Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete február végéig tud működni, ha tényleg nem kap több támogatást

2024. február 1. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

Február végével leállhat az UNRWA, vagyis az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete működése – figyelmeztetet Juliette Touma igazgató. Az UNRWA-nak szóló utalásokat az elmúlt napokban sorra függesztették fel a legfontosabb donorországok azután, hogy kiderült, hogy a Hamász október 7-i támadásaiban olyanok is részt vettek, akik „UNRWA-tól kapnak fizetést”.

Touma szerint ha valóban felfüggesztik a finanszírozásukat, heteken belül nemcsak Gázában, de az egész Közel-Keleten leáll a működésük. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán felhívást intézett az eddig pénzt küldő országokhoz, hogy garantálják az UNRWA jövőjét, és „a gázai humanitárius segítségnyújtás gerincének” nevezte a szervezetet. Emellett az UNRWA vezetése is arra buzdított, hogy gondolják át a döntést azok, akik leállították a pénzküldést.

„Az UNRWA minden évben megosztja alkalmazottainak listáját a fogadó országokkal, beleértve Izraelt is. Az ügynökség soha nem kapott semmilyen aggasztó visszajelzést a személyzet tagjaival kapcsolatban” – mondta az Izrael által nyilvánosságra hozott infókról Philippe Lazzarini, a szervezet főtitkára, aki szerint az ENSZ Belső Felügyeleti Szolgálatainak hivatalának vizsgálata meg fogja állapítani, hogy mi az igazság a vádak közül.

Az ügyről itt írtunk részletesebben.

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!