Nincs rajtad fejkendő? Mehetsz halottmosdatónak vagy pszichiátriai kezelésre!

2023. augusztus 7. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Iránban a csaknem egy éve tartó atrocitások és megtorló intézkedések ellenére is számos nő hagyja fedetlenül a haját, hogy így tiltakozzon a nők másodrendű állampolgárságát szimbolizáló iszlám öltözködési előírások ellen. A France 24 francia közszolgálati tévécsatorna összeállítása szerint az utóbbi időkben az offline vagy online nyilvánosság előtti helytelen kendőviseletük (pontosabban kendő-nemviseletük) miatt bíróság elé citált nőket a bíróságok rendszeresen pszichológiai vagy pszichiátriai kezelésre küldik.

Az Iránban szupersztárnak számító 61 éves Afszaneh Bajegan színésznőt Instagram-posztjai miatt egy bíróság „családellenes személyiségtorzulás”-sal diagnosztizálta, és arra kötelezte, hogy heti egy alkalommal részt kell vennie egy „pszichológiai központ” foglalkozásain. A közelmúltban egy másik színésznő, Azadeh Szamadi esetében is „antiszociális személyiségtorzulást” állapítottak meg, mivel egy temetésen hidzsáb helyett kalapot viselt. A Szamadira kirótt ítélet is heti rendszerességű terápiát ír elő.

Az összesítésben szerepel egy nem nevesített teheráni nő is, aki júliusban kéthavi börtönbüntetést és hathavi pszichológiai kezelést kapott „szexuális szabadossághoz vezető fertőző pszichés rendellenesség” miatt. A nő szexuális szabadossághoz vezető fertőző pszichés rendellenessége abban nyilvánult meg, hogy fejkendő nélkül ment az utcára.

A bírói gyakorlat elterjedtségét nehéz megállapítani, de az iráni mentális egészségért felelős szektor négy vezető érdekképviselete nyílt levélben tiltakozott a bírói szervezetnél, mondván, a hatóságok „visszaélnek a pszichiátria lehetőségeivel”, és leszögezték,

a mentális problémák diagnózisa a pszichiáterek feladata, nem a bíráké.

A súlyos gazdasági, szociális és politikai válság miatt évek óta forrongó Iránban a legújabb tüntetéshullám azután tört ki, hogy a viselkedési- és öltözködési szabályokra felügyelő erkölcsrendészet 2022. szeptember 16-án Teheránban a hidzsáb „nem megfelelő viselete” miatt olyan súlyosan bántalmazta a kurd származású 22 éves Mahsza Aminit, hogy a nő három nappal később belehalt sérüléseibe. Az 1979-es iszlamista forradalom után felállított erkölcsrendészet brutalitását az iráni közvélemény nem valamiféle túlkapásként, hanem a rezsim lényegének megnyilvánulásaként értelmezte, ezért az Amini haláláról szóló hírek elterjedése után kirobbanó spontán tüntetések egyöntetűen a rendszer leváltását célozták. A teheráni rezsim azonnal brutális erőszakkal lépett fel a tiltakozásokkal szemben, de így is csak több hónap után volt képes úgy-ahogy konszolidálni a helyzetet – azonban az újabb incidensekre szinte mindig újabb tüntetések robbannak ki.

A France 24-nek nyilatkozó elemzők szerint a bíróságok által kiszabott bizarr büntetések – volt olyan nő, akit az öltözködési előírások megszegése miatt egy hónapig halottmosdatóként dolgoztattak – azt mutatják, hogy az idősödő férfiakból álló elit egyre kevésbe tartja ellenőrzése alatt a társadalmi folyamatokat, és egyre szélesebb a szakadék a lakosság és a teokratikus vezetés között. Az országban júliustól ismét az erkölcsrendészet ellenőrzi a fejkendőviselési előírásokat, és hamarosan szigorítanak az erkölcsrendészeti előírások megsértésére kiszabható büntetési tételeken is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!