Orbán a kijevi támadásról: Ahogyan az várható volt, az orosz-ukrán háború kegyetlensége szintet lépett

2024. július 9. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

„A tegnapi Kijev elleni tragikus és szörnyű támadás igazolta a félelmeinket: ahogyan az várható volt, az orosz-ukrán háború kegyetlensége szintet lépett. Pontosan ezért kezdtünk békemisszióba 9 nappal ezelőtt” – írja Facebook-oldalán Orbán Viktor.

Hétfőn Kijevet és más ukrán nagyvárosokat is orosz támadás ért, a támadásokban összesen 38-an haltak meg, köztük 4 gyerek, és 190-en sérültek meg szerte az országban. Kijevben legalább heten haltak meg, amikor egy gyerekkórházat ért rakétacsapás. A klinikán daganatos és vesebetegségben szenvedő gyerekeket kezelnek, a támadás idején mintegy 670 gyermekpáciens volt, és ezer alkalmazott dolgozott a kórházban.

Az Ohmatdyt gyerekklinikában 2022-ben a Telex tudósítói is jártak, képriportunkat itt nézhetik meg, a helyszínen forgatott videót pedig itt:

Joe Biden amerikai elnök is elítélte az orosz támadáshullámot, ami szerinte „szörnyű emlékeztetője Oroszország brutalitásának”.

Orbán Viktor a bejegyzésében azt írta, „a növekvő háborús szenvedés arra kellene sarkallja a világhatalmakat, hogy feladják a háborúpárti politikát, és helyette egy békepárti politikával elvezessék Oroszországot és Ukrajnát a tűzszünethez és a béketárgyalásokhoz. Csak így előzhetjük meg azt a ma még beláthatatlan mértékű pusztítást, amely előttünk áll a következő hónapokban”.

A Szabad Európa szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy lengyelországi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy csak az oroszokénál jóval erősebb fegyveres erőkkel rendelkező országok képesek a béketárgyalás megszervezésére. Szerinte ilyen ország az Egyesült Államok és Kína, „és az EU – nem egyetlen ország, hanem az egész EU. Ez tényleg közvetítő misszió lehet.”

A magyar miniszterelnök múlt héten indult „békemisszióra”, a háború kitörése óta először Kijevbe látogatott, ahol Zelenszkijjel tárgyalt, majd múlt hét pénteken Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Innen Kínába utazott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel beszélt, majd Washington felé vette az irányt, ahol a NATO-csúcson vesz részt.

Buda Péter biztonságpolitikai szakértő, volt nemzetbiztonsági főtiszt a miniszterelnök „békemissziójával” kapcsolatban a Telexnek azt mondta, amit Orbán „el tud érni”, azt valójában Putyin akarja, az orosz elnöknek pedig elementáris érdeke Orbán Viktor „megemelése”, így szoktak befolyásoló ügynököket is telepíteni az ellenfél soraiba. A teljes interjút itt olvashatja el.

A hétfői kijevi támadással kapcsolatban kedden keretük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét. Arra voltunk kíváncsiak, mi a kormányfő véleménye a kijevi gyerekkórház elleni orosz támadással kapcsolatban, illetve bármilyen formában felvette-e a kapcsolatot a támadás óta az orosz vagy az ukrán elnökkel. Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!