Netanjahu: Karnyújtásnyira a győzelem, harcra készülünk

2024. február 7. – 11:21

frissítve

Netanjahu: Karnyújtásnyira a győzelem, harcra készülünk
Egy temető melletti sátortáborban húzódnak meg az izraeli csapások miatt otthonaikból elmenekült palesztinok a Gáza déli részén fekvő Rafahban – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a Hamász tűzszüneti ajánlatát. Ebben a palesztin szervezet azt javasolta, hogy szabadon engedik az izraeli túszokat, ha cserébe az izraeli hadsereg kivonul a Gázai övezetből.

A döntést a korábban kiszabadult túszok így kommentálták: „Elérkeztünk az igazság pillanatához, amikor el kell döntenünk, hogy ki marad életben és ki hal meg. Az ár súlyos, de a cserben hagyás ára az elkövetkező nemzedékeken is foltot fog ejteni.”

Adina Mose, egy korábban elengedett izraeli túsz könnyek között azt mondta: „Ott voltam, de szabadon engedtek. A barátaim még mindig ott vannak. Néhányan közülük nem élték túl. Önhöz fordulok, Netanjahu úr. Minden az ön kezében van. Ön az, aki megteheti, és attól tartok, hogy ha folytatja a Hamász megsemmisítésére tett kísérletét, nem maradnak túszok, akiket megmenthetnének.”

Katonai nyomást kell gyakorolni a Hamászra a túszok kiszabadítása érdekében – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy szerdai sajtótájékoztatón. Egy esetleges következő tűzszünetről még nem egyeztek meg a Hamásszal.

Izrael néhány napja küldött egy új tűzszüneti ajánlatot a Hamásznak, amire kaptak is egy választ, ebben a szervezet azt kérte, hogy az izraeli csapatok vonuljanak ki a Gázai-övezetből. Netanjahu szerint ez azt mutatja, hogy a Hamász még nem áll készen a tárgyalásokra. Szerinte „ha megadjuk magunkat a Hamász téveszmés feltételeinek, az újabb mészárláshoz vezet, és olyan nagy tragédiát hoz Izraelre, amelyet senki sem lenne hajlandó elfogadni”.

Netanjahu megemlítette, hogy a politikai vezetés utasította a hadsereget, hogy készüljön fel a harcra Rafahban, valamint két menekülttáborban Gáza középső részén. „A győzelem karnyújtásnyira van, nem évek vagy évtizedek kérdése, hanem hónapoké”.

(Haárec)

Az IDF feltárt egy jelentős Hamász-alagutat a dél-gázai Hán Júniszban, amelyet korábban a terrorcsoport magas rangú tagjai használtak, majd túszrejtő létesítménynek alakítottak át.

Az alagútrendszer mintegy egy kilométer hosszú, és a város központjában, a civilek által lakott negyedek alatt húzódik. Az IDF szerint korábban a Hamász magas rangú tisztviselői tartózkodhattak az alagútban, a háború alatt pedig túszokat tartottak itt fogva. A földalatti bunkeren fürdőszoba is volt, a túszok szobája mellett pedig egy pihenőszoba, amit az őket őrző terroristák használhattak.

Az alagútban különböző időpontokban összesen 12 túszt tartottak fogva, akik közül hárman már visszatértek Izraelbe – közölte az IDF.

A „földalatti labirintus” egy része, egy másik alagúthoz is kapcsolódik, ahol szintén túszokat tartottak fogva, és amelyet az IDF néhány hete fedezett fel.

(Times of Israel)

Az Eurovíziós Dalversenyt szervező Európai Műsorszolgáltatók Unió (EBU) az Al Jazeera kérdésére megerősítette, hogy nem zárják ki Izraelt az idei versenyből.

„Mint tagok által vezetett szervezet, vezető testületeink áttekintették a 2024-es verseny résztvevőinek listáját, és megállapodtak abban, hogy az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató, a KAN az idei évre vonatkozó valamennyi versenyszabályzatnak megfelel, és részt vehet, ahogyan az elmúlt 50 évben is” – közölte az EBU a lappal.

