Orbán Balázs: Magyarország kicsi, ezért nem engedheti meg magának a luxust, hogy kilépjen az EU-ból

2024. április 18. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország kis ország, ezért nem engedheti meg magának a luxust, hogy kilépjen az Európai Unióból, mint a britek, nyilatkozta a Politico szerint Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön, az állam- és kormányfők informális csúcstalálkozójának második napján beszélt erről. (Az Európai Tanács első, főleg külpolitikai kérdésekkel foglalkozó napjáról ebben a cikkünkben írtunk.)

Orbán Balázs úgy vélte, hogy a „konzervatív erőknek egyesülnie kellene”, mert a „baloldal, a zöldek és a liberálisok megelőzik” őket az Európai Parlamentben és „nagy nyomást helyeznek” rájuk. (A Europe Elects napokban megjelent mandátumbecslése alapján a konzervatív és szélsőjobboldali frakciók várhatóan erősödnek a júniusi EP-választásokon, de még a jobbközép Európai Néppárttal és a függetlenek között ülő Fidesszel együtt számolva sem tudnak többséget elérni.)

Orbán Balázs a héten megrendezett Nemzeti Konzervatív Konferenciával példálózott, ami nehézkesen talált helyszínt, majd menet közben rendőrök érkeztek egy polgármesteri tiltó határozattal és nem engedtek be senkit, csak ki. A döntést a rendezvény második napjára bíróság függesztette fel, így az eredeti terveknek megfelelően a magyar kormányfő is zavartalanul felszólalhatott rajta. Orbán Balázs csütörtökön veszélyesnek és elfogadhatatlannak nevezte a polgármesteri határozatot.

Az uniós csúcstalálkozó második napján a fő téma Enrico Letta volt olasz miniszterelnök jelentése, ami növelné az EU versenyképességét. A dokumentum többek között mélyítené a tőkepiaci uniót (azaz egységesebb szabályokat vezetne be a különféle pénzügyi eszközökre) és jobban összehangolná az adószabályokat. Orbán Balázs visszautasította, hogy több jogkört kapjanak a uniós intézmények a versenyképességhez hasonló területeken, mert az problémákhoz vezetne. A miniszterelnök politikai igazgatója az MTI szerint „magyar újságíróknak nyilatkozva” az uniós intézmények rossz vezetésének tudta be, hogy az öt évvel ezelőtti helyzethez képest az EU versenyképessége radikálisan romlott. Ezt mindenképpen meg kell állítani, ezért a versenyképességi fordulat végrehajtása a júliusban induló magyar EU tanácsi elnökség egyik legfontosabb célja lesz – tette hozzá nyilatkozatában Orbán Balázs.

A miniszterelnök politikai igazgatója úgy látta, hogy Európa vezetői közül – a frontvonalról érkező hírek ellenére – egyre többen háborúpárti álláspontot követnek, egyedül a magyar kormány békepárti. Amíg nincs fordulat, „minden háborús készülődésből kimaradunk”, és „biztosítjuk, hogy Magyarország semmilyen módon ne tudjon olyan színben feltűnni a világ vagy a háborút viselő felek színe előtt, mintha a konfliktus részese lenne”.

A júniusi európai parlamenti választás szerinte a következő esély, hogy a békepárti elképzeléseknek és javaslatoknak is több tere legyen az EU-ban. Úgy vélte, hogy az új összetételű Európai Parlament nyomást tud majd helyezni az új Európai Bizottságra, hogy egyebek mellett ne Ukrajna oldalára álljon az európai gazdákkal szemben, hanem az európai gazdákat védje meg az ukrán gabonától. (Arról, hogy épp az EP szavazott meg szigorúbb korlátozásokat az eredeti bizottsági javaslatnál, holott utóbbit a tagállamok többsége első körben változtatás nélkül elfogadta, itt és itt írtunk.)

(Címlapkép: MTI / Kovács Attila)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!