Szájer ereszkedésénél nem távozott még vadabban politikus a Politico szerint

2023. július 26. – 16:14

Szájer ereszkedésénél nem távozott még vadabban politikus a Politico szerint
Szájer József elfogása Brüsszelben – Forrás: 7sur7

Másolás

Vágólapra másolva

Két napja kényszerült lemondásra az egyik norvég párt vezetője, miután napszemüveglopáson kapták. Az ügy farvizén evezve a Politico összeállított egy listát, amiben az elmúlt évek legkínosabb európai politikai botrányait és lemondásait gyűjtötték csokorba, és kínosság alapján pontozták is őket. Szájer József előkelő helyen végzett a listán.

Talán senkit nem kell emlékeztetni: 2020-ban a fideszes EP-képviselő egy 25 fős meleg orgiáról menekült el az ereszen keresztül. A bulikázás a Covid miatti lezárások miatt volt kifejezetten kínos, de bónuszként a képviselőt elfogó rendőrök egy kis ekit is találtak a táskájában. Végül csak a járványügyi korlátozások megszegése miatt kapott büntetést, a fideszes politikusok pedig már azt is pedzegetik, hogy visszatérhetne. A magyar politikus ereszkedését a Politico öt tenyérbe temetett arc emojival (facecpalm) jutalmazta, ami a legmagasabb pontszám. Gratulálunk!

De nézzük a többi gyöngyszemet!

Szintén öt🤦-t ért:

  • Neil Parish brit konzervatív parlamenti képviselőt pornónézésen kapták az alsóházban 2022-ben. A képviselő azzal próbált védekezni, hogy traktorokra keresett rá, és véletlenül kattintott rá a pornóra. Az nem derült ki, hogy a pornóban voltak-e traktorok, de azt később beismerte, hogy annyira mégse volt véletlen a kattintás.
  • 2017-ben Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár egy állítólagos orosz oligarcha unokahúgával tárgyalt bevodkázva egy luxusvillában Ibizán. Mint később kiderült, Strachét csúnyán átverték: a nő egy bosnyák egyetemista volt, a beszélgetésről pedig rejtett kamerás videó készült. A videó kiszivárgása után Strache egyből lemondott. Mondjuk azt azért elmondta a védelmében, hogy az egész „csak egy részeges este” volt, ő pedig „meghitt nyaralós hangulat”-ban beszélgetett a nővel.

Csak négy 🤦-t ért:

  • A nős és háromgyerekes édesapáról, Benjamin Griveaux-ról a párizsi polgármester-választás hajrájában előkerült egy csomó szexuális töltetű videó, amiket egy ismeretlen nőnek küldött. Lemondott.
  • A legtöbb embert érintő botrány sem előzte meg Szájert: pedig 1999-ben a teljes Európai Bizottság lemondott, miután egy jelentés „korrupcióban, hatalommal való visszaélésben és csalásban” találta bűnösnek. Igen, az egész bizottságot. Volt köztük olyan, aki a rokonainak és barátainak osztogatta a zsíros melókat, és olyan is, aki másfél év alatt hozott össze egy 24 oldalas dokumentumot.
  • Szappanopera a cseh miniszterelnöki irodában: 2013-ban lemondott Petr Necas cseh miniszterelnök, miután kabinetfőnökét, Jana Nagyovát korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolták meg. Az egyik vád az volt, hogy Nagyova illegálisan vette igénybe a titkosszolgálatot. És hogy mire? Hát arra, hogy megfigyeltesse Necas feleségét, miközben ő és Necas kavartak. Mondani se kell, a lemondást válás is követte, de ennek a sztorinak legalább van happy endingje, Necas és Nagyova ugyanis nem sokkal később összeházasodtak.

A középmezőny:

  • Rongyrázás francia módra: 2010-ben a francia fejlesztési miniszter magángéppel repült a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére szervezett konferenciára. Persze közpénzből bérelte, le is mondott. Egy másik miniszter se tudta, hol a közpénz helye, Christan Blanc 12 000 euró értékben vásárolt kubai szivart belőle.
  • Jérôme Cahuzac volt francia költségvetési miniszter 20 éven keresztül felejtett el beszámolni a svájci bankszámlán tartott pénzéről. Pénzmosásért és adócsalásért két év börtönbüntetésre ítélték.
  • Cristina Cifuentes, Madrid régió kormányzója öt évvel ezelőtt azzal került a címlapokra, ahogy öregedésgátló krémet lopott egy boltból. Miután kitört a botrány, azzal is megvádolták, hogy hazudott a diplomájáról. Lemondott.
  • Egy szlovén képviselő sem tudott ellenállni a lopás mámorító érzésének, Darij Krajcic egy szendvicset tulajdonított el egy ljubljanai üzletből. Később azzal védekezett, hogy dühös lett, amiért a dolgozók nem figyeltek rá, ezért úgy döntött, leteszteli a bolt biztonsági szintjét. Aztán lemondott. És visszafizette a szendvics árát is.

Futottak még:

  • Csak két 🤦-t az EU egészségügyért felelős biztosa, John Dalli 2012-es akciója, amikor megpróbálta befolyásolni a dohánytörvényt. Dalli a segédjén keresztül 60 millió eurót próbált szerezni a Swedish Match nevű dohánygyártó cégtől, hogy visszavonja a snüsszre vonatkozó uniós tilalmat. Nem jött be, kirúgták.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!