Ezrek vettek részt az új választásokat követelő tüntetéseken Izraelben

2024. április 20. – 09:16

frissítve

Ezrek vettek részt az új választásokat követelő tüntetéseken Izraelben
Egy rakétákat ábrázoló molinó Teheránban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A ciszjordániai vezetés újra akarja gondolni a kétoldalú kapcsolatait az Egyesült Államokkal Washingtonnak az ENSZ Biztonsági Tanácsában a palesztin államiság ellen emelt vétója után.

„Az Egyesült Államok megsértett minden nemzetközi törvényt, és figyelmen kívül hagyott a kétállami megoldással és a térség békéjének megteremtésével kapcsolatos minden ígéretet” – jelentette ki szombaton a Wafa hivatalos palesztin hírügynökségnek adott interjúban Mahmúd Abbász.

Az Egyesült Államoknak fel kell ismernie, hogy a térséget nem lehet stabilizálni a palesztin kérdés igazságos megoldása nélkül, mondta a Palesztin Hatóság elnöke.

„Felül fogjuk vizsgálni a kétoldalú kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, hogy biztosítsuk népünk érdekeinek a védelmét” – mondta Mahmúd Abbász.

A palesztin vezető bírálta a Washington által Izraelnek nyújtott támogatást is, egyebek mellett azt, hogy az Egyesült Államok fegyvereket szállít Izraelnek a gázai háború idején.

Kiábrándítónak és felelőtlennek nevezte az amerikai vétót. A palesztin vezetés új stratégiát fog kidolgozni a palesztin ügy előmozdítása érdekében – tette hozzá.

Az Egyesült Államok csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta azt a határozattervezetet, amelynek értelmében Palesztina államként lett volna a világszervezet teljes jogú tagja. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a kétállamiságról Izraellel kötött megállapodás a teljes jogú ENSZ-tagság előfeltétele.

Izraeli tüntetők ezrei vonultak utcára szombaton, hogy új választásokat követeljenek. A tüntetők azt is el szeretnék érni, hogy a kormány többet tegyen a Gázában fogvatartott túszok hazahozataláért.

Az elmúlt hetekben több tüntetés is volt az országban. A gázai háború már a hetedik hónapja tart, az emberek egy része pedig egyre türelmetlenebbül áll a kormányhoz a Gázában továbbra is fogvatartott 133 izraeli túsz miatt.

Felmérések szerint az izraeliek többsége Benjámin Netanjahu miniszterelnököt okolja azokért a biztonsági mulasztásokért, amelyek a Hamász október 7-i pusztító támadásához vezettek. Izrael leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke többször is kizárta, hogy előrehozott választásokat írjanak ki. A közvélemény-kutatások szerint egy most kiírt választást Netanjahu elbukná.

Emberek tüntetnek Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya ellen Tel-Avivban, április 20-án – Fotó: Hannah Mckay / Reuters
Emberek tüntetnek Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya ellen Tel-Avivban, április 20-án – Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Netanjahu korábban ígéretet tett arra, hogy folytatja az izraeli hadjáratot Gázában, amíg az összes túszt haza nem hozzák, illetve a Hamászt „el nem pusztítják”. A múlt héten Irán drónokkal és rakétákkal támadta Izraelt, ami valamelyest elterelte a figyelmet a gázai konfliktusról, miközben a túszok rokonai egyre inkább úgy érzik, hogy az idő fogytán van. „Az anyám nagyon erős. Ő tart minket össze” – mondta az 52 éves Sharone Lifschitz, akinek 85 éves édesanyja, Yocheved Lifshitz a novemberben kiszabadult túszok között volt, de édesapja, Oded továbbra is a Hamász fogságában van.

(Reuters)

Az amerikai képviselőház 366 igen és 58 ellenszavazat mellett elfogadta az Izraelnek szánt 9 ezer milliárd forintos (26 milliárd dollár) segélycsomagot. A képviselők szombaton hosszas huzavona után döntöttek az Ukrajnának szánt 22 ezer milliárd forintnyi (61 milliárd dollár) segélyről, illetve Tajvan támogatásáról is. A segélycsomagokról bővebben itt írtunk.

A hírt Izrael üdvözölte: a külügyminiszter azt írta, hogy a segélycsomag elfogadása erős üzenetet küld az ellenségeiknek. Israel Katz megköszönte az amerikai képviselőház segítségét, arról írt, hogy reméli: a csomagot az amerikai szenátus is kétpárti támogatással fogadja majd el.

