Az Unicef szóvivője a hán júniszi Nasszer kórházban: A halál csendje borul ezekre a folyosókra

2024. március 20. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

James Elder, az Unicef szóvivőja meglátogatta a gázai al-Nasszer kórház orvosi komplexumának maradványait az öt hónapja tartó izraeli bombázások és a szárazföldi offenzíva után. Az Unicef oldalán közzétett videóban azt mondja:

„Amikor utoljára jártam ebben a kórházban, több ezer ember talált itt menedéket. Az egészségügyi személyzet 36 órás műszakokat vállalt. Ezek a hihetetlen emberek, akik hihetetlen ellátást nyújtottak minden egyes háborús sérült gyereknek, akinek szüksége volt rá. Rengeteg sérült, megégett gyermeket láttam itt, kötésekkel a pici karjuk és lábuk körül, a családjaik föléjük hajolva, gyötrődve és reménykedve, miközben az orvosok és nővérek végigsuhantak ezeken a folyosókon, és mint a szuperhősök, mindent megtettek, amit csak tudtak, hogy megmentsék a gyerekeket.

Mostanáig. Most a halál ünnepélyes csendje borul ezekre a folyosókra. Egy hely, ahol egyetlen orvos sem tudja teljesíteni a gondozásra tett esküjét, és egyetlen gyermek sem kaphat orvosi ellátást.”

Elder láthatóan elérzékenyül a kihalt, lerombolt folyosókat látva, egy ponton meg is jegyzi, hogy egy kis időre van szüksége.

Az IDF február 15-én tartott razziát a dél-gázai Hán Júnisz Nasszer kórházában – amely az övezetben még működő kevés kórházak egyike volt –, mondván, a hírszerzés szerint a kórházban a Hamász fegyveresei bujkálnak az épületben. Több orvos beszámolója szerint azokat az orvosokat és egészségügyiseket, akik a razzia alatt a kórházban tartózkodtak, súlyosan bántalmazták az izraeli katonák. Beszámolók szerint a személyzet szemét bekötötték, levetkőztették és többször is megverték őket. Az IDF a rajtaütést „precíznek és korlátozottnak” minősítette. A brit kormány „teljes körű magyarázatot és vizsgálatot” követelt az ügyben.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!