok földalatti hadviselésre szakosodott elitcsapata, a lehallgatásban vérprofi 8200-as egység és persze a legmodernebb felszerelés. A Sin Bét, az izraeli nemzetbiztonsági szolgálat pedig a palesztin menekültek között toborzott besúgókat.

A Guardian szerint januárban egyszer már közel járhattak Szinvár elfogásához, egy Hán Júnisz-i földalatti rejtekhelyen megtalálták a nyomait, és 1 millió sékelt (közel 100 millió forintot). Az elektronikus kommunikációt mellőző, parancsokat futárokon keresztül osztogató Szinvár napokkal korábban menekülhetett el onnan. Az izraeliek reménykedtek is, hogy egy küldönc odavezeti őket a vezérhez, hasonlóan ahhoz, ahogy az amerikaiak Oszama bin Laden rejtekhelyét is lebuktatták a pakisztáni Abbotábádban.

Mohamed Deifre, az október 7-i terrortámadás másik kitervelőjére a Hamász katonai szárnyának gázai parancsnokára is így akadtak rá az izraeliek júliusban, vele légi csapással végeztek. A likvidálását augusztus elején erősítették meg, de azt korábban is tudni lehetett, hogy Deif volt a Hán Juniszt ért csapások célpontja, akkor legalább kilencven palesztin halt meg al-Mavaszi sátortáborában, írta a CNN.

Rengeteg reakció érkezett

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a gonoszra mért csapásként kommentálta Szinvár halálhírét, ami ugyan a konfliktus „végének a kezdete”, de nem jelenti a gázai háború végét. 101 izraeli túsz ugyanis még mindig Gázában van, Netanjahu pedig ígéretet tett – a tűzszünetben bízó – hozzátartozóknak: „A túszok kedves családjainak azt mondom: ez fontos pillanat a háborúban. Teljes erővel folytatjuk mindaddig, amíg az önök minden szerettei, a mi szeretteink otthon nem lesznek.” Joáv Galant védelmi miniszter keményebben fogalmazott:

„Szinvár megverten, üldözöttként, menekülés közben halt meg, nem parancsnokként. Olyasvalakiként, aki csak magával törődött. Ez világos üzenet minden ellenségünknek – az IDF bárkit elér, aki megpróbál ártani Izrael állampolgárainak vagy a biztonsági erőinknek.”

A Reuters azt írta, Szinvár megölése többek szerint utólag igazolja Izraelt, hogy az év első felében konokul elutasította a nemzetközi nyomást, és nem adta fel a rafahi betörés tervét, hiába menekült oda több mint egymillió palesztin a Gázai övezet északi részéről az ott dúló harcok elől. Biden akkor azt mondta Netanjahunak, hogy ne hajtsanak végre szárazföldi katonai műveletet a civilek biztonságának garantálása nélkül.

Kissé megkésve, de a Hamász is reagált vezetőjének elvesztésére. Halil el-Hájja, a szervezet vezetőségének Katarban élő tagja szerint Szinvár halála csak erősíti őket. Majd az izraeli túszokról beszélt. „Ezek a foglyok nem térnek vissza hozzátok a gázai agresszió vége és a gázai kivonulás előtt” – mondta. Baszem Naim, a Hamász politikai vezetésének egy másik tagja pedig azt mondta az AFP-nek, hogy a Hamászt „nem lehet megsemmisíteni”. Vezetőik likvidálása szerinte is erősíti a mozgalmat, mert a meggyilkoltak a jövendő generációk ikonjaivá válnak.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ), ami Ciszjordánia palesztinok lakta részének irányításáért is felel, szintén megemlékezett Szinvárról, akit „nagyszerű nemzeti vezetőnek” és mártírnak nevezett.

Olaf Scholz német kancellár, Keir Starmer brit miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök Berlinben 2024. október 18-án – Fotó: John Macdougall / AFP
Olaf Scholz német kancellár, Keir Starmer brit miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök Berlinben 2024. október 18-án – Fotó: John Macdougall / AFP

Jahjá Szinvár halála lehetőséget ad rá, hogy végre véget vessünk a gázai háborúnak és felkészüljünk a másnapra, amikor a Hamász már nem uralja a területet – mondta Kamala Harris amerikai alelnök, demokrata elnökjelölt. Harris szerint a megölésével igazságot szolgáltattak, és az Egyesült Államok, Izrael, illetve az egész világ „jobban járt” így. Ezután szerinte a túszokat szabadon kell bocsátani, és véget kell vetni a szenvedésnek Gázában.

