Kamala Harris: A Hamász-vezető halála egy lehetőség, hogy vége legyen a gázai háborúnak

2024. október 18. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

Jahjá Szinvár halála egy lehetőséget ad, hogy végre véget vessünk a gázai háborúnak és felkészüljünk a másnapra, amikor a Hamász már nem uralja a területet – mondta Kamala Harris amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt, miután az izraeli hadsereg (IDF) csütörtök délután bejelentette, végeztek a terrorszervezet gázai vezetőjével, egyben a 2023. október 7-i terrortámadás egyik kitervelőjével.

Harris szerint a Hamász-vezető megölésével igazságot szolgáltattak, és az Egyesült Államok, Izrael, illetve az egész világ „jobban járt” így. Hozzátette, ez egyben egy lehetőséget ad a fegyverszünetre, ezután a túszokat szabadon kell bocsátani és véget kell vetni a szenvedésnek Gázában – írja a Guardian.

A demokraták elnökjelöltje beszédében arra is utalt, hogy támogatja a palesztin államiságot, mondván, hogy annak a palesztinok „méltósághoz, biztonsághoz, szabadsághoz és önrendelkezéshez” való jogát kell jelentenie.

Joe Biden amerikai elnök hasonlóan reagált a Hamász-vezető halálhírére: szerinte Szinvár „leküzdhetetlen akadályt” jelentett az izraeliek és a palesztinok jobb jövője előtt. „Ez az akadály már nem létezik. De még sok munka áll előttünk” – mondta, hozzátéve, hogy Izraelnek minden joga megvolt arra, hogy felszámolja a Hamász vezetését és katonai struktúráját.

Ezzel részben azokkal a kritikákkal szemben is védekezett, amelyek arra irányultak, hogy az Egyesült Államok töretlenül támogatja Izraelt a gázai, humanitárius jogot is sértő és polgári áldozatokat követelő pusztítások ellenére is. Biden leszögezte, egyeztetni fog Benjamin Netanjahuval és más izraeli vezetőkkel arról, hogy „egyszer s mindenkorra véget vessenek ennek a háborúnak”. Az izraeli miniszterelnök csütörtök késő esti beszédében azonban arra utalt, hogy a konfliktusnak még messze nincs vége.

Az Egyesült Királyság nem fogja meggyászolni Szinvár halálát – reagált Keir Starmer brit miniszterelnök, aki a Hamász vezetőjét „a zsidó történelem leghalálosabb napja mögött álló agytrösztnek” nevezte. Emmanuel Macron francia elnök az X-en azt írta, Franciaország követeli , hogy a Hamász szabadon engedje a fogva tartott túszokat. Reagált Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke is, ő szintén a túszok szabadon bocsátását követelte. „Meggyőződésem, hogy új szakaszba kell lépni: itt az ideje, hogy az összes túszt szabadon engedjék, hogy azonnal tűzszünetet hirdessenek, és hogy megkezdődjön a gázai újjáépítés” – kommentálta az olasz miniszterelnök.

Ahogy megírtuk, Jahjá Szinvárt végül teljesen véletlenül sikerült megölnie az izraeli hadseregnek. Az IDF és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat ugyanakkor közleményében állította, hogy régóta tudták, hogy a vezető Rafahban rejtőzik, „a katonai műveleteknek köszönhetően folyamatosan szűkült a Szinvár rendelkezésére álló terület, és végül ez vezetett a halálához”. Az október 7-i terrortámadás másik kitervelőjét, Mohamed Deifet, a Hamász katonai szárnyának gázai parancsnokát Izrael még júliusban likvidálta.

Arról, hogy a közel-keleti helyzet milyen hatással lehet az amerikai elnökválasztásra, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!