Finn zenészek azt követelik, hogy tiltsák ki Izraelt az Eurovízióról a gázai háború miatt

2024. január 11. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1400 finn zeneipari szakember írta alá azt a petíciót, amely Izrael Eurovíziós szereplésének betiltását sürgeti a Gázában elkövetett állítólagos “háborús bűnök” miatt.

Ha Izraelt nem zárják ki a versenyből, akkor azt szeretnék, ha a finn közszolgálati műsorszolgáltató, a Yle visszavonná Finnország nevezését a versenyből. A múlt hónapban az izlandi zenészek hasonló követelésekkel fordultak az izlandi Rúvhoz.

Az Yle közölte, hogy figyelemmel kíséri a versenyt szervező Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU) álláspontját. A petíció aláírói kettős mércével vádolják a finn köztévét, mondván, hogy a műsorszolgáltató az elsők között követelte Oroszország kitiltását a 2022-es versenyből, “és most is ugyanezt az aktív értékvédelmet várjuk az Yle-tól”.

Egy nappal azután, hogy Oroszország 2022-ben teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, az Yle képviselője, Ville Vilén azt mondta, hogy Moszkva támadása “ellentétes minden olyan értékkel, amelyet az Yle és más európai műsorszolgáltatók képviselnek”. Az EBU nem sokkal később el is tiltotta Oroszországot a részvételtől.

Vilén múlt hónapban azt mondta, az izraeli és a gázai helyzet "nem teljesen ugyanaz"", és “bármennyire is borzalmas, ez nem egy államközi agressziós háború, mint Oroszország és Ukrajna között”.

Decemberben az EBU közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy az Eurovízió “a műsorszolgáltatóknak szól, nem a kormányoknak”, és hangsúlyozta, hogy Izrael már 50 éve vesz részt a versenyen. A tagszervezetek egyetértettek abban, hogy az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató “minden versenyszabályzatot betart”, és hogy a verseny “politikamentes esemény”.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!