Térfigyelő kamerákkal azonosítják majd azokat az iráni nőket, akik nem viselik a hidzsábot

2023. április 8. – 22:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni hatóságok nyilvános helyeken elhelyezett kamerák segítségével fogják beazonosítani azokat a nőket, akik megsértik az ország hidzsábtörvényét – jelentette az iráni állami média.

Iránban a nőket letartóztatás fenyegeti, ha nem takarják el a hajukat, de sokan szembeszállnak ezzel a kötelezővé tett öltözködési szabállyal. A széles körű tiltakozások tavaly ősszel azután kezdődtek, hogy a hidzsáb szabályainak megszegéséért őrizetbe vett 22 éves Mahsza Amini életét vesztette a rendőrségi vizsgálat közben. Az azóta is folytatódó tüntetéshullámról itt írtunk bővebben. A tüntetések után Iránban élő nőket, Magyarországon élő iránit és szakértőket kérdeztünk az iráni nők helyzetéről, cikkünket itt olvashatja el újra.

Az iráni hatóságok azonban semmi jelét nem mutatják, hogy meghátrálnának a kérdésben. „Új intézkedésként és a hidzsábtörvény végrehajtása során kialakuló feszültségek és konfliktusok megelőzése érdekében az iráni rendőrség nyilvános helyekre felszerelt intelligens kamerákat fog használni, hogy beazonosítsa a szabályok megszegőit” – közölte a rendőrség.

A nők beazonosítása után figyelmeztető üzeneteket küldenének nekik, amelyekben részletesen tudatnák velük, hogy mikor és hol sértették meg a törvényi előírásokat.

„Az értékek megőrzése, a családi élet védelme, valamint a közösség lelki egészségének és békéjének fenntartása érdekében semmiféle formáját nem toleráljuk a törvénysértő egyéni vagy kollektív viselkedésnek” – idézte az állami hírügynökség.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!