Ahogy megszólaltak a szirénák, bunkerbe vitték a kijevi kórházban ápolt gyerekeket az ENSZ misszióvezetője szerint

2024. július 9. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy bunkerbe vitte a gyerekeket az egészségügyi személyzet, amikor először megszólaltak a légiriadó szirénái, különben a veszteségek sokkal nagyobbak lettek volna” – mondta az ENSZ megfigyelő missziójának vezetője egy genfi sajtótájékoztatón. A Guardian tudósítása szerint Danielle Bell Kijevből jelentkezett be videón, és az Ohmatdyt gyerekklinikát ért hétfői orosz rakétacsapásról beszélt. Azt mondta, hogy a klinikán daganatos és vesebetegségben szenvedő gyerekeket kezelnek, a támadás idején mintegy 670 gyermekpáciens volt, és ezer alkalmazott dolgozott a kórházban. Az ENSZ misszió vezetőjének szavait a BBC tényellenőrző csapata is megerősítette.

Oroszország tagadja, hogy tüzet nyitott volna a kijevi kórházra, de az ENSZ ukrajnai megfigyelő missziója szerint nagyon valószínű, hogy Moszkva áll a robbanás mögött. Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat kedden új bizonyítékokat mutatott be, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy a kórházat közvetlenül egy orosz Kh-101-es cirkálórakéta találta el. A Reuters szerint több száz kijevi lakos gyűlt össze, hogy segítsen eltakarítani a törmelékeket. Vitalij Klicsko kijevi polgármester július 9-ét gyásznappá nyilvánította.

A gyerekkórházat ért csapás csak egyike volt annak a hullámnak, amely hétfőn Ukrajna több nagyvárosát is érte, Volodomir Zelenszkij ukrán elnök X-posztja szerint a támadásokban összesen 38-an haltak meg, köztük 4 gyerek, és 190-en sérültek meg szerte az országban a Reuters szerint. Az ukrán légierő azt közölte, hogy a légvédelem 38 beérkező rakétából 30-at lelőtt, írja a BBC.

A kijevi gyermekkórházban 2022-ben a Telex tudósítói is jártak, képriportunkat itt nézhetik meg, a helyszínen forgatott videót pedig itt:

Joe Biden amerikai elnök elítélte az orosz támadáshullámot, ami szerinte „szörnyű emlékeztetője Oroszország brutalitásának”, és azt mondta, megerősítik Kijev légvédelmét. A NATO 32 tagállama kedden tanácskozik Washingtonban, ahol már ott van Orbán Viktor miniszterelnök is.

„Új intézkedéseket fogunk bejelenteni Ukrajna légvédelmének megerősítésére, hogy segítsünk megvédeni városaikat és a civileket az orosz csapásokkal szemben. Találkozni fogok Zelenszkij elnökkel, hogy világossá tegyem, hogy Ukrajnának nyújtott támogatásunk rendíthetetlen” – mondta Biden a csúcs előtt.

Ukrajna kérésére kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa is összeül. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár csatlakozott a nyugati tisztviselőkhöz, akik elítélték Oroszország rakétatámadását Ukrajna ellen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!