Az X-en közzétett bejegyzésében Katz köszönetet mondott Mike Johnson republikánus házelnöknek és Hakeem Jeffries demokrata vezetőnek is:
„Az izraeli segélycsomag elsöprő kétpárti támogatással történő megszavazása bizonyítja Izrael és az Egyesült Államok közötti erős kapcsolatokat és a stratégiai partnerséget”.

A teljes, 95 milliárd dolláros csomagot Joe Biden elnök vitte a törvényhozás elé még tavaly, de az fennakadt a képviselőházban többségben lévő republikánusok ellenkezésén.

(CNN)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szombaton közölte, hogy megöltek tíz, általuk terroristának minősített embert egy folyamatban lévő hadművelet közben a ciszjordániai Tulkarmban található menekülttáborban.

Közleményükben azt írják, hogy „az IDF és az izraeli határrendőrség erői folytatják a terrorellenes tevékenységet”. Az akció során nyolc gyanúsítottat is elfogtak, robbanószerkezeteket találtak, útvonalakat lepleztek le és házkutatásokat tartottak. Megsemmisítettek egy robbanóanyag laboratóriumot, több fegyvert, illetve katonai felszereléseket foglaltak le. Az Izraeli Védelmi Erők nyolc katonája és a határőrség egyik tisztje megsérült.

A hivatalos palesztin hírügynökség (Wafa) arról ír, hogy a menekülttáborban öt ember halt meg az izraeli művelet során. A Wafa állítása szerint az egyik halott egy gyerek, a palesztin egészségügyi minisztérium pedig azt közölte, hogy egy 16 éves áldozat is van. A palesztinok szemtanúkra hivatkozva állítják: az izraeli hadsereg megakadályozta, hogy a mentőcsapatok hozzáférjenek a holttestekhez.

A jelenleg is zajló izraeli hadművelet az egyik legnagyobbnak tűnik Ciszjordániában az október 7-én kirobbant konfliktus kezdete óta.

(CNN)

Úgy tűnik, nem keletkeztek jelentős károk az iszfaháni légibázison, amit állítólag Izrael támadott meg pénteken – írja a CNN az Umbra Space műholdfelvételei alapján.

Nagyon sok még a nyitott kérdés arról, hogy mi történt az iráni Iszfahán városa körül. Amerikai névtelen források szerint egyértelműen Izrael indította a támadást Irán ellen. Igaz Izrael hivatalosan nem ismert el semmit, de miniszteri szinten is utaltak rá, hogy ők állnak a történtek mögött. Míg Irán három drón lelövését hangoztatta, és próbálta kicsinyíteni a történtek jelentőségét.

A műholdfelvételeken úgy tűnik, nincsenek nagy kráterek a földben, és nincsenek megsemmisült épületek sem.

A FARS iráni hírügynökség szerint az Iszfahán katonai támaszponton lévő katonai radar volt az egyik lehetséges célpont, de a támadásban mindössze néhány irodaépület ablaka törött be.

A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint legalább kilenc ember meghalt, és többen megsebesültek a Rafah városát ért támadásokban – írja a BBC.

Izraeli repülőgépek és tankok éjszaka a terület több részét bombázták. A minisztérium szerint az egyik csapás egy lakóházat talált el.

Az eset azután történt, hogy a G7-csúcson tartott sajtótájékoztatóján Anthony Blinken arról beszélt: az Egyesült Államok nem támogathat egy nagyobb katonai műveletet Rafah területén.

Az USA többször is arra kérte Izraelt, ne indítson nagyobb támadást Rafahban, mert csak így lehet elkerülni a civil áldozatok számának növekedését.

Befejezte a kereskedelmi hajók védelmét a jemeni húszi fegyveresek ellen a Hessen nevű német hadihajó, és szombat kora reggel elhagyta a Vörös-tengert – közölte a német védelmi minisztérium nyomán az MTI. A hajót az Európai Unió Aspides nevű vörös-tengeri védelmi missziója keretében február végén telepítették a térségbe, hogy védelmet nyújtson a kereskedelmi hajóknak a gázai háború ellen tiltakozó jemeni fegyveresek támadásai ellen.

