Imane Helif pert indított az őt ért támadások miatt, Elon Muskot és J. K. Rowlingot is felelősségre vonná

2024. augusztus 14. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Párizsban olimpiai aranyat szerző algériai ökölvívó, Imane Helif és ügyvédje pert indítottak az X (korábban Twitter) közösségimédia-platform ellen internetes zaklatás miatt – írja a Variety.

A Franciaországban benyújtott keresetben Helif ügyvédje szerint azért az X-et nevezték meg, mert így minden érintett ellen nyomozhat majd az ügyészség. Ettől még viszont említenek benne több hírességet is, többek között J. K. Rowling és Elon Musk neve is szerepel az anyagban, és Donald Trump posztjait is megvizsgálhatják a bokszolót képviselő Nabil Boudi szerint.

Boudi külön kiemelte, hogy a kereset célja nem az, hogy megbüntessék a zaklatásnak teret adó X-et, szerinte a platformok szabályozása a törvényhozók feladata.

Imane Helif egyike volt annak a két női bokszolónak, akiket az IBA nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról. A hivatalos orvosi állásfoglalást senki sem látta, csak a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) orosz elnöke hivatkozott rá, és hivatalosan annyit közöltek a tesztekről, hogy nem tesztoszteronszintet mértek, hanem „elkülönült és elismert vizsgálatot” folytattak.

Az olimpiát és a világsajtót is felkavaró ügy hosszú ideig húzódott, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte, szerintük hibásak voltak az Imane Helifen végzett tesztek, az elődöntő előtti napon pedig az IBA kaotikus sajtótájékoztatóján arról volt szó, hogy a szövetség orvosai korábban férfiakra jellemző tesztoszteronszintet mértek, de hozzátették, a két bokszoló nemzeti olimpiai szövetségének figyelmeztetése miatt nem árulhatnak el több részletet a teszteredményekről.

Imane Helifről több szó volt az utóbbi napokban, mint Lin Jü-tingről, elsősorban azért, mert az olasz ellenfele kevesebb mint egy perc után sírva adta fel a meccsét ellene. Magyarországon pedig azért is, mert a magyar Hámori Luca volt a következő ellenfele. A Helif ellen egyhangú pontozással elvesztett olimpiai negyeddöntő után Hámori Luca úgy nyilatkozott: „Az ellenfelemre nem lehet mondani egy rossz szót sem”. A Magyar Ökölvívó Szövetség a negyeddöntő után bejelentette, kiegészíti Hámori pénzdíját, annyit kap, mintha bronzérmet nyert volna.

Helif végül olimpiai bajnok lett, ezután azt mondta, minden joga megvolt arra, hogy ebben a számban induljon az olimpián, és arról beszélt, sikerült megvédenie a becsületét. Eredmények és pontos tények nélkül lehetetlen biztosat állítani Helif ügyéről, de amit lehetett, azt ebben a cikkünkben szedtük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!