Május 23-án vitáznak hivatalosan a júniusi EP-választás csúcsjelöltjei

2024. április 29. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted” – az Európai Parlament (EP) ezzel a szlogennel lépteti új szakaszba a tájékoztató kampányát hétfőn, miután a testület egy héttel korábban utoljára ült össze a mostani képviselőkkel. A 27 tagállamban több mint 370 milliónyian voksolhatnak június 6. és 9. között (Magyarországon június 9-én).

A kampányhoz többek között egy kisfilmet is készítettek, amelyben különböző uniós országokból idősek mesélnek a fiatalabbaknak – általában az unokáiknak – a demokráciához fűződő személyes élményeikről. Lővei Andrea, az Európai Parlament budapesti Kapcsolattartó Irodájának vezetője elmondta: nagyon büszkék a filmre, amelynek különféle változatai felbukkannak majd többek között a tévékben, mozikban és a közösségi médiában.

Az EP egy külön weboldalt is készített a választás szabályairól, menetéről. (Az EP-választásról szóló híreket és a legfontosabb tudnivalókat külön mellékletben, ide kattintva olvashatja a Telexen.)

Az elmúlt ciklusban több mint 450 jogszabályt fogadtak el többek között az elektromos eszközök javíthatóságáról, a médiaszabadságról és a mesterséges intelligenciáról, hangsúlyozta Jaume Duch parlamenti szóvivő egy szintén hétfői tájékoztatón. Neil Corlett, az EP szóvivői testületének vezetője a Népszava kérdésére azt mondta, hogy 119 javaslat elfogadása van még folyamatban. Közülük 52-ről már szavazott az EP, így a másik döntéshozóra, a tagállami miniszterek Tanácsára vár, négynél jutott el a saját álláspontja kialakításáig, ami alapján majd a Tanáccsal egyezkedhet, 11-nél ez a folyamat még csak az előkészítő, szakbizottsági szinten van túl, de a teljes EP még nem döntött, négy másiknál még a szakbizottsági szavazás is hátra van, 48 pedig előkészítő szakaszban tart.

Az új EP-nek kell majd döntenie arról, folytassák-e ezeket. Júliustól a magyar kormány veszi át fél évre a miniszteri Tanács vezetését, így rá hárul majd a feladat, hogy a megtartott javaslatokkal folytassa a munka tanácsi részét.

Thibault Lesenecal, az EP audiovizuális szolgálatának vezetője azt is bejelentette, hogy május 23-án vitáznak a pártcsaládok csúcsjelöltjei. A 2014-ben először alkalmazott, de 2019-ben tagállami alkudozás után elvetett informális rendszerben az uniós csoportok előre megnevezik, kit jelölnek az EP-választás után újjáalakuló Európai Bizottság élére. Az uniós kvázikormány vezetőjét ugyanakkor hivatalosan a tagállamoknak kell jelölniük a választás eredményének „figyelembe vételével”, majd az új EP-képviselőknek megszavazniuk. A jelenlegi bizottsági elnök, Ursula von der Leyen most a várhatóan első helyen befutó, jobbközép Európai Néppárt csúcsjelöltje.

A jelöltek többségével és a rendszert visszautasító, de a szélsőjobboldali Identitás és Demokráciát képviselő Anders Vistisennel a Politico már hétfő estére szervez egy nem hivatalos vitát.

Címlapkép: Mathieu Cugnot / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!