A fregatt, fedélzetén 240 fős legénységgel, helyi idő szerint 5:50-kor fejezte be a küldetést, és elhagyta a műveleti területet. A Hessen legénysége több drónt is megsemmisített a német haditengerészet első ilyen jellegű bevetésén. A német védelmi minisztérium jelentése szerint a hadihajó 27 kereskedelmi hajót kísért át biztonságosan a műveleti területen.

A Hessen fregatt 2024 februárjában a wilhelmshaveni kikötőben – Fotó: Focke Strangmann / AFP
A Hessen fregatt 2024 februárjában a wilhelmshaveni kikötőben – Fotó: Focke Strangmann / AFP


Ebrahim Raisi iráni elnök a múlt hétvégi, Izrael ellen indított iráni támadást méltatta egy beszédében, amelyben említést sem tett az amerikai tisztviselők által Izraelnek tulajdonított, hivatalos formában viszont semmilyen módon el nem ismert pénteki válaszcsapásról, írja a CNN.

A pénteki, egy nukleáris létesítmény melletti iráni katonai támaszpont elleni támadást hivatalosan nem vállalta magára senki, és Irán sem törekedett arra, hogy bármilyen formában Izraelhez – vagy bárki máshoz – kösse azokat. A szórványos, egymásnak is ellentmondó információk annak is köszönhetők, hogy a cenzúra, a megbízható helyi hírforrások és a nemzetközi tudósítók hiánya miatt az iráni események bemutatása meglehetősen körülményes. Az eset hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Péntek este robbanás történt egy, Irán-barát alakulatnak otthont adó iraki katonai támaszponton. Iraki források alá nem támasztott információi szerint légicsapás történhetett, ám nem tudták (vagy kívánták) megnevezni, hogy ki állhat az állítólagos támadás mögött. A robbanásban egy katona meghalt, nyolcan pedig megsérültek, írja a Guardian az AFP hírügynökségre hivatkozva.

A robbanás az iraki hadseregbe integrált, korábban az ISIS terrorszervezet elhárításán dolgozó egység támaszpontján történt. A kalsó bázison Népi Mozgósítási Erők (PMF) állomásozik, amely különböző fegyveres csoportok, közöttük Irán-barát alakulatok gyűjtőszervezeteként jött létre, később hivatalos biztonsági erőként ismerték el az iraki hatóságok.

A kalsói támaszpont látképe – Fotó: Alaa Al-marjani / Reuters
A kalsói támaszpont látképe – Fotó: Alaa Al-marjani / Reuters

A Guardian cikkében idézet iraki minisztériumi forrás szerint a találat felszerelést, fegyvereket és járműveket ért. A források ugyanakkor nem kívánták megnevezni, kit tartanak felelősnek a légicsapásért, ahogy azt sem, hogy dróntámadás történt-e. A robbanás után egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, az Egyesült Államok hadserege ugyanakkor kategorikusan tagadta, hogy közük lenne az esethez.

Jó reggelt! Ha a pénteki hírekre kíváncsi, itt megtalálja őket.

  • Amerikai tisztviselők szerint Izraeli rakéta csapódott be Iránban.
  • Irán szerint nem érte rakétatámadás, de a légvédelem aktiválása okozta a robbanások zaját.
  • Az Iszfahámot érhette támadás, ami egyrészt z iráni nukleáris kutatás központja, másrészt egy jelentős katonai légibázisnak is otthont ad.
  • Irán szerint rakétáról szó sem volt, csak mini- vagy rendes drón miatt aktiválták a légvédelmet.
  • Ausztrália azt tanácsolja az állampolgárainak, hogy hagyják el Izraelt.
  • Pénteken drágult az olaj, estek a tőzsdeindexek.
  • Az ENSZ szerint sem keletkezett kár a nukleáris létesítményekben.
  • Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar hírszerzés információi is ellentmondóak a hajnali iráni robbanásról.
  • Szíriából is izraeli légicsapást jelentettek.
  • Ursula von der Leyen felszólította Iránt és Izraelt, hogy tartózkodjanak az eszkalációtól.
  • Teherán nem tervez azonnali megtorlást a pénteki incidens miatt.
  • Izrael az utolsó pillanatban szólt az iráni dróntámadásról az Egyesült Államoknak – állította az olasz külügyminiszter.
  • A G7-országok elítélik Irán szombati rakétatámádásait, és készek felelősségre vonni az országot.
  • Az Egyesült Államok és az EU is szankciókat vet ki két szervezetre, amelyek pénzt gyűjtöttek erőszakos ciszjordániai telepeseknek.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!