A magyar kormány is átengedte, jövő héten először tárgyalnak Ukrajnával az EU-csatlakozásról

2024. június 21. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az általános megközelítését, benne a tárgyalási keretét Ukrajna és Moldova uniós csatlakozási tárgyalásaihoz, tudatta pénteken a testület soros elnöksége X-en (a volt Twitteren). A lépés azt jelenti, hogy megnyílt az út a tárgyalások megkezdéséhez egy-egy június 25-i kormányközi konferencián, közölte a Tanács belga elnöksége.

Az uniós csatlakozási folyamat minden egyes fontos lépéséhez, így a tárgyalási keret elfogadásához is egyhangú döntés kell a tagállamoktól. Az előző ilyen mérföldkő az elvi jóváhagyás volt a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, amit tavaly decemberben adtak meg. A döntés – amit egyhangúlag kell meghozni, azaz vagy mindenki beleegyezett, vagy nem létezne – úgy született meg, hogy közben Orbán Viktor egy időre tudatosan elhagyta a termet. (A Guardian forrásai szerint közben egy mosdóba is elugrott.)

A következő lépés az volt, hogy a tagállamok kitalálják, milyen feltételekkel tárgyaljanak Ukrajnával, mit akarjanak elérni. Ezt rögzíti a pénteki hivatalos döntés. Így már össze tudnak ülni az első kormányközi konferenciára, amit június 25-re terveznek.

A mostani döntés már csak egy hivatalos jóváhagyás volt, a tagállamok múlt pénteken egyeztek meg nagyköveti szinten. Akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt írta: „az elmúlt napokban, hetekben óriási vita zajlott”, de a kormány „ragaszkodott a kisebbségek azon jogainak helyreállításához, melyek a nemzeti identitás megőrzéséhez, az anyanyelv használatához és az anyanyelven való tanuláshoz fűződnek.” A megegyezéssel „brüsszeli papírunk is van arról, hogy Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól az elmúlt évek során elvett jogokat”. (A mostani döntés decemberi előfeltételét Orbán az átengedése után „értelmetlen, irracionális és helytelen” lépésnek tartotta.) A hivatalos jóváhagyást a pénzügyminiszteri Tanács ülésén adták meg.

A keretet a holland parlamentnek is át kellett engednie, ahol tavaly novemberben a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) nyert és nemrég alakított kormányt. Az Euractiv szerint Dick Schoof miniszterelnök előre jelezte, hogy Ukrajna és Moldova haladását is támogatják, a képviselők pedig csütörtökön jóváhagyták a döntést.

Korábban a Politico arról írt: azért június 25-öt célozták meg az első kormányközi konferenciákkal, hogy ne csússzanak az év második felére, amikor a magyar kormány veszi át a belgáktól a Tanács soros elnökségét.

A magyar elnökségi program szerdai bemutatóján Bóka János EU-ügyi miniszter (a pár nappal korábbi nagyköveti alku után) megerősítette, hogy várhatóan a jövő héten tartják a konferenciákat, miközben az Európai Bizottság átvilágítja az ukrán jogot. (Magyarul felméri, hogy milyen messze van az unióstól és mit kell rajta változtatni. A „screening” után 35 fejezetre osztva elkezdenék átvetetni az uniós jogot az ukránokkal, de mindegyik megnyitásához és lezárásához egyhangú tagállami döntés kell.) Bóka a Telex kérdésére elmondta: nem számít rá, hogy a folyamat odáig jusson, hogy a magyar elnökség alatt felmerüljön egy fejezet megnyitása Ukrajnával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!