Brutális kínzásokról, korbácsolásról, börtönbeli szexuális zaklatásról ír az iráni aktivista

2023. január 11. – 08:36

Brutális kínzásokról, korbácsolásról, börtönbeli szexuális zaklatásról ír az iráni aktivista
Az iráni Mizan hírügynökség 2022. október 16-i fotóján üres emeletes ágyak láthatók az Evin börtönben, az iráni fővárostól, Teherántól északnyugatra. Itt tölti Szepideh Kolian is börtönbüntetését – Fotó: Koosha Mahshid Falahi / Mizan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 19 éves Szepideh Kolian (Sepideh Qolian) az egyik legismertebb iráni aktivista, jelenleg ötéves börtönbüntetését tölti a hírhedt Evin büntetés-végrehajtási intézményben. A börtönből írt levelében állítja, hogy az intézmény egyik szárnyában kínzóhelyiségeket alakítottak ki, ahol brutális eszközökkel kényszerítenek ki foglyokból fals vallomásokat. Ez a szárny korábban kultúrtérként funkcionált a börtönben.

Szepideh Kolian 2018 óta van bezárva, miután elítélték. A bűne az volt, hogy támogatott egy sztrájkot – ez az iráni bíróság szerint nemzetbiztonság elleni tevékenységnek számít.

Az Evin börtönből írt levelében leírja, hogy a kihallgatók milyen brutálisan bánnak vele és más fogvatartottakkal, és hogy kikényszerített vallomásaikat később az állami televízióban sugározzák.

„A vizsgateremben fiatal fiúk és lányok tömörülnek, és a kínzók kiabálása hallatszik” – írja a BBC szerint.

A levelében Szepideh Kolian felidézi saját 2018-as kihallgatását és kényszerített vallomását is, miután letartóztatták, mert támogatta a munkások sztrájkját és tiltakozását egy cukorgyárban Irán Huzesztán tartományában. Egy nő hallgatta ki, akitől azt remélte, hogy gyengédebb lesz vele, mint férfi kihallgatói, és „legalább nem fog szexuálisan bántalmazni”. De a női tiszt is agresszív volt vele, bezárta a wc-be, és folyamatosan üvöltött vele, például „belerúgott az íróasztal lábába, és azt kiabálta, hogy »te kommunista kurva, kivel kúrtál?«.”

Kolian szerint a vécé, ahová bezárták, egy kihallgatószobában volt, és hallotta, ahogy egy férfit kínoznak és korbácsolnak. „A kínzás hangjai órákig, vagy talán egy napig, talán tovább is tartottak, elvesztettem az időérzékemet” – írja. Aztán miután kiengedték a mosdóból, három nap folyamatos kihallgatás után kialvatlanul, egy olyan szobába vitték, ahová kamerát állítottak fel.

„Félig eszméletlenül vettem el tőle a forgatókönyvet, és a kamera előtt ülve olvastam fel” – írja. Éppen ezek alapján a vallomások alapján öt év börtönre ítélték.

A BBC azt írja, Iránban a kormányellenes megmozdulások kezdete óta legalább 519 tüntetőt – köztük 69 gyereket – öltek meg, ezreket börtönöztek be és 19 300-at tartóztattak le az Emberi Jogi Aktivisták Hírügynöksége (HRANA) szerint.

A tüntetések a 22 éves Mahsza Amini halála miatt kezdődtek. Amini szeptember 16-án halt meg, miután az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag nem megfelelően viselte a fejét takaró hidzsábot. A nőt az erkölcsrendészek egy kisbuszba tuszkolták, ahol súlyosan bántalmazták, később a ruháit „nem megfelelően” hordó nők számára előírt erkölcsrendészeti fejtágításon összeesett, és három napra rá egy teheráni kórházban meghalt. Halálát követően tiltakozáshullám tört ki az országban. A hónapok óta tartó tiltakozásokról ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben, ebben a cikkben pedig az iráni nők helyzetét elemeztük Iránban élő nők és szakértők segítségével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!