Uniós vezetőknek írt levelében tolmácsolta Putyin érveit Orbán

2024. július 9. – 13:51

Uniós vezetőknek írt levelében tolmácsolta Putyin érveit Orbán
Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Úgynevezett békemissziója, azaz kijevi, moszkvai (és pekingi) útja után Orbán Viktor levélben tájékoztatta az Európai Unió vezetőit, köztük Charles Michel tanácsi elnököt tárgyalásai eredményeiről – írja az Ukrajinszkaja Pravda. A lap megszerezte a július 5-i datálású levelet, amiben Orbán megnyugtat mindenkit, ő

„nem állt elő semmilyen javaslattal vagy fejezte ki véleményét az Európai Tanács vagy az Európai Unió nevében.”

Szerinte minden erre irányuló állítás alaptalan. Mindezt azért is kellett megírnia, mert a tárgyalásokon elhangzott Vlagyimir Putyin orosz elnök szájából is, hogy Orbán az EU soros elnökségének képviseletében lehet jelen Moszkvában. Ráadásul a magyar kormányfő a Facebook-oldalán a látogatásról hírt adó poszt képére is odabiggyesztette a magyar elnökség logóját.

Orbán azt írta az uniós vezetőknek, hogy Putyin hozzáállása a csatatéri helyzethez jelentősen különbözik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökétől. „Putyin nem említette az orosz veszteségeket semmilyen formában” – írta Orbán, aki szerint az orosz államfő azt közölte, tudtával havi 40-50 ezer katonát vesztenek az ukránok (a két háborús fél veszteségeiről csak tippek vannak, mivel egyik fél sem közli azt rendszeresen). Az ukrán veszteségek miatt Putyin

„meglepődött, hogy az ukrán elnök visszautasította a javaslatot egy átmeneti tűzszünetre.”

Az orosz elnök belemenne egy olyan fegyvernyugvásba, ami nem az ukrán erők átcsoportosítását vagy átszervezését eredményezné. Putyin egyébként a 2022 áprilisi kezdetleges béketárgyalások keretrendszere alapján képzelné el a harcok leállítását, amik nemzetközi biztonsági garanciákat nyújtanak. Ez Ukrajna biztonsági garanciáinak vétójogát jelenti az Ukrajnával szembeni erőszak alkalmazása esetén, és Oroszország a garantálók között látná magát. Moszkva egy kínai-brazil javaslat mentén tárgyalna még, ami nem tesz említést Ukrajna területi integritásáról és szuverenitásáról.

Orbán a levélben a szokásos mondatait is leírja, miszerint Európának békére van szüksége, ami azért nem lehetséges jelenleg, „mert blokkolták a diplomáciai csatornákat, és nincs közvetlen párbeszéd a felek között”. A magyar miniszterelnök szerint az idő kulcsfontosságú faktor, mivel egyre intenzívebbek a harcok, és egyre több az áldozat. A kormányfő szerint ha nem állítják le a harcokat, „sokkal drámaibb veszteségeket és harctéri fejleményeket” fogunk látni a következő két hónapban, mint eddig bármikor.

A magyar kormányfő szerint az Egyesült Államok nem fog most a békekezdeményezések élére állni a választási kampány miatt, így egy „európai kezdeményezésre” van szükség a „stratégiai autonómia” szellemében.

A Pravda megemlítette, Orbán további spontán találkozókat tervez a jövőben, miközben az uniós nagykövetek következő gyűlésükön fel akarják hozni a miniszterelnök önjelölt békemisszióját.

Az orosz elnöknek elementáris érdeke Orbán Viktor „megemelése”, így szoktak befolyásoló ügynököket is telepíteni az ellenfél soraiba – állította Buda Péter biztonságpolitikai szakértő, volt nemzetbiztonsági főtiszt. Szerinte amit Orbán „el tud érni”, azt valójában Putyin akarja, erről korábbi cikkünkben olvashat.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!