Korrupt, zaklató, börtönben ülő politikusok és az ereszen ereszkedő Szájer József is felfért a Politico EP-képviselős antitoplistájára

2024. április 22. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Legvadabb lelépés” – ezt a címet érdemelte ki Szájer József a Politico listáján, amelyen az elmúlt ötéves európai parlamenti ciklus nem pozitív értelemben vett legjeit gyűjtötték össze.

Szájer egyébként már tavaly is megkapta ezt a nem túl megtisztelő címet a laptól, amikor az elmúlt évek legkínosabb európai politikai botrányait és lemondásait gyűjtötték csokorba.

Ha valaki esetleg nem emlékezne: 2020-ban a fideszes EP-képviselő egy 25 fős melegorgiáról menekült el az ereszen keresztül. A buli a Covid miatti lezárások miatt volt kifejezetten kínos, de bónuszként a képviselőt elfogó rendőrök kábítószert is találtak a táskájában. Végül csak a járványügyi korlátozások megszegése miatt kapott büntetést. Szájer a botrány után lemondott a mandátumáról, és a Fideszből is kilépett, a Politico szerint pedig elég valószínűtlen a visszatérése, annak ellenére is, hogy tavaly a fideszes politikusok már ezt is pedzegették.

De kik kerültek még a Politico szégyenlistájára?

Többek között az az Eva Kaili, aki az EP alelnökeként keveredett elég csúnya korrupciós botrányba, és Roberta Metsola is, aki az EP elnökeként elég nagy energiát fektetett Kaili botrányának (az ún. Katargate-nek) az eltakarítására.

Helyet kapott a listán Ioannis Lagos görög neonáci politikus is, aki a 2024-es évfolyam „legnagyobb hiányzója” lett. Miért? Hát azért, mert börtönben ült. Az 51 éves férfit 2020-ban ítélték 13 év börtönbüntetésre bűnszervezet vezetéséért. A bűnszervezet maga a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt, amelynek a képviselőjeként az Európai Parlamentbe jutott. 2021-ben börtönben ült, így sajnos elég sok szavazásról lecsúszott, de becsületére szóljon, hogy a cellájából is aktívan EP-képviselősködik, kérdéseket és törvénymódosító-javaslatokat is rendszeresen benyújt.

Ennél jóval kevésbé lelkesen végzi a munkáját a német Nico Semsrott, aki bár a szavazásokon részt vesz, ötéves mandátuma alatt mindössze két írásos kérdést nyújtott be, négyszer szólalt fel a plenáris üléseken és egy darab törvényjavaslat kidolgozásában sem vett részt – könyvet viszont írt a brüsszeli élményeiről. „Munkájáért” meg is kapta a „Láthatatlanság-díjat”.

„Legrosszabb főnök” lett a luxemburgi Monica Semedo, akit kétszer is elítéltek a parlamenti dolgozók fizikai zaklatása miatt. Semedo egyébként idén újraindul képviselőjelöltként.

De a Politico adatelemzői azt is megállapították, hogy ki volt az, aki a legtöbbször szavazott a pártcsaládjával szembemenve, ki nyújtotta be a legtöbb írásbeli kérdést, ki írta a legtöbb törvénymódosító-javaslatot, ki posztolt a legtöbbet az X-en (a nyertes átlagosan napi 119-szer írt ki valamit), ki a legnagyobb tiktoker, és ki beszélt a legtöbbet az Európai Parlament ülésein. A teljes listát itt lehet böngészni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!