Végzett az USA az amerikai katonákat támadó milícia vezérével

2024. február 8. – 12:38

frissítve

Végzett az USA az amerikai katonákat támadó milícia vezérével
Fotó: Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai katonai csapás végzett az iraki központú milícia, a Kataib Hezbollah vezetésével, aki felelős a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok elleni támadásokért – írja a CNN az USA Középső Parancsnokságára (Centcom) hivatkozva.

A légicsapást egy drónnal hajtották végre, ami egy városi terepjárót (SUV-ot) talált el az iraki főváros, Bagdad keleti, el-Mestál nevű részén. Helyi források szerint a teljesen kiégett autóban utazó két áldozatot még nem tudták azonosítani.

Amerikai források ugyanakkor azt mondták a CNN-nek, hogy a célpont Viszám Mohammed Száber el-Szaedi volt. Helyi források megerősítették még, hogy a Kataib Hezbollah nevű szervezet (ami nem összekeverendő a libanoni Hezbollahhal) egyik vezetője halt meg a csapásban. A milícia tagja annak a jó pár, Irán által szponzorált félkatonai szervezetnek, amik egyfelől rendfenntartó szerepet is ellátnak Irak egy részén, másfelől amerikai célpontokat is támadnak a Hamász Gáza környéki inváziója óta.

El-Szaedi halálát egy közleményben a Kataib Hezbollah is elismerte, hozzátéve, az eset felhívás számukra, hogy maradjanak elköteleződve a dzsihadista hozzáállás mellett. Más források Abu Bakr el-Szaadi, a Népi Mozgósítási Erők (El-Hesd el-Saabi) egyik parancsnokának halálát is említik.

Az iraki kormány nem örült a légicsapásnak, közleményében azt fejtegeti, szeretné ha az amerikaiak vezette koalíció iraki jelenléte véget érne. Máskülönben az egész országot az erőszak spiráljába taszítják az ilyen támadások. Az iraki kormány szerint a mostani attak is egy lakónegyedet ért, az amerikai erők nem tartották tiszteletben a civilek védelmét és a nemzetközi jogot.

A kanadai kormány nem látott semmilyen bizonyítékot, amely alátámasztotta volna Izrael állítását, miszerint az UNRWA (az ENSZ gázai segélyszervezete) által foglalkoztatott alkalmazottak összejátszottak a Hamásszal, mielőtt felfüggesztette volna az ügynökség finanszírozását – írja a CBC News.

Kormányzati források a CBC-nek azt mondták, Izrael még mindig nem osztotta meg Kanadával azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztanák azt az állítását, hogy az UNRWA 12 alkalmazottja valamilyen minőségben részt vett a Hamász október 7-én Izrael ellen elkövetett támadásában.

A lapnak név nélkül nyilatkozó tisztviselők szerint a kormány egyedül az alapján döntött a finanszírozás felfüggesztéséről, hogy az izraeli vádak után az UNRWA a 12 dolgozó közül 9-et elbocsátott (egy életét vesztette, a másik két ember személyazonosságát pedig még mindig vizsgálják), ami alapján úgy tűnt, Izrael állításai helytállóak lehetnek.

A lap szerint Izrael megtagadta, hogy az állításait alátámasztó hírszerzési adatokat átadja az UNRWA-nak vagy az ENSZ Belső Felügyeleti Szolgálatok Hivatalának, az ENSZ vizsgálatra kijelölt szervének.

Az ügyről itt írtunk részletesebben.

Izrael vádjai után az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Japán, Ausztrália, Franciaország, Ausztria, Svájc, Finnország, Kanada, Románia, Új-Zéland és Hollandia is úgy döntött, hogy szüneteltetik a segélyszervezet finanszírozását.

Amennyiben tényleg nem kap több támogatást, a palesztin menekülteket segítő szervezet már csak február végéig tud működni. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár február elején felhívást intézett az eddig pénzt küldő országokhoz, hogy garantálják az UNRWA jövőjét, és „a gázai humanitárius segítségnyújtás gerincének” nevezte a szervezetet.

