A Hamász válaszolt a tűzszüneti javaslatra, Biden szerint túlzás, amit kérnek

2024. február 7. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász közölte, hogy válaszolt a gázai tűzszünetre vonatkozó új keretjavaslatra – írja a BBC.

Az Izrael, az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom által kidolgozott megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra. Izrael és az Egyesült Államok is közölte, hogy vizsgálják a Hamász válaszát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán tárgyal az ügyben az izraeli tisztviselőkkel.

Bár a részletek nem ismertek, korábbi hírek szerint egy hathetes tűzszünetről lenne szó, amelynek során több izraeli túszt cserélnének palesztin foglyokra.

Bár Blinken nem kommentálta, hogy az USA milyen véleménnyel van a Hamász javaslatáról, Joe Biden amerikai elnök újságírói kérdésre egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, a Hamász válasza „kicsit túlzó” – ami arra utal, hogy az izraeli vezetés nem fogja egykönnyen elfogadni, amit a csoport kér. A katari miniszterelnök általánosságban „pozitívnak” nevezte a Hamász válaszát.

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője a BBC-nek azt mondta, hogy a csoport pozitívan áll a javaslathoz, de kért néhány módosítást a Gázai övezet újjáépítésével, a lakosok otthonukba való visszatérésével és a kitelepítettek ellátásával kapcsolatban. A tisztviselő szerint a Hamász a sebesültek kezelésével kapcsolatos módosításokat is kért, beleértve a hazatérésüket és a külföldi kórházakba való átszállításukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!