A Fidesz, a DK és a Momentum is kevesebb képviselőt küldhet az EP-be, mint öt éve – állítja egy friss mandátumbecslés

2024. április 17. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

Alaposan átrendeződhetnek az ellenzéken belüli viszonyok az európai parlamenti választásokon az Europe Elects adatújságíró oldal mandátumbecslése szerint, ami az Euroactivon jelent meg. (A Europe Elects nagyon leegyszerűsítve azt csinálja, hogy folyamatosan nézi a közvélemény-kutatásokat, és azok adataiból minden hónapban készít egy becslést arra, hogy melyik párt hány mandátumra számíthat, a szervezet alapítójával szeptemberben interjúzott a Telex.)

Magyarország 21 képviselőt küld az európai parlamentbe, ebből most 13 Fidesz–KDNP-s, nyolc ellenzéki. A Europe Elects szerint idén januárig úgy nézett ki, hogy ez a felállás marad majd meg az idei választások után is, a kegyelmi ügy óta viszont már csak 11 mandátumot jósolnak a kormánypártoknak – ami persze még így is a mandátumok több mint felét jelenti.

De ennél is nagyobb lesz az átrendeződés az ellenzéki oldalon. A Europe Elects pár hónapja még arra számított, hogy a DK egyedül 4-5 mandátumot szerezhet. Most már azt saccolják, hogy az MSZP-vel és Párbeszéddel közös listájuk fog elérni 3 mandátumot, ami ebben a helyzetben három DK-s képviselőt jelentene.

A friss adatok alapján azzal számolnak, hogy a Magyar Péter által vezetett Tisza Párt ugyanennyi, három európai uniós mandátumot szerezhet. Rajtuk kívül:

  • két helyet vihet el a Kutyapárt;
  • egyet a Momentum;
  • és egyet a Mi Hazánk.

Ez persze csak egy pillanatnyi becslés, és az elmúlt hónapokban a Europe Elects rendszeresen fel-le módosította a különböző ellenzéki pártok várható mandátumszámát. Ennek megfelelően szerintük egy-két mandátum között mozog a Mi Hazánk, a Momentum és a Kutyapárt is. Korábban volt olyan becslésük, ami szerint mandátumszerzésre esélyes lehetett a Második Reformkor és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is.

Az ilyen, közvélemény-kutatásokra alapuló mandátumbecsléseket persze érdemes fenntartásokkal kezelni. 2019-ben például a magyar közvélemény-kutatók nagy konszenzussal mérték felül a Jobbik és az MSZP–PM támogatottságát és alul a DK és a Momentum népszerűségét, vagyis hasonló tévedésekre most is számíthatunk.

A végső mandátumszámot az is befolyásolhatja, hogy az 5 százaléknál kevesebbet elérő pártokra leadott szavazatok elvesznek. Ha sokan szavaznak rájuk, akkor az 5 százaléknál többet elért pártok könnyebben jutnak egy-egy mandátumhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!