Biden szerint Libanonban esély nyílhat a tűzszünetre, de a Gázai övezetben ugyanezt elérni már keményebb dió

2024. október 18. – 21:34

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök egynapos berlini látogatása során Olaf Scholz német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Keir Starmer brit miniszterelnökkel tárgyalt, írja a BBC. Biden szerint Libanonban esély nyílhat a tűzszünetre, de a Gázai övezetben ugyanezt elérni már keményebb dió. Arra a kérdésre, hogy van-e elképzelése arról, mikor és milyen válaszlépésekkel reagál Izrael az Irán által az ország felé eddig kilőtt közel 200 rakétára, Biden igennel válaszolt, de a részletekről nem beszélt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Annalena Baerbock német külügyminiszter közös nyilatkozata szerint az október 7-i Izrael elleni támadások kitervelője, Jahjá Szinvár volt a gázai tűzszünet eddigi fő kerékkötője. Keir Starmer brit miniszterelnök egyetértett Joe Bidennel, hogy most olyan alkalom nyílt, amit minden félnek ki kell használnia.

A Hamász ugyanakkor eltökéltségét fejezte ki a harc folytatása mellett, egészen addig, míg az izraeli csapatok nem távoznak Gázából. Az izraeli politikusok ugyanakkor világossá tették, hogy még nem érték el céljaikat az övezetben. Gázában tovább emelkedik a civil palesztin áldozatok száma, az izraeli hadsereg pedig megerősítette, hogy újabb egységet küldött Izrael északi részébe az ottani offenzíva megerősítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!