Korábban többen felszólították az EBU-t, hogy ahogy Oroszországot is kizárták az ukrajnai inváziója miatt, Izraelt is zárják ki a gázai offenzíva miatt. Korábban finn és izlandi zeneipari dolgozók is petíciót indítottak, hogy tiltsák ki Izraelt a versenyről.

Az EBU szerint a különbség Izrael és Oroszország között az, hogy „az orosz műsorszolgáltatókat maguk is felfüggesztették az EBU-ból a tagsági kötelezettségek folyamatos megszegése és a közszolgálati értékek megsértése miatt”.

(Guardian)

Az izraeli Channel 13 híradója egy magas rangú izraeli tisztviselőt idézve arról számolt be, hogy a Hamász ellenjavaslatában szereplő követelések közül több olyan van, „amelyet a nemzet semmilyen körülmények között nem fogadhat el”.

A meg nem nevezett tisztviselő szerint most az a kérdés, hogy teljes mértékben elutasítsák-e ezeket a követeléseket, vagy további tárgyalásokba kezdjenek, hogy megpróbálják enyhíteni azokat.

Izrael hivatalosan nem kommentálta még a Hamász fegyverszünet-javaslatát. Szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter Izraelben tárgyal tisztviselőkkel és Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel a javaslatról.

(Times of Israel)

Bár a tárgyaló és közvetítő felek hivatalosan nem osztottak meg részleteket az izraeli-katari-egyiptomi-amerikai tűzszüneti javaslatra adott Hamász-válaszból. A Reuters birtokába került dokumentumok szerint

a Hamász négy és fél hónapos tűzszünetet javasol Gázában, amely alatt minden túsz szabadon távozna, Izrael kivonná csapatait az övezetből, a fegyverszünet végére pedig megállapodás születne a háború befejezéséről.

Izrael egyelőre nem kommentálta a Hamász javaslatát, de korábban határozottan kijelentette, hogy nem vonja ki a csapatait Gázából, amíg nem számolta fel teljesen a Hamászt.

Izraeli harckocsik a Gázai övezetben – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters
Izraeli harckocsik a Gázai övezetben – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

A Reuters által látott dokumentumtervezet szerint a Hamász ellenjavaslata a tűzszünet három, egyenként 45 napos szakaszát irányozza elő. Egy, a tárgyalásokhoz közel álló forrás szerint a Hamász ellenjavaslata nem követeli meg, hogy már az elején garantálják a tartós tűzszünetet, de a háború befejezéséről a tűzszünet alatt kell megállapodni, mielőtt az utolsó túszokat is kiszabadítják.

A dokumentum szerint:

  • Az első 45 napos szakaszban a Hamász az összes női túszt, a 19 év alatti férfiakat, valamint az időseket és betegeket engednék szabadon, cserébe a palesztin nők és gyerekek izraeli börtönökből való szabadon bocsátásáért. Izrael már az első fázisban kivonná csapatait a lakott területekről a Hamász javaslata szerint.
  • A második szakasz végrehajtása csak akkor kezdődne meg, ha a felek „közvetett tárgyalásokat folytatnak a kölcsönös katonai műveletek befejezéséhez és a teljes nyugalomhoz való visszatéréshez szükséges követelményekről”. Ebben a szakaszban engednék el a maradék férfi túszt.
  • A harmadik szakaszban a Gázai övezetben elesett izraeli katonák és palesztin harcosok holttesteinek és maradványainak cseréjére kerülne sor. A fegyverszünet alatt növelnék az élelmiszer- és egyéb segélyek áramlását a Gázai övezetbe, és megkezdenék az övezet újjáépítését is.

Az eddigi egyetlen tűzszünet mindössze egy hétig tartott tavaly november végén.

Szerdán Atony Blinken Izraelben tárgyal Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a Hamász ellenjavaslatáról.

Izraeli légicsapásokban Homsz városa és a közeli területek felett civilek haltak meg és sebesültek meg – jelentette szerdán az AP hírügynökség a szíriai állami Szana hírügynökségre hivatkozva. Izrael nem kommentálta a hírt.

