Visszatáncoltak a csehek, egyedül maradt a vétófenyegetéssel Magyarország

2024. február 8. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

Visszakozik a cseh kormány, a Politico értesülései szerint mégsem vétózza meg a ciszjordániai izraeli telepesek elleni uniós szankciókat. Az Európai Unió arra hivatkozva szankcionálná a nemzetközi jog szerint illegális telepek lakóit, hogy a Hamász 2023. október 7-i támadása óta erőszakosan lépnek fel a palesztin lakossággal szemben (a Palesztin Hatóság szerint már a négyszáz felé közelít a halottak száma, amiben az izraeli haderő és a milicisták összecsapásainak áldozatai is benne vannak).

Magyarország és Csehország azonban vétóval fenyegetett korábban, de Prága most mégis belement a szélsőséges telepesek elleni büntetőintézkedésekbe. Az egyetlen kikötésük az volt, hogy ez ne álljon összefüggésben az Izraelt tavaly megtámadó Hamász elleni szankciókkal. (Mindeközben Jana Černochová cseh külügyminiszter épp Izraelben tárgyal, így még érdekesebb a fordulat.)

A Portfolio arról ír, nem tudni olyasmiről, hogy a cseh vétó elengedésével a magyar álláspont változott volna. Az pedig a következő: a szankció a közel-keleti feszültség további eszkalációjához vezetne. Megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot azzal, változhat-e a magyar álláspont most, mi a véleményük a csehek döntéséről, illetve mi jelenthet szerintük megoldást a ciszjordániai helyzetre ez esetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!