Folytatódik a razzia az al-Sifa kórházban, 90 fegyverest megöltek, 300 embert kihallgattak az izraeli csapatok

2024. március 20. – 13:31

frissítve

Folytatódik a razzia az al-Sifa kórházban, 90 fegyverest megöltek, 300 embert kihallgattak az izraeli csapatok
Palesztinok sétálnak a légicsapásokban lerombolt házak között Gázavárosban 2024. március 20-án – Fotó: Dawoud Abu Alkas / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász szerint Izrael elutasította a fogolycsere-megállapodási javaslatot. A megállapodási javaslat az október 7-i terrortámadáskor a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek szabadon engedéséről és a két fél közötti tűzszünetről szólt volna.

Oszama Hamdan, a Hamász magas rangú libanoni képviselője Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt tette felelőssé a tárgyalások kudarcáért.

A Hamász nemrégen mutatta be új javaslatát, amely szerint egy hathetes fegyverszünet alatt szabadon engednének 42 túszt a még fogva tartott 134-ből. Minden szabadon engedett túszért cserébe 20-50, Izraelben bebörtönzött palesztin foglyot kérnének.

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban letartóztatták Mahmud Kvaszamát, aki részt vett három tizenéves izraeli fiú 2014-es elrablásában és meggyilkolásában. Izrael a gyilkosság megtorlásaként indította el Erős Szikla nevű hadműveletét.

Az izraeli biztonsági erők hétfő hajnal óta mintegy háromszázötven terrorgyanús palesztint vett őrizetbe a Sifa kórházban. Netanjahu szerdán ismét kijelentette, hogy az izraeli hadsereg meg fogja ostromolni Rafahot. „Hamarosan a civil lakosság evakuálásának tervét is jóváhagyjuk” – tette hozzá.

A Rafahnál felállított sátortáborokban több mint egymillió olyan civil menekült van, aki az övezet északi részéből menekült délre.

(MTI)

Az, ahogy Izrael korlátozza a Gázába jutó segélyszállítmányokat, kimerítheti az éhezés háborús eszközként való használatát, ami viszont egy háborús bűncselekménynek számít – ezt mondta kedden közzétett videóüzenetében Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. A főbiztos szerint ezért mindenkinek, különösen a befolyással bíróknak hatnia kell Izraelre, hogy akadálytalanul engedje az humanitárius segélyek szállítását és elosztását Gázában, hogy elkerülhető legyen az éhínség.

Volker Turk – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP or licensors
Volker Turk – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP or licensors

Turk később szóvivőjén keresztül hozzátette, hogy Izrael, mint megszálló erőt köteles biztosítani a lakosság megfelelő élelmezését és egészségügyi ellátását, és megkönnyíteni a humanitárius szervezetek munkáját. Turk azután beszélt erről, hogy hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn azt nyilatkozta, a gázai élelmiszerhiánynak csak emberi okai vannak, és Josep Borell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is arról beszélt Brüsszelben, hogy Izrael háborús fegyverként használja a lakosság kiéheztetését.

A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint a szállítmány, amelynek helyszíni elosztását az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) végzi, 275 ezer gázai lakos élelmiszerellátását teszi lehetővé.

Ez a Gázába eljuttatott eddigi legnagyobb brit segélyszállítmány.

A szállítmányban pékségeknek szánt dúsított búzaliszt, valamint családoknak összeállított élelmiszercsomagok vannak. Ezeket a csomagokat úgy alakították ki, hogy 15 napig fedezzék egy öttagú család napi kalóriaigényének felét. Egy-egy élelmiszercsomagban zöldségkonzervek, valamint hús-, hal- és datolyakészítmények vannak.

A brit kormány által finanszírozott és összeállított élelmiszerszállítmány eljuttatásában Jordánia segédkezett.

Néhány napon belül ez a második jelentős segélyszállítmány, amelyet London állított össze a gázai lakosság számára: a brit kormány a múlt héten egyebek mellett 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet juttatott be a Gázai övezetbe.

A brit kormány egy teljesen felszerelt tábori kórházat is Gázába szállított.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által használt integrált élelmiszerbiztonsági skála (Integrated Food Security Phase Classification, IPC) küszöbönálló éhínség veszélyét jelzi a Gázai övezetben.

(MTI)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétett egy infografikát, amely a gázai egészségügyi infrastruktúrát ért támadásokat mutatja be, amelyeket 2023. október 7. és 2024. március 12. között regisztrált. A közlemény szerint:

Október 7. óta a WHO 410 támadást dokumentált a Gázai övezet egészségügyi létesítményei ellen. A támadások 685 halálos áldozatot követeltek, 902-en megsérültek, 99 létesítményben keletkezett kár, és 104 mentőautót érintettek.

A támadások kétötöde (38 százalék) Gázavárosban, egynegyede (23 százalék) Észak-Gázában, több mint egynegyede (28 százalék) pedig Hán Júniszban történt.

