Az európai zöldek felfüggesztik az együttműködést az LMP-vel Vitézy támogatása miatt

2024. március 25. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Zöld Párt támogatja Karácsony Gergelyt, hangsúlyozza a pártcsalád hétfői közleménye, amit a Népszava szúrt ki. A zöldek csoportja „Európa- és demokráciapárti mozgalomként elkötelezett az Orbán Viktor magyar miniszterelnök szélsőjobboldali, Európa-ellenes és populista rezsimje elleni harc mellett”. A céljaik eléréséhez létfontosságúnak tartják a budapesti főpolgármester újrázását, míg szerintük az LMP döntése, hogy Vitézy Dávidot, „a Fidesz-kormány egy volt államtitkárát támogassa, világosan szembe megy ezekkel az elvekkel”.

A fejlemények fényében a csoport „egyértelműen Karácsony Gergely főpolgármestert támogatja a közelgő önkormányzati választáson, és elhatárolódik” az LMP lépésétől. „Elővigyázatossági intézkedésként” felfüggeszti a politikai együttműködést a júniusi európai parlamenti választási kampányban és továbbra is figyeli az eseményeket.

Az Európai Zöld Párt honlapja szerint Magyarországról az LMP teljes jogú, a Párbeszéd társult tag. Az Európai Parlamentben mindkét pártból a Zöldek frakciójában ültek, amikor legutóbb volt képviselőjük a testületben.

A Népszava szerint az európai pártcsalád február eleji kongresszusán feszült hangon vonták kérdőre az LMP-t Vitézy támogatása miatt.

„Álláspontjukkal nem értünk egyet, döntésüket tudomásul vesszük, hétköznapjainkat nem befolyásolja” – reagált a hétfői döntésre a párt. „Nekünk nem külföldön fogják eldönteni, ki a főpolgármester-jelöltünk” – tette hozzá Ungár Péter. Az LMP társelnökének „nagy megkönnyebbülést okoz”, hogy nem kell védenie „az európai zöld fősodor őrületeit”, ami „az akkumulátorgyarmatosítás helyett” az elektromobilitást erőlteti, a „kelet-európai nők béregyenlősége helyett pedig a nem-bináris WC-kkel” foglalkozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!