Várhelyi szerint a világ élén járó magyar egészségügy elismerése az EU-biztosi jelölése

2024. szeptember 17. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagy megtiszteltetésnek” nevezte Várhelyi Olivér, hogy kedden az Európai Bizottság egészségügyért és állatjólétért felelős biztosának jelölték. Az X-re kitett posztjában úgy látta, „a jelölés elismerése annak a több, mint száz éve a világ élén járó magyar egészségügynek és tudásnak, amit olyan nagy nevek fémjeleznek, mint Semmelweis, Szentgyörgyi vagy Karikó. Óriási a feladat, hogy hitelesen képviseljem ezt a kiválóságot. Kemény munkával igyekszem a bizalmat megszolgálni, ahogy azt az elmúlt 5 évben is tettem.”

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-)delegációját vezető Deutsch Tamás szerint „az egészségügy az EU jövőjét meghatározó egyik legfontosabb terület. Mindazok, akik politikai elfogultságból most gúnyolódnak a magyar biztosjelölt új feladatain, azok valójában a betegeken és az egészségügyben dolgozókon gúnyolódnak. Fontos és nehéz feladatokat bíztak tehát Várhelyi Olivér magyar biztosjelöltre. Meggyőződésünk, hogy ezekkel a feladatokkal is sikeresen fog megbirkózni a magyar biztos.”

Az európai uniós bővítéspolitikával kapcsolatos brüsszeli képmutatásba illeszkedik az Európai Bizottság elnökének döntése, hogy Várhelyi nem maradhat a területért felelős biztos, közölte szerdán Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter nyilvánvalónak látta: a döntés hátterében az áll, hogy ne a bővítéspárti Magyarország jelöltje kapja a bővítési portfóliót. Szerinte a csatlakozási folyamatban legelőrébb tartó országok egyértelműsítették is a kérésüket, hogy Várhelyi vigye tovább a szomszédság- és bővítéspolitikát, de ez végül nem így lesz. Úgy vélte, „ma az Európai Unió, Brüsszel, a tisztségviselők, Ursula von der Leyen asszony elképesztő képmutatást tanúsítanak a bővítés kapcsán, és nem támogatják a bővítést”, de „nem veszítjük el a lelkesedésünket”, és „még jó pár ország van ebben a kategóriában”. A miniszter közölte: minden tagállam dönthet, kit jelöl, „ezért én abból a feltételezésből indulok ki, hogy az Európai Parlamentben olyan fantasztikusan elkötelezett demokraták ülnek, hogy ezt a szuverén jogát egyetlen nemzetnek sem fogják majd elvitatni”.

Örülök, hogy a magyar biztosjelölt kapta meg az egészségügyi és állatjóléti portfóliót, írta Facebookon Kulja András. A Tisza Párt EP-képviselője remélte, hogy Várhelyi „szorosan együttműködik majd főnökével és mind hazai, mind pedig európai szinten sokkal komolyabban veszi majd a kérdést, mint kormánya Magyarországon”. A közegészségüggyel is foglalkozó EP-szakbizottság tagjaként „átgondolt és érdemi kérdésekkel fogunk részt venni a biztosjelölt hamarosan sorra kerülő meghallgatásán és a jövőben is aktívan figyelemmel fogjuk kísérni a tevékenységét”.

Ahogy arról korábban írtunk, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kedden bemutatta, hogyan nézne ki a megújuló testület. A magyar biztosjelöltnek, Várhelyi Olivérnek az egészségügyet és állatjólétet szánta. A bejelentést – a jelöltek közül egyedül nála – több helyről fojtott nevetés fogadta a sajtóteremben. Az egészségügy alapvetően nemzeti hatáskör, így gyenge portfóliónak számít, bár a koronavírus-járvány alatt az Európai Bizottság is több kezdeményezést indított el ezen a téren.

Az új testületet az EP-nek kell megszavaznia, de előbb a képviselő-testület adott témával foglalkozó szakbizottságai hallgatják meg a biztosjelölteket, és jelezhetik, ha valamelyik jelölt személyében vagy portfóliójában akadályt látnak az Európai Bizottság megszavazásához.

Címlapkép: Fred Marvaux / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!