Brutálisan elverték a 14 éves iráni lányokat, mert nem volt rajtuk fejkendő, de az erkölcsrendészet szerint csupán adminisztrációs céllal bekísérték őket az őrsre

2024. augusztus 10. – 21:44

Másolás

Vágólapra másolva

Nem volt hidzsáb a 14 éves lányokon, akiket megtámadott az iráni erkölcsrendészet Teheránban, a kiszivárgott felvétel szerint még június végén. A felvételeken két 14 éves lány látható, akik állnak az iráni főváros északi részén egy forgalmas úton, ahol nem sokkal később megáll mellettük egy furgon. Az autóból az iráni erkölcsrendészet női tagjai ugranak ki és támadnak a lányokra. Egyikük fejét beverik, földre rántják, végül mindkettőjüket berángatják a furgonba.

A felvétételt először a teokratikus rezsim által ellenzékinek tartott Ensafnews.com közölte, ezután a képkockák széles körben terjedtek.

A lányok ügyvédje, Reza Safakah a bírósághoz fordult, jelezve, hogy az erkölcsrendészeknek nem volt joguk a kötelezően előírt hidzsab elhagyása miatt őrizetbe venni a lányokat. A bíróság közölte: nincs is szó őrizetbe vételről, csupán „bekísérték őket az őrsre adminisztrációs céllal” – idézte az Iran International. „Látható, hogyan kezeli a rendőrség ezeket az úgynevezett bekíséréseket” – jegyezte meg az ügyvéd.

Azt elismerte a hatóság, hogy a történtek eltértek a szabványos eljárástól és tettek jogi lépéseket a végrehajtókkal szemben.

Iránban 2022 őszén tiltakozási hullám tört ki, amikor meghalt a kihallgatáson szerzett sérüléseiben egy 22 éves lány, akit szintén azért vittek be az erkölcsrendészek, mert nem volt rajta hidzsab. Mahsza Amini halála szimbolómmá vált, a rendszer elleni tiltakozások egyre szélesebb méreteket öltöttek, a nők felszabadításáról szóló „Baraje” című dal a megmozdulások himnusza lett.

A tüntetéseket a síita vallási diktatúra hatóságai végül erőszakkal, nyilvános kivégzésekkel számolták fel. Letartóztatták Amini nagybátyját is. Magyarázkodnia kellett annak a falmászó sportolónak is, aki egy szöuli versenyen szerepelt hidzsáb nélkül.

A rezsim tavaly bejelentette, hogy köztéri megfigyelőrendszert vezetnek be a fejkendőviselés betartatására – azaz lényegében a nők intézményesített elnyomásának fenntartására. Az új szabályok szerint 10 év börtön is kiszabható a fedetlen fővel nyilvánosan mutatkozó nőkre.

A 2022-es tiltakozások hatására az erkölcsrenészet egy időre visszaszorult az utcákról, ám tavaly nyár óta ismét működésbe léptek, a fejkendőt nem viselő nőket pedig pszichiátriai kezelésre küldik, vagy közmunkára egy halottmosdatóba.

A 14 éves lányokkal szembeni fellépés is mutatja, hogy a rendszer a lázadás legkisebb jelére – azaz a hajadon fővel járó nők megjelenésére – is erőszakkal reagál.

„Ez csak gyűlöletet szít lázadáshoz vezet” – idézte az Iran International az erkölcsrendészek fellépését elítélő Muhammad Agazadeh újságírót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!