Az osztrákok és a lengyelek dühösek, a holland kormány üdvözli a német határellenőrzést

2024. szeptember 10. – 22:56

Másolás

Vágólapra másolva

Németország egyoldalúan és tisztességtelenül jár el, a határellenőrzések újbóli bevezetésével, és az európai jogot is sérti – jelentette ki a lengyel kormány a Guardian szerint.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint ez a döntés a schengeni megállapodás de facto felfüggesztése, és Németországnak sürgősen egyeztetnie kéne a többi szomszédjával. A lengyeleket különösen kellemetlenül érinti a lépés, mivel ha Németország elutasítja a migránsokat a lengyel határon, Varsó rákényszerül, hogy egyedül birkózzon meg a problémával.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter is tiltakozását fejezte ki, amikor kedden a vita az EU-tagállamok között egyre nagyobb méreteket öltött. Kijelentette, hogy Bécs nem hajlandó befogadni egyetlen olyan migránst sem, akit a német határon visszafordítanak. „Nincs mozgástér ezzel kapcsolatban” – mondta.

Ezzel szemben a holland menekültügyi miniszter üdvözölte Németország döntését. A német kormány lépése összhangban van saját elképzeléseivel – írta Marjolein Faber holland menekültügyi és migrációs miniszter kedden, az X-en közzétett posztjában.

Egyes német határhoz közel eső holland települések önkormányzatai ugyanakkor hangot adtak aggodalmuknak – írja az MTI. Azt pedig Faber is leszögezte, hogy minimálisra kell csökkenteni a határellenőrzés kereskedelemre gyakorolt hatását.

A Guardian Európa-ügyi elemzője szerint a határellenőrzések újbóli bevezetése a jelek szerint elsősorban politikai okokból született. Alig egy hónappal ezelőtt Solingenben késes támadást követett el egy menedékkérő, aki állítólag az Iszlám Állam híve volt. A támadások után néhány nappal zajlottak le a kelet-németországi regionális választások előtt történt, amelyeken a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) párt történelmi sikert aratott.

A határellenőrzés bevezetését azzal indokolták, hogy az utóbbi időben fokozódott az iszlamista fenyegetettség, de ez jogilag nehezen védhető – írja a Guardian.

Nancy Faeser német belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy Németország a határellenőrzések bevezetésével kíván fellépni az illegális migráció ellen. Az Ausztriával 2015 óta, valamint tavaly óta Lengyelországgal, Csehországgal és Svájccal közös határán bevezetett ellenőrzéseket a jövő héten kiterjesztik Franciaországra, Luxemburgra, Belgiumra, Hollandiára és Dániára is.

Az új szabályozás jövő hétfőn lép életbe, és kezdetben hat hónapig lesz érvényben. A döntés a migrációról szóló heves politikai vita közepette született Németországban, miután a közelmúltban halálos áldozatokkal járó támadások gyanúsítottjai olyan menedékkérők voltak, akiknek a kérelmét elutasították, és mivel a migráció ellen erőteljesen kampányoló Alternative für Deutschland (AfD) ebben a hónapban a náci korszak óta az első szélsőjobboldali politikai párt lett, amely tartományi választásokat nyert Németországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!