Brutális politikai botrány Norvégiában: lopott napszemüveg miatt mondott le egy pártvezér

2023. július 24. – 22:10

Másolás

Vágólapra másolva

Hetek óta szerepel Bjørnar Moxnes neve a norvég napilapok címlapjain, pedig sok nála jelentősebb politikus van az országban. Moxnes a szocialista Rødt vezetője, ami egy kisebb ellenzéki párt, jelenleg a norvég parlament 169 helyéből 8-at birtokol. Moxnes azzal érdemelte ki a hírnevet, hogy kiderült róla: lopott. Más politikus talán tópartszakaszt vagy olcsósított belvárosi ingatlant nyúlna le, a puristák esetleg közpénzt, de Moxnes beérte azzal, hogy egy reptéri vámmentes boltban szó szerint zsebre tett egy márkás napszemüveget.

A legfrissebb fejlemény az, hogy Moxnes hétfőn bejelentette a lemondását, és az elvileg egyszerű ügy azért húzódott hetekig, mert a politikus sokáig próbálta bagatellizálni a történteket. A lopás június 16-án történt, de a sajtó csak 30-án publikálta a sztorit. A Romerikes Blad borította a bilit, amikor megírta, hogy Moxnes az oslói reptéren nem fizetett ki egy 1199 korona (kb. 40 ezer forint) értékű napszemüveget. A pártvezető elismerte, hogy nála maradt egy szemüveg, amit elfelejtett kifizetni, és elfogadta a rá kirótt 3000 koronás bírságot. De a sajtó nem érte be ennyivel, és a rendőrség is úgy vélte, szándékos lopásról van szó.

Ezután Moxnes bocsánatot kért, de többször is megváltoztatta a nyilatkozatát arról, hogy mi történt. A szemüveg a maga előtt tolt bőröndjén maradt. Na jó, hát az árcédulát leszedte róla, mert bepánikolt, amikor észrevette, hogy nem fizette ki. Illetve mégis a zsebében volt a szemüveg. A kommunikációs bénázásban a párt is részt vett, aminek tagjai először kiálltak Moxnes mellett, aztán próbálták tussolni az ügyet.

Majd eljött július 3., amikor nyilvánosságra került a bolt biztonsági kamerájának felvétele, és ezen tisztán látszik, ahogy a politikus először a böröndjére teszi, aztán zsebre vágja a napszemüveget. Ekkor Moxnes valami igazán norvégosat lépett: elment több hét betegállományba. A párt vezetését addig Marie Sneve Martinussen vette át, de ő is marad a Rødt vezére. Moxnesnek ugyanis most hétfőre már nem maradt más lehetősége csak a lemondás. A politikus, aki 11 évig vezette a pártot, a Facebookon beismerte a lopást és hülyeségnek nevezte, amit tett, Martinussen pedig elítélte mind Moxnes tettét, mind azt, ahogy kezelte a történteket.

Az eset tanulsága nyilván az, hogy ne legyen politikus, aki még egy napszemüveget sem bír rendesen ellopni. De érdekes az is, hogy menyire máshol van az ingerküszöb Európa északnyugati csücskén, miből lehet hetekig dagadó botrány, ami az egész országot foglalkoztatja. Amíg a napszemüveggate zajlott és a csapból is az folyt Norvégiában, Magyarországon éppen elfogadták a pedagógusokat megregulázó státusztörvényt, amit hónapokig tartó tiltakozássorozat előzött meg, és ami miatt tanárok tömegével hagyják el a pályát.

Hasonlóan „más bolygón vagyunk” érzést 2021 márciusában lehetett átélni, amikor szintén brutális botrány rázta meg Norvégiát, ráadásul abban az akkori miniszterelnök, Erna Solberg volt az érintett. Solberg a hatvanadik születésnapját ünnepelte a Covid-járvány közepén, amikor az általa is meghozott szabályozás szerint legfeljebb 10 fő lehetett együtt zárt térben. Ő viszont 14 emberrel mulatott, és miután ez a gazemberség kiderült, nem is maradt következmények nélkül. Solberg bocsánatot kért, és 20 ezer koronás (kb. 680 ezer forintos) büntetést kapott. Azokban a hetekben Magyarországon éppen több ezermilliárd forintnyi közvagyont talicskáztak ki alapítványokba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!