Az ügyészség szerint az Iszlám Állam híve volt a solingeni késes támadás feltételezett elkövetője

2024. augusztus 26. – 07:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az ügyészség szerint a nyugat-németországi Solingen városában történt péntek esti késes támadás feltételezett elkövetője az Iszlám Állam híve volt – írja a Guardian az ügyészség információra hivatkozva.

Péntek este három embert öltek meg és többeket megsebesítettek a Németország északnyugati részén lévő Solingenben. A támadó este háromnegyed tízkor válogatás nélkül kezdett el megkéselni embereket a város alapításának 650. évfordulóját ünneplő fesztiválon. A Sokszínűség fesztiválja elnevezésű rendezvényt a solingeni templom előtti téren tartották, ahol a résztvevők este a színpadon zajló koncertet hallgatták.

Rendőrök kísérik a támadás feltételezett elkövetőjét – Fotó: Heiko Becker / Reuters
Rendőrök kísérik a támadás feltételezett elkövetőjét – Fotó: Heiko Becker / Reuters

A Spiegel információi szerint a 26 éves férfit Issza al H.-nak hívják, és a szíriai Deir ez-Zór városában született. 2022. december végén érkezett Németországba, és Bielefeldben adott be menekültkérelmet. A menekültstátuszt nem kapta meg, csak egy évvel később a polgárháborús övezetekből érkezetteknek járó kiegészítő védelmet. A férfi szunnita muszlim. A német titkosszolgálatok adatbázisában nem szerepel a nyilvántartott radikális iszlamisták között.

A szövetségi ügyészség közleményében mégis azt írta, hogy a férfi „radikális iszlám meggyőződései” alapján döntött úgy, hogy „a lehető legtöbb, általa hitetlennek tartott embert megöli” a fesztiválon.

Az Iszlám Állam szombaton vállalta a felelősséget a támadásért.

A 26 éves szíriai állampolgár szombat este feladta magát. A férfit gyilkosság és terrorszervezethez való tartozás gyanújával vették őrizetbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!