Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete arra kéri a finanszírozást leállító országokat, hogy gondolják át a döntésüket

2024. január 28. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) vezetője felszólította a finanszírozást leállító országokat, hogy gondolják át „megdöbbentő” döntésüket – írja a BBC.

„Megdöbbentő látni, hogy az ügynökség pénzeszközeit felfüggesztették a személyzet egy kis csoportja ellen felhozott vádakra miatt, különös tekintettel arra, hogy az UNRWA azonnal felmondta az érintettek szerződését, és átlátható független vizsgálatot indított” – jelentette ki Philippe Lazzarini. Szerinte rendkívül felelőtlen lenne szankcionálni az ügynökséget és az egész közösséget ebben az időszakban, mivel a Gázai övezetben több mint kétmillió ember túlélése függ ettől.

„Az UNRWA minden évben megosztja alkalmazottainak listáját a fogadó országokkal, beleértve Izraelt is. Az ügynökség soha nem kapott semmilyen aggasztó visszajelzést a személyzet tagjaival kapcsolatban” – tette hozzá. Lazzarini elmondása szerint az ENSZ Belső Felügyeleti Szolgálatainak hivatalának vizsgálata meg fogja állapítani, hogy mi az igazság a vádak közül.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója pénteken közölte a BBC-vel, hogy a Hamász október 7-i támadásaiban olyanok is részt vettek, akik „UNRWA-tól kapnak fizetést”. Mark Regev szerint értesülései szerint az UNRWA iskoláiban egyes tanárok „nyíltan ünnepelték” a támadásokat, amiben a Hamász fegyveresei körülbelül 1300 embert, főként civileket öltek meg, további 250 embert pedig túszul ejtettek. Regev arra is utalt, hogy egy kiszabadult izraeli túszt annak vallomása szerint egy UNWRA-dolgozó házában tartották fogva.

A hírek miatt nyolc ország is felfüggesztette a támogatásokat, ezek az országok Ausztrália, Kanada, Finnország, Németország, Olaszország, Hollandia, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

Az 1949-ben alapított ENSZ Segély- és Munkaügyi Ügynöksége, az UNRWA a Gázában működő legnagyobb ENSZ-ügynökség. Egészségügyi ellátást, oktatást és egyéb humanitárius segítséget nyújt palesztinoknak Gázában, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában. Körülbelül 13 ezer embert foglalkoztat Gázában. Izrael régóta vádolja az ENSZ különböző ágait – köztük az UNRWA-t – elfogultsággal, sőt antiszemitizmussal.

Amióta Izrael megkezdte az offenzívát a Hamász támadásaira válaszul, az UNRWA Gáza-szerte menedéket nyújt a lakóhelyüket elhagyni kényszerült civilek százezreinek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!