Kanadai tisztviselők szerint a kormány mindenféle bizonyíték nélkül döntött az UNRWA támogatásának felfüggesztéséről

2024. február 8. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

A kanadai kormány nem látott semmilyen bizonyítékot, amely alátámasztotta volna Izrael állítását, miszerint az UNRWA (az ENSZ gázai segélyszervezete) által foglalkoztatott alkalmazottak összejátszottak a Hamásszal, mielőtt felfüggesztette volna az ügynökség finanszírozását – írja a CBC News.

Kormányzati források a CBC-nek azt mondták, Izrael még mindig nem osztotta meg Kanadával azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztanák azt az állítását, hogy az UNRWA 12 alkalmazottja valamilyen minőségben részt vett a Hamász október 7-én Izrael ellen elkövetett támadásában.

A lapnak név nélkül nyilatkozó tisztviselők szerint a kormány egyedül az alapján döntött a finanszírozás felfüggesztéséről, hogy az izraeli vádak után az UNRWA a 12 dolgozó közül 9-et elbocsátott (egy életét vesztette, a másik két ember személyazonosságát pedig még mindig vizsgálják), ami alapján úgy tűnt, Izrael állításai helytállóak lehetnek.

A lap szerint Izrael megtagadta, hogy az állításait alátámasztó hírszerzési adatokat átadja az UNRWA-nak vagy az ENSZ Belső Felügyeleti Szolgálatok Hivatalának, az ENSZ vizsgálatra kijelölt szervének.

Az ügyről itt írtunk részletesebben.

Izrael vádjai után az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Japán, Ausztrália, Franciaország, Ausztria, Svájc, Finnország, Kanada, Románia, Új-Zéland és Hollandia is úgy döntött, hogy szüneteltetik a segélyszervezet finanszírozását.

Amennyiben tényleg nem kap több támogatást, a palesztin menekülteket segítő szervezet már csak február végéig tud működni. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár február elején felhívást intézett az eddig pénzt küldő országokhoz, hogy garantálják az UNRWA jövőjét, és „a gázai humanitárius segítségnyújtás gerincének” nevezte a szervezetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!