A Sana egy katonai tisztviselőt idézett, aki szerint a kedden késő este végrehajtott csapások magán- és köztulajdont egyaránt megrongáltak. A jelentések szerint az izraeli repülőgépek a Földközi-tenger felett, a libanoni tengerparti Tripoli város közelében mértek csapást a szíriai városra és környékére.

Mentőcsapatok Homszban a légitámadás után – Fotó: Sana / AFP
Mentőcsapatok Homszban a légitámadás után – Fotó: Sana / AFP

A brit székhelyű megfigyelő szervezet, a Syrian Observatory for Humanitarian Rights szerint a támadásban legalább hat civil halt meg, köztük egy nő és egy gyerek, valamint a libanoni Hezbollah csoport két fegyverese. Az áldozatok mindannyian egy épületben tartózkodtak Homsz városában, a jelek szerint ez a ház lehetett az egyik csapás célpontja. A szervezet szerint legalább kilenc robbanás hallatszott Homszban és annak külvárosában, ahol a Hezbollah állítólag jelen van.

Izrael ritkán ismeri el szíriai akcióit, de azt már korábban megerősítette, hogy célba veszi az Iránnal szövetséges harcos csoportok, például a Hezbollah bázisait.

(Guardian)

Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező Ügynöksége (UNRWA) közölte, hogy a szervezet által vezetett humanitárius konvojt találat érte, miközben a Gázai övezet északi részén élelmiszert szállítottak az embereknek.

A szervezet szerint ez már a harmadik eset, amikor az izraeli erők a segélyt szállító teherautókra lőttek.

Segélyeket szállító teherautó, amelyet az UNRWA szerint izraeli találat ért 2024. február 6-án – Fotó: Thomas White, Director Of UNRWA / X / Reuters
Segélyeket szállító teherautó, amelyet az UNRWA szerint izraeli találat ért 2024. február 6-án – Fotó: Thomas White, Director Of UNRWA / X / Reuters

Az UNRWA előtte-utána képeket is közzétett, amelyek az észak-gázai egészségügyi központ pusztulásának mértékét mutatják. A szervezet szerint a gázai egészségügyi létesítmények 84 százalékát érte támadás, és az UNRWA 22 egészségügyi létesítményéből mindössze négy működik jelenleg.

(Guardian)

A Hamász közölte, hogy válaszolt a gázai tűzszünetre vonatkozó új keretjavaslatra – írja a BBC.

Az Izrael, az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom által kidolgozott megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra. Izrael és az Egyesült Államok is közölte, hogy vizsgálják a Hamász válaszát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán tárgyal az ügyben az izraeli tisztviselőkkel.

Bár a részletek nem ismertek, korábbi hírek szerint egy hathetes tűzszünetről lenne szó, amelynek során több izraeli túszt cserélnének palesztin foglyokra.

Bár Blinken nem kommentálta, hogy az USA milyen véleménnyel van a Hamász javaslatáról, Joe Biden amerikai elnök újságírói kérdésre egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, a Hamász válasza „kicsit túlzó” – ami arra utal, hogy az izraeli vezetés nem fogja egykönnyen elfogadni, amit a csoport kér. A katari miniszterelnök általánosságban „pozitívnak” nevezte a Hamász válaszát.

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője a BBC-nek azt mondta, hogy a csoport pozitívan áll a javaslathoz, de kért néhány módosítást a Gázai övezet újjáépítésével, a lakosok otthonukba való visszatérésével és a kitelepítettek ellátásával kapcsolatban. A tisztviselő szerint a Hamász a sebesültek kezelésével kapcsolatos módosításokat is kért, beleértve a hazatérésüket és a külföldi kórházakba való átszállításukat.

  • Támadás ért egy brit tulajdonú teherhajót a Vörös-tengeren.
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel tárgyalt a gázai tűzszünetről, mielőtt Dohába utazott volna. Az Egyesült Államok Egyiptommal és Katarral együtt azon dolgozik, hogy Izrael és a Hamász között olyan megállapodás jöjjön létre.
  • 8000 palesztint evakuáltak egy menedékhelyként működő hán júniszi kórházból.
  • Az izraeli hadsereg becslése szerint a Hamász és terrorszervezet szövetségesei által fogvatartott 136 túsz egyötöde már halott.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!