Donald Trump republikánus elnökjelölt szerint Szinvár halála közelebb vihet a békés megoldáshoz. „Ő nem volt jó ember... Néha ez történik” – mondta riportereknek pénteken. Netanjahu becenevére utalva azt mondta még: „Boldog vagyok, hogy Bibi azt tette, amit tennie kellett”. Hamarosan beszélni is fog vele, mondta.

Joe Biden amerikai elnök szerint Szinvár a jobb jövő „leküzdhetetlen akadálya” volt. „Ez az akadály már nem létezik. De még sok munka áll előttünk” – mondta, hozzátéve, hogy Izraelnek minden joga megvolt a Hamász vezetésének és katonai struktúrájának felszámolására. Azt mondta, egyeztetni fog Netanjahuval és más izraeli vezetőkkel arról, hogy „egyszer és mindenkorra véget vessenek ennek a háborúnak”. Bár később azt is mondta, hogy több esélyt lát a libanoni fegyvernyugvásra, mint a gázaira.

Berlini látogatása alatt később arról is beszélt, hogy Szinvár kezéhez amerikaiak, izraeliek, palesztinok és németek vére tapadt. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby egyenesen „fordulópontnak” nevezte Szinvár megölését, mondván hisznek benne, hogy ez a háború végét jelentheti. Sajnálkozva hozzátette, hogy a tűzszüneti tárgyalások elakadtak, égy egyelőre nem tűnik úgy, hogy folytatódhatnak.

A Bidennel találkozó Olaf Scholz német kancellár és további nyugati vezetők, így Keir Starmer brit kormányfő, Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is üdvözölte Szinvár likvidálását, de többen tűzszünetet és a túszok elengedését is követelték.

Egy 2012-es fotón Jahjá Szinvár (balra) találkozik Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfelsőbb vezetőjével – Fotó: Gaza.KHAMENEI.IR / AFP
Egy 2012-es fotón Jahjá Szinvár (balra) találkozik Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfelsőbb vezetőjével – Fotó: Gaza.KHAMENEI.IR / AFP

A Hamásszal szimpatizáló, azt támogató Irán külügyminisztere, Abbász Arakcsi a Guardian szerint elismerően nyilatkozott a néhai terroristáról. „A mártírok örökké élnek, és Palesztina megszállás alóli felszabadításának ügye élőbb, mint valaha” – mondta. Irán ENSZ-nagykövetsége az ország egykori nagy ellenségével, Szaddám Husszeinnel állította szembe Szinvárt, mondván az előbbit „egy földalatti lyukból” cibáltak ki az amerikaiak, miközben irgalomért könyörgött, Szinvár viszont a csatatéren, ellenségeivel szembe nézve esett el. Ennek szerintük erősítenie kell az ellenállás szellemiségét a müszlimokban. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője szerint Szinvár „élt és élni fog”, és „a prominens figurák mártíromsága” nem vet véget az ellenállásnak.

Mi lesz most?

A nyilatkozatokból látszik, hogy Izrael folytatni akarja a háborút, és a Hamász sem hajlandó feladni és elengedni a túszokat, a világ állam- és kormányfőinek egy része pedig egyelőre hiába követel tűzszünetet.

A Hamász lehetséges új vezetőjeként a Times of Israel több nevet is megemlíttett. Például a Katarban élő Haled Mesált, a szervezet korábbi politikai vezetőjét, Muhammad Szinvárt, Jahjá Szinvár öccsét, vagy a már említett Halil el-Hajját. És még sok más hamászost is. Átmenetileg, az új vezető megválasztásáig valószínűleg Mesál veszi át a vezető szerepet.

A CNN arról írt, hogy Szinvár holtteste jelenleg titkos helyen van Izraelben, és az izraeliek arra készülhetnek, hogy a Hamász fogságában lévő túszaik szabadon bocsátásáért adnák át azt a palesztinoknak. Annyi kockázata lehet ennek, hogy ha Gázában eltemetik, a sírja zarándokhellyé válhat. Mindenesetre az izraeli hadsereg már olyan szórólapokat terít Gázában, amelyek büntetlenséget és szabad elvonulást kínálnak annak, aki túszokat ad át és leteszi a fegyvert.

Milstein úgy fogalmazott a Guardiannek: „De amikor elkezdesz gondolkodni rajta, hogy ez majd mindent megváltoztat, és hogy egy ideológiai szervezet össze fog omlani, mert megölöd az egyik vezetőjét, az totális hiba. Ne fantáziálj. Ez nem fog véget vetni a háborúnak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!