A szerdán likvidált Hamász-vezető utolsó perceit mutathatja az IDF drónfelvétele

2024. október 18. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Drónfelvételeket tett közzé az izraeli hadsereg (IDF), amelyről azt állítják, a Hamász szerdán meggyilkolt gázai vezetőjének, Jahjá Szinvárnak utolsó perceit mutatják Rafahban – írja a Guardian. A videón egy sálakba burkolózott férfit lehet látni, aki egy romos lakásban, összegörnyedve ül egy széken. Az is látszik, hogy a férfi jobb karja súlyosan megsérült, másik karjával pedig a videó végén egy botot dob a felé közeledő drón irányába, feltehetően azért, hogy eltalálja azt.

Mint korábban megírtuk, az IDF csütörtök kora délután adott hírt egy incidensről a Gázai övezet déli részén található Rafahból. A Bislamach kiképződandár (mely háború esetén teljes értékű gyalogdandárként működik) Tel Szultán negyedben járőröző katonái szerdán palesztin fegyvereseket láttak belépni egy épületbe.

Az izraeli erők megtámadták az épületet. A Times of Israel szerint az IDF később nyilvánosságra hozta azt a felvételt, amely szerint egy tank nyitott tüzet a házra, amelyben Szinvár rejtőzött. Az épület összeomlott.

A romok között talált egyik halott hasonlított Szinvárra, de gyanús volt, hogy a katonák nem bukkantak a környezetében a Hamász-vezető által élő pajzsként használt izraeli túszokra. A holttest egyik ujjából DNS-mintát vettek, melyet Izraelben megvizsgáltak, és csütörtök késő délutánra kiderült, hogy a halott valóban Jahjá Szinvár volt. A Bellingcatnek pedig az IDF által közzétett képekből időközben sikerült beazonosítani a Tel Szultán negyedben található épületet, ahol a Hamász-vezető meghalt.

Amikor tehát a felvételek készültek, az IDF még nem tudta, hogy Szinvárt mutatják, Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő szerint ekkor még csak egy harcosként azonosították. A hadsereg ezután nyitott tüzet, ami már Szinvár halálát okozta. Hagari hozzátette, a Hamász-vezetőnél golyóálló mellényt, gránátokat és 40 ezer sékelt találtak – ez körülbelül négymillió forintnak felel meg. A szóvivő akkori elmondása szerint Szinvár egyedül menekült az épületbe, frissebb információk szerint előtte két testőrével együtt látták mozogni a környéken. Az izraeli erők egy drónt használtak a terület átvizsgálására, így készült a felvétel.

Jahjá Szinvárt így végül teljesen véletlenül sikerült likvidálnia az izraeli hadseregnek. Az IDF és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat ugyanakkor közleményében állította, hogy régóta tudták, hogy a vezető Rafahban rejtőzik, „a katonai műveleteknek köszönhetően folyamatosan szűkült a Szinvár rendelkezésére álló terület, és végül ez vezetett a halálához”. Az október 7-i terrortámadás másik kitervelőjét, Mohamed Deifet, a Hamász katonai szárnyának gázai parancsnokát Izrael még júliusban likvidálta.

Khalil al-Hajja, a Hamász helyettes vezetője pénteken megerősítette Szinvár halálhírét. A vezető azt mondta, Szinvár harc közben halt meg. A halála csak megerősíti a terrorszervezetet, ami folytatni fogja a palesztin nép törekvéseinek megvalósításához vezető útját. Khalil al-Hajja azt is mondta: az izraeli túszokat addig nem fogják visszaadni, amíg a Gázai övezet elleni agresszió véget nem ér, és az izraeli erők nem vonulnak ki teljesen az övezetből.

Több politikus is kommentálta már Szinvár halálát: Kamala Harris szerint ez lehetőséget teremt arra, hogy végre befejeződjön a gázai háború. Joe Biden kijelentette, ismét tárgyalni fog a tűzszünetről Benjamin Netanjahuval, az izraeli miniszterelnök szerint azonban még közel sincs vége a háborúnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!