Izraeli katonák végeztek Jahjá Szinvárral, a Hamász vezetőjével

2024. október 17. – 16:23

Izraeli katonák végeztek Jahjá Szinvárral, a Hamász vezetőjével
Jahjá Szinvár, a Hamász vezetője 2022. december 14-én, a szervezet alapításának 35. évfordulóján, Gázavárosban tartott ünnepségen – Fotó: Mohammed Abed / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a Gázai övezetben izraeli katonák végeztek Jahjá Szinvárral, a Hamász főtitkárával, a terrorszervezet gázai vezetőjével, egyben a 2023. október 7-i terrortámadás egyik kitervelőjével.

Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtök kora délután adott hírt egy incidensről a Gázai övezet déli részén található Rafahból. A Bislamach kiképződandár (mely háború esetén teljes értékű gyalogdandárként működik) Tel Szultán negyedben járőröző katonái palesztin fegyvereseket láttak belépni egy épületbe. A katonák tüzet nyitottak, az épület – valószínűleg nem a kézifegyverek találataitól – össze is omlott. Az épület romjai között talált egyik halott hasonlított Szinvárra, de gyanús volt, hogy a katonák nem bukkantak a környezetében a Hamász-vezető által élő pajzsként használt izraeli túszokra. A holttest egyik ujjából DNS-mintát vettek, melyet Izraelben megvizsgáltak, és csütörtök késő délutánra kiderült, hogy a halott valóban Jahjá Szinvár volt. Ezt az izraeli kormányból hivatalosan elsőként Jiszráél Katz külügyminiszter közölte, az IDF pedig lakonikusan annyit írt ki Twitter-oldalára:

Likvidálva: Jahjá Szinvár

Ugyan Szinvárt teljesen véletlenül sikerült megölni, az IDF és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat közleményében állította, hogy régóta tudták, hogy a vezető Rafahban rejtőzik, „a katonai műveleteknek köszönhetően folyamatosan szűkült a Szinvár rendelkezésére álló terület, és végül ez vezetett a halálához”.

Szinvár, a Hamász Oszama bin Ládene

Az 1962-ben a Hán Júnisz-i menekülttáborban született Jahjá Szinvár (akiről részletesen itt írtunk) húszévesen csatlakozott az Izraellel szembeni ellenálláshoz, és a Hamászban egy olyan terrorcsoportot alapított, mely az Izraellel „kollaboráló” palesztinok felkutatásával és likvidálásával foglalkozott – az „árulók” üldözésében mutatott buzgósága miatt kapta a „Hán Júnisz-i mészáros” becenevet. A hatóságok többször is letartóztatták, 1989-ben két izraeli katona és négy „kollaboráns” palesztin elrablása és meggyilkolása miatt egy izraeli bíróság négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

A börtönben kiválóan megtanult héberül, behatóan tanulmányozta az izraeli hadviselést és történelmet. 2008-ban agytumort diagnosztizáltak nála, és életét csak a börtönkórház izraeli zsidó orvosainak köszönhette. Szinvár 22 évnyi börtön után, 2011-ben szabadult 1025 másik palesztinnal együtt a Hamász által öt évvel korábban elrabolt Gilád Salit izraeli katonáért cserébe. Börtönbüntetése idején építgetett befolyásának köszönhetően 2017-ben ő lett a Gázai övezet vezetője. Posztján a szervezet politikai szárnyának élére került Iszmáil Hánijét váltotta.

Szinvárt augusztus elején választották meg a teljes szervezet főtitkárává, miután július végén Teheránban a Moszad likvidálta Hánijét.

Az Egyesült Államok által már 2015-ben terroristának minősített Szinvárt 2023. október 7-e előtt Izrael egy alkuképes politikusnak tartotta, akin keresztül fent lehet tartani a kisebb konfliktusokkal szegélyezett status quót a Gázai övezetben. Az izraeli elitet hideg zuhanyként érő október 7-i terrortámadás után azonban Szinvár egy Oszama bin Láden-szintű főgonosszá vált az izraeli közvéleményben, és a kormányzat már októberben „két lábon járó halott”-nak nyilvánította.

Szinvár korábban provokatív jelleggel sokszor vett részt szabadtéri programokon, tömegrendezvényeken, azaz viszonylag könnyű célpontnak számított. Azonban a háború kitörése után a Gáza alatti alagútrendszer mélyére rejtőzött. Rejtőzködése ellenére a katari közvetítéssel lebonyolított novemberi túszalkuban is kulcsszerepet játszott, állítólag az ő ötlete volt a túszok fokozatos elengedése, amivel garantálni lehetett a többnapos fegyvernyugvást.

Izrael júliusban likvidálta az október 7-i terrortámadás másik kitervelőjét, Mohamed Deifet, a Hamász katonai szárnyának gázai parancsnokát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!