Csehország úgy döntött, mégsem akadályozza az Európai Unió készülő szankciós csomagját a ciszjordániai zsidó telepesek ellen. A Jordán folyó nyugati partján a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása óta szintén elszabadult az erőszak, több száz halottja lehet a telepesek palesztinok elleni atrocitásainak. A szélsőséges izraelieket ezért akarja szankcionálni az EU, amiben eddig ellentartott Csehország és Magyarország, de előbbi mégis a javaslat mellé állt. Részleteket itt olvashat a történtekről.

Az izraeli erők csütörtökön a déli határváros, Rafah területeit bombázták, ahol a gázai lakosság több mint fele húzza meg magát.

Az izraeli légicsapásokban csütörtök reggel két lakóház sérült meg, és legalább 11 ember meghalt. Rafah keleti részén tankokból is tüzeltek az izraeli erők.

A segélyszervezetek humanitárius katasztrófára figyelmeztettek, ha Izrael beváltja fenyegetését, és behatol a Gázai övezet egyik utolsó megmaradt területére, ahová csapatai még nem vonultak be szárazföldi offenzívája során.

Izraeli bombázásban megsérült lakóépületek Rafahban 2024. február 8-án – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa /Reuters Izraeli bombázásban megsérült lakóépületek Rafahban 2024. február 8-án – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa /Reuters
Izraeli bombázásban megsérült lakóépületek Rafahban 2024. február 8-án – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa /Reuters

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán azt mondta, hogy az Egyiptommal határos Rafahba való benyomulás „tovább fokozná a humanitárius rémálmot”.

Rafahban korábban 280 ezer ember élt, most Gáza 2,3 millió lakosának közel fele húzódott ide az északi területeken dúló harcok elől.

(Reuters)

Izrael nyitott arra, hogy az összes túsz elengedése után száműzetésbe vonuljon az október 7-i vérengzések szellemi atyja, Jahja Szinvar. A Hamásznak továbbá fel kellene adnia a Gázai övezet feletti ellenőrzést is – jelentette az NBC hat „izraeli tisztviselőre és vezető tanácsadóra” hivatkozva. A portál szerint erről a tárgyalások már november óta folynak.

„Nem bánjuk, ha úgy távozik, ahogy Arafat elhagyta Libanont” – mondta az NBC-nek Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyik vezető tanácsadója, „amennyiben szabadon engedik az összes túszt”.

Kairóba utazik Iszmáíl Hanije palesztin politikus, a Hamász egyik vezetője, hogy újabb tárgyalásokat folytasson a túszokról és a fegyverszüneti javaslatokról.

Egy palesztin lap jelentése szerint a Hanije vezette Hamász-delegáció az egyiptomi fővárosban a múlt héten Párizsban megfogalmazottakat vitatja majd meg. A tervek szerint a következő napokban ülnek le az egyiptomiakkal kidolgozni egy új javaslatot.

A Hamász a katari és egyiptomi közvetítők által a múlt héten elküldött, az Egyesült Államok és Izrael által támogatott tervezetre válaszul egy új tűzszüneti tervet javasolt. Ez négy és fél hónapos tűzszünetet írna elő, három szakaszban szabadulnának ki a túszok, és végül a háború is befejeződne. Benjámin Netanjahu miniszterelnök tegnap téveszmének nevezte a követeléseket.

  • A Hamász olyan fegyverszüneti javaslatot tett, amelynek értelmében négy és fél hónapra tűzszünetet kötnének, Izrael kivonná a csapatait a Gázai övezetből, ők pedig cserébe elengednék a náluk tartott izraeli túszokat.
  • Joe Biden azt mondta: túlzás, amit a Hamász kér.
  • Szíria szerint civilek haltak meg, amikor Izrael az országukat bombázta.
  • Eldőlt, hogy nem zárják ki Izraelt az idei Eurovízióból.
  • Netanjahu közölte, hogy nem fogadják el a Hamász fegyverszüneti ajánlatát, inkább a harcra készülnek.
  • A korábban szabadult túszok hevesen bírálták Netanjahu döntését, egyikük azt mondta: ha tovább támadják a Hamászt, nem maradnak túszok, akiket kimenthetnének.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!