Az izraeli hadsereg szerint a Gázában fogva tartott túszok egyötöde már halott

2024. február 6. – 10:24

frissítve

Az izraeli hadsereg szerint a Gázában fogva tartott túszok egyötöde már halott
Izraeli katonák Gázában 2024. február 4-én – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg becslése szerint a Hamász és terrorszervezet szövetségesei által fogvatartott 136 túsz egyötöde már halott. Négy, név nélkül nyilatkozó katona tisztviselő közölte, hogy 32 halott családját már értesítették rokonaik haláláról, írja a New York Times.

A Hamász október 7-én a védelmi rendszert áttörve háromezer fegyveressel támadt a Gázai övezet közelében fekvő izraeli településekre, 1200 embert megölve, köztük 840 civilt. Izraeli adatok szerint az ekkor elrabolt 250 emberből 136-an vannak még fogságban, nagyjából egyharmaduk krónikus beteg és gyógyszerekre van szüksége. A túszok szabadon bocsájtásáról zajlanak tárgyalások, de ezek eddig nem vezettek eredményre. Közben a túszok hozzátartozó rendszeresen tüntetnek Izraelben a tárgyalások felgyorsításáért. A háborúban a Hamász vezette palesztin egészségügyi minisztérium szerint 27 ezer ember halt meg, kétharmad részben nők és gyerekek.



Mintegy 8000 palesztint evakuáltak egy menedékhelyként működő hán júniszi kórházból – közölte a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) szóvivője, Tommaso Della Longa Genfben az újságírókkal.

A Gázai déli övezet déli részén található Al-Amal kórházat a Palesztina Vörös Félhold Társaság (PRCS) működteti. Az intézmény több mint két hete ostrom alatt áll. A becslések szerint 100 idős, sebesült és fogyatékkal élő, valamint 100 alkalmazott és önkéntes maradt az Al-Amalban, ami már az evakuálás előtt is súlyos gyógyszer-, élelmiszer- és vízhiánnyal küzdött. A PRCS szerint az izraeli hadsereg őrizetbe vette a kórház fő- és adminisztratív igazgatóját is.

(Guardian)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott megbeszélést Kairóban, mielőtt Dohába utazott volna. Az Egyesült Államok Egyiptommal és Katarral együtt azon dolgozik, hogy Izrael és a Hamász között olyan megállapodás jöjjön létre, amely a gázai háború hetekig tartó szüneteltetéséhez és a palesztin terrorcsoport által fogva tartott túszok szabadon bocsátásához vezetne.

A kezdeményezés, amely a konfliktus hathetes szüneteltetésére szólít fel, azt követően született, hogy Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok tisztviselői kilenc nappal ezelőtt Párizsban találkoztak az izraeli hírszerzés vezetőivel annak érdekében, hogy megpróbálják előremozdítani a hetek óta holtpontra jutott tárgyalásokat Izrael és a Hamász között.

(Financial Times)

Szerda hajnalban támadás ért egy brit tulajdonú teherhajót a Vörös-tengeren – jelentette a brit tengeri kereskedelmi hivatal (UKMTO).

Az incidens a jemeni Hudajda városától nyugatra történt, nem sokkal éjfél után. A teherhajó parancsnoka egy kis vízi járművet vett észre a tengeren, mielőtt lőni kezdtek rájuk. A támadásban a legénység nem sebesült meg. A hajó ablakaiban kisebb károk keletkeztek, de a hajó biztonságosnak minősült, és folytatni tudta az útját.

(Sky News)

Az amerikai erők február 5-én önvédelmi célból csapást mértek két pilóta nélküli húszi drónra Jemenben. „Az amerikai erők azonosították a robbanószerkezetes drónokat a húszik által ellenőrzött jemeni területeken. Megállapították, hogy ezek a fegyverek közvetlen fenyegetést jelentettek az amerikai haditengerészet hajóira és a térségben lévő kereskedelmi hajókra. Ezek az intézkedések megvédik a hajózás szabadságát, és biztonságosabbá teszik a nemzetközi vizeket az amerikai haditengerészet hajói és kereskedelmi hajók számára.” – közölte az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) az X-en.

Kik azok a húszik? Irán által támogatott és modern fegyverekkel is felszerelt síita felkelőcsoport Jemenben, akik évtizedek óta harcolnak a nyomorgó arab-félszigeti ország feletti uralomért. Az utóbbi hónapokban a Hamász oldalán csatlakoztak a gázai konfliktushoz, és támadásokat intéztek a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen.

Az izraeli erők az elmúlt 24 órában több tucat palesztin fegyverest megöltek és többeket elfogtak a Gázai övezetben végrehajtott hadműveletek során – közölte az izraeli hadsereg. Az IDF beszámolója szerint mintegy 80 gyanúsítottat vettek őrizetbe Hán Júnisz déli részén, köztük olyanokat, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek a Hamász október 7-i terrortámadásában.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet középső részén fekvő Hán Júniszt a harcok középpontjának nevezte.

A műveletek során az IDF csapatai számos fegyvert, köztük gránátokat, AK-47-es gépkarabélyokat, öt RPG-t, robbanószerkezeteket és lőszert találtak Hűn Júniszban. Ezenkívül a csapatok azonosítottak és semlegesítettek egy ellenséges felderítőt, aki egy táborban rejtőzött el – közölte az IDF.

(Sky News)

  • Az izraeli Bank Luemi bank zárolta az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének bankszámláját, mert „alapos a gyanú, hogy pénzeszközöket bocsát a gázai terrorcsoportok rendelkezésére”.
  • Olaszország is könnyen célponttá válhat, figyelmeztettek a húszik.
  • Dróntámadás ért egy amerikai támaszpontot Szíriában, legalább hat kurd katona meghalt.
  • Hétfő délután Szaúd-Arábiába érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A hétfői híreket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!