Már volt olyan 14 éves fiú, akinek az életéért kellett küzdenünk

Már volt olyan 14 éves fiú, akinek az életéért kellett küzdenünk

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ohmatdit Ukrajna legnagyobb gyermekkórháza. Már írtunk róla, hogy hétfőn este ott jártunk, most pedig nagyképben is megmutatjuk a helyzetet. Békeidőben 700 gyereket kezelnek, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt háborús üzemmódra álltak át: csak 200 gyerek maradt bent, akiknek az otthoni ápolása nem megoldható, a többi helyet azoknak a gyerekeknek tartják fenn, akik a harci cselekmények alatt sérülnek meg. Hétfőn mar volt olyan 14 éves kisfiú, akinek az életéért küzdöttek.

A légiriadók miatt a kórház az alsóbb szintekre és a pincékbe költözött. Az újszülött osztályról 40 gyereket visznek le minden este, köztük olyanokat, akiknek infúzióra, oxigénpalackra van szükségük.

Sokan azt mondják, a velük lévő édesanyák közül, hogy jobb nem elhagyni a várost, a kórház pincéje biztonságosabb.

"Ezt senki sem hitte" – mondta az orosz támadásról Pavlo Plavszkij idegsebész gyermekorvos. Családját ő is a kórházban őrzi, nyugati irányban egyelőre nem sikerült kijutniuk.

Ő maga mindenképp marad: ideköti a hivatása, a páciensei, és bízik az ukrán erők védelmi erejében.

Vele együtt így gondolja a kórházi személyzet, az orvosok, nővérek többsége is, akik váltás nélkül, több mint öt napja ügyeletben vannak.

"Az orosz mégiscsak testvéri nép" vigasztalta magát a kórház igazgatója, aki szerint bízni lehet abban, hogy szándékos támadás nem éri a kórházat." Volodimir Zsovnir azonban nem határtalanul optimista: a kórház a jelenlegi körülmények között egy hónapig kitart a készleteken lévő gyógyszerekkel. Még számíthatnak élelmiszer-utánpótlásra, valamennyi gyógyszerre, és egyelőre a víz- és áramellátás is zavartalan. A helyzet azonban óráról órára változhat. Az igazgató szerint "Humanitárius katasztrófa közelít".

A kórház működését egy rövid videóban is bemutattuk.

Kapcsolódó