Újra járőröznek az iráni utcákon az erkölcsrendészek, a fejkendőviselést ellenőrzik

2023. július 16. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Iránban ismét az erkölcsrendészet ellenőrzi a fejkendőviselési előírásokat – írja a rendőrség közlése alapján az MTI. Az erkölcsrendészet illetékes alakulatai mostantól az egész ország területén járőröznek gyalogosan, illetve autóval, és intézkedni fognak az előírások megsértőivel szemben.

A hidzsáb viselésére vonatkozó előírás Iránban nem új keletű, de különös jelentőséget kapott a tavaly őszén kitört országos tüntetéshullám miatt, amit Mahsza Amini halála váltott ki. Az öltözködési szabályok megsértése miatt előállított kurd diáklány az erkölcsrendészet őrizetében halt meg. Az ország politikai és vallási vezetése elleni tiltakozásba átcsapó tüntetési hullám nyomán az erkölcsrendészet alakulatai egy időre eltűntek a nagyvárosok utcáiról. A kegyetlen fellépés ellenére sem lankadt a mozgalom, de vezető és politikai program híján megrekedni látszott.

Az ország vezetése nemrégiben beterjesztett a parlamentben egy törvénytervezetet, amely egyebek között kemény büntetéseket helyez kilátásba az előírások megsértőire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!