James Elder, az Unicef szóvivőja meglátogatta a gázai al-Nasszer kórház orvosi komplexumának maradványait az öt hónapja tartó izraeli bombázások és a szárazföldi offenzíva után. Az Unicef oldalán közzétett videóban azt mondja:

„Amikor utoljára jártam ebben a kórházban, több ezer ember talált itt menedéket. Az egészségügyi személyzet 36 órás műszakokat vállalt. Ezek a hihetetlen emberek, akik hihetetlen ellátást nyújtottak minden egyes háborús sérült gyereknek, akinek szüksége volt rá. Rengeteg sérült, megégett gyermeket láttam itt, kötésekkel a pici karjuk és lábuk körül, a családjaik föléjük hajolva, gyötrődve és reménykedve, miközben az orvosok és nővérek végigsuhantak ezeken a folyosókon, és mint a szuperhősök, mindent megtettek, amit csak tudtak, hogy megmentsék a gyerekeket.

Mostanáig. Most a halál ünnepélyes csendje borul ezekre a folyosókra. Egy hely, ahol egyetlen orvos sem tudja teljesíteni a gondozásra tett esküjét, és egyetlen gyermek sem kaphat orvosi ellátást.”

Elder láthatóan elérzékenyül a kihalt, lerombolt folyosókat látva, egy ponton meg is jegyzi, hogy egy kis időre van szüksége.

Az IDF február 15-én tartott razziát a dél-gázai Hán Júnisz Nasszer kórházában – amely az övezetben még működő kevés kórházak egyike volt –, mondván, a hírszerzés szerint a kórházban a Hamász fegyveresei bujkálnak az épületben. Több orvos beszámolója szerint azokat az orvosokat és egészségügyiseket, akik a razzia alatt a kórházban tartózkodtak, súlyosan bántalmazták az izraeli katonák. Beszámolók szerint a személyzet szemét bekötötték, levetkőztették és többször is megverték őket. Az IDF a rajtaütést „precíznek és korlátozottnak” minősítette. A brit kormány „teljes körű magyarázatot és vizsgálatot” követelt az ügyben.

(Guardian)

A Fehér Ház közölte, hogy várhatóan a jövő héten találkoznak Washingtonban amerikai és izraeli tisztviselők, hogy megvitassák a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városának szárazföldi offenzíváját.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn telefonon kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy küldjön katonai, hírszerzési és humanitárius tisztségviselőkből álló küldöttséget Washingtonba, hogy megvitassák a rafahi terveket. A találkozó időpontja hétfőn még nem volt ismert, de Karine Jean-Pierre sajtótitkár kedden azt mondta, hogy valószínűleg a jövő hét elején kerül rá sor.

Az izraeli kormány keddi közleménye ismertette, hogy a delegációnak tagja lesz Ron Dermer stratégiai miniszter, Izrael korábbi, egyesült államokbeli nagykövete, valamint Cahi Hanegbi, a Netanjahu-kormány nemzetbiztonsági tanácsának elnöke.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő keddi közleményében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy célja változatlan és eltökélt abban, hogy végrehajtsa a katonai műveletet Rafah városában a Hamász még aktív egységeinek megsemmisítése érdekében.

(MTI, CNN)

A Gázai övezet északi részén, Gázavárosban fekvő al-Sifa kórházban zajló izraeli razzia során szerdáig legalább kilencven palesztin fegyverest öltek meg, és háromszáz, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint hallgattak ki, akik közül százhatvanat Izraelbe vittek további kihallgatásra – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

A műveletet várhatóan még több napig folytatják. „Az elmúlt nap folyamán a csapatok likvidálták a terroristákat és megtalálták a fegyvereket a kórház területén, miközben megakadályozták, hogy a civilek, a betegek, az orvosi csapatok és az orvosi felszerelések sérüljenek” – közölte az IDF.

Izrael többször is azt állította, hogy a Hamász bázisként használja a kórházat, amit a Hamász tagadott. A kórház területén több ezer palesztin húzta meg magát, akiknek az otthona megsemmisült a támadásokban.

Hétfőn az egészségügyi központ elleni rajtaütés során őrizetbe vették többek között az Al Jazeera újságíróját is, aki később azt állította, hogy az izraeli erők 12 órán át tartották fogva és megverték.

A Times of Israel katonai tudósítója, Emanuel Fabian megosztott néhány képet, amelyeken állítólag olyan gyanúsítottak láthatók, akiket az IDF az éjszaka folyamán összegyűjtött, őrizetbe vett és bekötötte a szemüket az al-Sifa kórház közelében:

(MTI, Guardian)

  • A Fehér Ház szerint izraeli légicsapásban meghalt a Hamász egyik magas rangú vezetője.
  • Izrael egy tisztségviselőkből álló csoportot küld Washingtonba, hogy megvitassák a tervezett rafahi offenzívát, az amerikai külügyminiszter Egyiptomba és Szaúd-Arábiába látogat.
  • A húszi gerillák megint rakétákat lőttek ki egy polgári teherhajóra, és Izrael déli részére is ballisztikus rakétákat lőttek ki.
  • Izrael több rakétát indított Damaszkusz környéki célpontok ellen. Egy másik keddi csapás egy Damaszkusztól 40 kilométerre keletre található Hezbollah-erősséget ért.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!