Csere helyett a javítást segíti az EU az elromlott eszközöknél

2024. április 23. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) kedden megszavazta a javítás jogáról szóló irányelv-javaslatot. A testület közleménye szerint a szabályok egyértelműsítik a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, és azt ösztönzik, hogy csere helyett javítással hosszabbítsuk meg a termékek élettartamát.

A gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatást kell adniuk a javításhoz való jogunkról. A garanciális időszakon belül megjavított termékekre további egy évvel meghosszabbodik a jótállás, azt ösztönözve, hogy ne a cserét válasszuk.

A gyártóknak a jótállási időn túl is kötelező lesz megjavítani bizonyos közhasználatú háztartási készülékeket, ha azok még javítható állapotban vannak, így például a mosógépeket, a porszívókat, sőt az okostelefonokat is. (A lista idővel tovább bővülhet.) A javítás idejére cserekészüléket lehet majd kérni, ha pedig egy adott cikket mégsem lehet megjavítani, első körben felújítottat kellene ajánlani helyette.

Európai javítási tájékoztatók alapján össze tudjuk majd hasonlítani, hogy a meghibásodás jellege szerint milyen áron, mennyi idő alatt és milyen feltételekkel vállalják az egyes szolgáltatók a javítást. Egy európai online platform jön majd létre, ahol országokra lebontva megtalálhatjuk majd a helyi javítóműhelyeket, a felújított cikkeket eladó, illetve a meghibásodott termékeket felvásárló üzleteket, valamint a közösségi javítási kezdeményezéseket (például a közösségi javítóműhelyeket).

A gyártóknak pótalkatrészeket és eszközöket kell biztosítaniuk a javításhoz, ráadásul méltányos áron. Nem akadályozhatják a javítást szerződéses kikötésekkel, illetve hardveres és szoftveres technikákkal – főleg akkor nem, ha független javítók használt vagy 3D nyomtatással előállított pótalkatrészeinek felhasználásáról van szó. Nem utasíthatják vissza a javítást csak arra hivatkozva, hogy gazdaságilag nem éri meg, vagy mert korábban másvalaki javította az adott terméket.

A költségek leszorítására minden tagállamnak legalább egyfajta ösztönzőt be kell vezetnie a javítás népszerűsítésére. Például javítási utalványokat és anyagi forrásokat biztosíthatnak, ismeretterjesztő kampányokat és tanfolyamokat indíthatnak vagy támogathatják a javítással foglalkozó közösségi terek működését.

A szövegre az EP-ben csak hárman mondtak nemet, 14-en tartózkodtak, 584-en támogatták. Az eredmények szerint a jelen lévő magyar képviselők egy kivétellel mind igent nyomtak. Nem kizárt, hogy a fideszes Kósa Ádám is csak véletlenül tartózkodott a júniusi EP-választás előtti utolsó ülésen a szavazási nagyüzemben, bár ezt nem jelezte a keddi jegyzőkönyvben.

A testület még februárban előzetes megállapodást kötött a másik jogalkotóval, a miniszteri Tanáccsal, ezután már általában csak formaság a szavazás. Az irányelv végső változatát még a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, utána kihirdethetik az EU közlönyében. A szabályokat majd a tagállamoknak is át kell ültetniük a nemzeti jogukba, erre két évük lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!