Orbán szerint rossz döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával, ezért maradt távol a döntéstől

2023. december 14. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni, ezért Magyarország a döntéstől a mai napon távol maradt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amit nem sokkal azután posztolt, hogy az Európai Tanács elnöke bejelentette az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával.

Orbán a videóban arról is beszélt, hogy álláspontja szerint a tárgyalások megkezdése ilyen körülmények között „teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés.” A másik 26 ország viszont ragaszkodott ehhez. „Ezért Magyarország úgy döntött, hogy ha 26-an így döntenek, menjenek a maguk útján, Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni, ezért Magyarország a döntéstől a mai napon távol maradt.”

A Guardian több diplomáciai forrásra hivatkozva arról ír, hogy Orbán Viktor a döntésnél elhagyta az üléstermet. A magyar miniszterelnök nem vétózott, ezért tudott a másik 26 ország megegyezni a kérdésben. Orbán a videójában arra utalt, hogy szándékosan ment ki a teremből.

Nem sokkal Charles Michel után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kiírta az X-re (korábbi Twitter), hogy döntés született az EU-csúcson Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Megköszönte mindenkinek, aki azon dolgozott, hogy ez megvalósuljon, és gratulált minden ukránnak is. „Ez győzelem Ukrajnának, győzelem egész Európának. Olyan győzelem, amely motivál, inspirál, megerősít” – írta.

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcs kezdete előtt úgy nyilatkozott, hogy Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak, a bővítéssel kapcsolatban nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni. Hozzátette: bármi is az ajánlat, a magyar álláspont világos. Akkor is elmondta, hogy szerinte Ukrajna esetében nem teljesülnek a csatlakozás feltételei, ezért később kell visszatérniük a kérdésre. Ekkor hangzott el tőle az is, hogy:

„A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, ezért ez bennünket nem befolyásol.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!