Már volt olyan 14 éves fiú, akinek az életéért kellett küzdenünk

2022. március 01. – 13:36

Már volt olyan 14 éves fiú, akinek az életéért kellett küzdenünk

Az Ohmatdit Ukrajna legnagyobb gyermekkórháza. Már írtunk róla, hogy hétfőn este ott jártunk, most pedig nagyképben is megmutatjuk a helyzetet. Békeidőben 700 gyereket kezelnek, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt háborús üzemmódra álltak át: csak 200 gyerek maradt bent, akiknek az otthoni ápolása nem megoldható, a többi helyet azoknak a gyerekeknek tartják fenn, akik a harci cselekmények alatt sérülnek meg. Hétfőn mar volt olyan 14 éves kisfiú, akinek az életéért küzdöttek.

A légiriadók miatt a kórház az alsóbb szintekre és a pincékbe költözött. Az újszülött osztályról 40 gyereket visznek le minden este, köztük olyanokat, akiknek infúzióra, oxigénpalackra van szükségük.

Sokan azt mondják, a velük lévő édesanyák közül, hogy jobb nem elhagyni a várost, a kórház pincéje biztonságosabb.

"Ezt senki sem hitte" – mondta az orosz támadásról Pavlo Plavszkij idegsebész gyermekorvos. Családját ő is a kórházban őrzi, nyugati irányban egyelőre nem sikerült kijutniuk.

Ő maga mindenképp marad: ideköti a hivatása, a páciensei, és bízik az ukrán erők védelmi erejében.

Vele együtt így gondolja a kórházi személyzet, az orvosok, nővérek többsége is, akik váltás nélkül, több mint öt napja ügyeletben vannak.

"Az orosz mégiscsak testvéri nép" vigasztalta magát a kórház igazgatója, aki szerint bízni lehet abban, hogy szándékos támadás nem éri a kórházat." Volodimir Zsovnir azonban nem határtalanul optimista: a kórház a jelenlegi körülmények között egy hónapig kitart a készleteken lévő gyógyszerekkel. Még számíthatnak élelmiszer-utánpótlásra, valamennyi gyógyszerre, és egyelőre a víz- és áramellátás is zavartalan. A helyzet azonban óráról órára változhat. Az igazgató szerint "Humanitárius katasztrófa közelít".

A kórház működését egy rövid videóban is bemutattuk.