PSZ: Több mint kétezer tanár már fel is mondott. Belügy: 1989 fővel szerződtünk a státusztörvény elfogadása óta

2023. július 20. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált a Belügyminisztérium arra a csütörtök reggeli sajtóértesülésre, hogy több mint kétezer pedagógus már be is adta a felmondását a státusztörvény miatt.

A tárca friss közleménye szerint tájékoztatást kértek a tankerületi központoktól a 2023. június 19-től közalkalmazotti jogviszonyt létesített pedagógusok létszámáról.

„Az összesítés szerint az állami fenntartású köznevelési intézményekkel 1989 fő létesített határozatlan vagy határozott idejű munkaviszonyt. A tárca az új munkavállalóknak sok sikert, eredményes nevelő, oktató munkát kíván.
A tankerületek folyamatosan bírálják el a beérkezett nagyszámú pályázatokat” – írják, arra viszont nem térnek ki, hogy ez idő alatt hányan mondtak fel.

Pintér Sándorék a távozásokról beszámoló Népszava kérdésére még nem tudták megmondani, mi a helyzet. „A Belügyminisztériumnak (BM) a pedagógusok korábbi évektől eltérő munkaerőpiaci mozgásáról nincs ismerete” – közölték a lappal.

Az aHang platform felmérésében ugyanakkor korábban több mint ötezer pedagógus írta be azt, hogy elhagyják a pályát a státusztörvény bevezetése esetén, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felé pedig több mint háromezren jelezték ugyanezt. Gosztonyi Gábor, a szervezet elnöke arról beszélt a Népszavának, biztosan tudják, hogy több mint kétezren már be is adták felmondásukat az utóbbi hónapokban. Szerinte ez a szám várhatóan növekedni fog, sokan ugyanis kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést.

Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény elfogadásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek, és miért tüntettek ellene, itt foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!