Végzett az USA az amerikai katonákat támadó milícia vezérével

2024. február 8. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai katonai csapás végzett az iraki központú milícia, a Kataib Hezbollah vezetésével, aki felelős a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok elleni támadásokért – írja a CNN az USA Középső Parancsnokságára (Centcom) hivatkozva.

A légicsapást egy drónnal hajtották végre, ami egy városi terepjárót (SUV-ot) talált el az iraki főváros, Bagdad keleti, el-Mestál nevű részén. Helyi források szerint a teljesen kiégett autóban utazó két áldozatot még nem tudták azonosítani.

Amerikai források ugyanakkor azt mondták a CNN-nek, hogy a célpont Viszám Mohammed Száber el-Szaedi volt. Helyi források megerősítették még, hogy a Kataib Hezbollah nevű szervezet (ami nem összekeverendő a libanoni Hezbollahhal) egyik vezetője halt meg a csapásban. A milícia tagja annak a jó pár, Irán által szponzorált félkatonai szervezetnek, amik egyfelől rendfenntartó szerepet is ellátnak Irak egy részén, másfelől amerikai célpontokat is támadnak a Hamász Gáza környéki inváziója óta.

El-Szaedi halálát egy közleményben a Kataib Hezbollah is elismerte, hozzátéve, az eset felhívás számukra, hogy maradjanak elköteleződve a dzsihadista hozzáállás mellett. Más források Abu Bakr el-Szaadi, a Népi Mozgósítási Erők (El-Hesd el-Saabi) egyik parancsnokának halálát is említik.

Az iraki kormány nem örült a légicsapásnak, közleményében azt fejtegeti, szeretné ha az amerikaiak vezette koalíció iraki jelenléte véget érne. Máskülönben az egész országot az erőszak spiráljába taszítják az ilyen támadások. Az iraki kormány szerint a mostani attak is egy lakónegyedet ért, az amerikai erők nem tartották tiszteletben a civilek védelmét és a nemzetközi jogot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!