Az Ódor Lajos vezette liberális lista megelőzte Fico pártját

2024. június 10. – 01:06

Az Ódor Lajos vezette liberális lista megelőzte Fico pártját
Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) vezetője leadja szavazatát az európai parlamenti választásokon egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2024. június 8-án – Fotó: Jakub Gavlak / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A liberálisok nyerték a szlovákiai EP-választást, de sikerült úgy kikapnia a Robert Fico vezette Smer (Irány) pártnak, hogy győzelemnek hangozzék. Fico ugyan gratulált a győztes Progresszív Szlovákiának (PS), ellenben jelezte, „világos jelzést” küldtek a nacionalista-konzervatív erők Brüsszelnek. Fontos hozzátenni, hogy a kormányfő elleni május 15-i merénylet után nagy kérdés volt, hogyan befolyásolja a miniszterelnök súlyos sebesülését hozó támadás pártja esélyeit.

A PS a szlovák Központ Választási Bizottság eredményei alapján, 27,81 százalékot szerzett, a második Smer pedig 24,76-ot. Elég jelentőset jött fel a szélsőjobbos Republika (12,53 százalék), amit az államfővé választott Peter Pellegrini egykori pártja, a Hlas (Hang) követ 7,18 százalékkal, majd a kereszténydemokrata KDH következik 7,14 százalékkal – írja a Napunk.

Ez alapján a PS 6, a Smer 5, a Republika 2, a Hlas és a KDH 1-1 képviselőt küldhet az EP-be.

A Magyar Szövetségnek nem sikerült a bejutás, pedig a felmérésekben előzetesen közel voltak az 5 százalékos küszöbhöz. Végül 3,88 százalékot értek el. A párt ezért szeptember 28-án tisztújítást tart, Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke pedig így jellemezte a helyzetet az Új Szónak:

„Teljesült a legrosszabb forgatókönyv, amit a parlamenti választás, az államfőválasztás, illetve az utóbbi voksolásnak a két fordulója között tanúsított bohóckodás előrejelzett. Nyilván külső körülmények is szerepet játszottak, de legfőbb ideje van a személyes felelősségvállalásnak, mert az EP-választás a harmadik kudarc.”

Orosz egyébként önkritikusan azt mondta, megosztó témákban foglalt állást a Szövetség ahelyett, hogy véleménypluralitást alkalmaztak volna, illetve hogy elmagyarázták volna a választóknak, miért van szükség legalább egy magyar EP-mandátumra. Gyimesi György, a párt másik alelnöke történelmi kudarcnak nevezte a történteket, és több más pártfunkcionáriussal együtt ő is lemondó volt azzal kapcsolatban, lehet-e még esélyük bekerülni a szlovák parlamentbe.

A szlovákiai magyarságnak reményt jelenthet, hogy a PS listavezetője a Fico előtt szakértői kormányt vezető Ódor Lajos volt, így egy magyar kimehet Brüsszelbe északi szomszédunktól is. Ódor szerint „fontos volt már megmutatni az országnak, hogy a Smer megverhető, és megfékezni a negatív hangulatot és az apátiát”. Hozzátette a Napunknak adott kis interjúban, a Fico elleni merénylet hatása nem a Smer erősödése lett, sőt a Republika tudott több szavazót szerezni.

Fico a kórházban szavazott – Fotó: Robert Fico / Facebook / Reuters
Fico a kórházban szavazott – Fotó: Robert Fico / Facebook / Reuters

A Napunk megemlíti még, hogy a Smer listájáról bejutott Judita Laššáková, akit a lap a dezinformációs szcéna egyik legismertebb arcának nevez, és aki egy magyarul is jól beszélő, magyar gyökerekkel rendelkező ügyvéd. Egy ideig a fideszes EP-képviselő Járóka Líviának is dolgozott.

Az még kérdéses, hova ülnek be a szlovák EP-képviselők: a PS-ből bejutottak valószínűleg a liberális Renew Europe csoportba, a KDH képviselője pedig az Európai Néppártéba. Viszont a Smert és a Hlast, amik magukat szociáldemokratának mondják, de a gyakorlatban inkább nacionalista-populista irányt visznek, felfüggesztették a szociáldemokrata EP-frakcióban, nem tudni, hova ülnek majd be, esetleg függetlenként folytatják az EP-ben.

Magyarországról nézve borzasztóan alacsony volt a szlovák részvétel az EP-választáson (bár itt ugye nem kísérte például önkormányzati választás), mindössze 34,38 százalék, ellenben ez így is rekordot jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!