Izrael szerint nincs helye Gázában az UNRWA-nak, mert egyes dolgozóinak köze lehet a Hamász támadásához

2024. január 27. – 13:29

Izrael szerint nincs helye Gázában az UNRWA-nak, mert egyes dolgozóinak köze lehet a Hamász támadásához
Ételt osztanak palesztin menekülteknek Rafahban – Fotó: Abed Rahim Khatib / ANADOLU / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indított az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete (UNWRA) azoknak a munkatársaknak az ügyében, akiknek a gyanú szerint közük lehetett a Hamász Izrael elleni október 7-i támadásához – írta a Reuters.

Az Egyesült Államok pénteken fel is függesztette az UNRWA finanszírozását. Az ENSZ főtitkára – az Izrael által többször a palesztinok irányába elfogultnak tartott Antonio Guterres – közölte, hogy elborzasztja a hír, hogy az ENSZ égisze alatt dolgozóknak közük lehet a véres támadáshoz. A dolgozók esetleges érintettségéről Izrael tájékoztatta az UNRWA képviselőjét, Philippe Lazzarinit.

„A szervezet működőképességének fenntartása érdekében döntöttem a vizsgálatban érintettek szerződéseinek azonnali felmondásáról és a vizsgálat megindításáról, hogy az igazságot mielőbb tisztázzuk” – mondta a Reutersnek. Arról, hogy hány érinttet lehet, és hogy milyen módon lehet közük a támadáshoz, arról a szervezet vezetője nem beszélt.

Október 7-én a Hamász háromezer fegyveressel a Gázai övezet felől áttörte az izraeli védelmi biztonsági rendszert és határ közeli településeket, valamint egy fesztivált támadott meg, 1200 embert – köztük 850 civilt – öltek meg, és elhurcoltak 240 embert, akik közül mindeddig 110-en szabadultak ki.

Túlélőkről készített helyszíni riportjainkat itt és itt olvashatja, a mészárlás egyik helyszínéről itt olvashat.

A további 130 ember többségének sorsáról nem tudni, de 30 körül lehet azok száma, akik meghaltak, volt, akit tévedésből a Gázai övezetben harcoló izraeli erők lőttek le, miután Izrael katonai akciót indított a területen, hogy felszámolja a Hamászt. Eközben azonban palesztin források szerint már 26 ezer ember halt meg a Gázai övezetben, kétharmaduk nő és gyerek.

Izrael szerint az UNWRA-nak nem szabad semmiféle szerepet vállalnia a Gázai övezetben, miután felmerült több munkatársának érintettsége a támadás előkészítésében.

A legnagyobb Izraelt támogató amerikai keresztény szervezet (CUFI) közölte: nem felfüggesztenie kell a Fehér Háznak az UNRWA finanszírozását, hanem véglegesen leállítania – írta a Jerusalem Post.

Az izraeli külügyminiszter, Jiszrael Katz szerint végleg le kell állítani az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezetének gázai működését a háború után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!