A cseh konzervatívok nem kérnek Orbánból és a Fideszből

2024. február 7. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb cseh konzervatív párt, az ODS nem támogatja, hogy a Fidesz csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához, amit Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezet, írja az Euractiv. „Nincs szükségünk a frakcióban egy olyan tagra, aki az elmúlt két évben folyamatosan zsarolta az Európai Uniót Ukrajna miatt. Orbánnak semmi köze az ECR értékeihez” – írta az X-en (korábbi Twitteren) az ODS egyik EP-képviselője, Veronika Vrecionová. A politikus szerint nincs egyedül ezzel a véleményével, sokan gondolkodnak hasonlóan a frakcióban.

Orbán Viktor múlt héten arról beszélt az olasz sajtónak a Melonival való találkozó után, hogy a Fidesz az EP-választások után csatlakozik az euroszkeptikus csoporthoz. Sajtóhírek szerint az olasz miniszterelnök feltételként szabná, hogy Orbán adja fel Ukrajna-ellenes pozícióját és javítson kapcsolatán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A Fidesz 2021 márciusában lépett ki a jobbközép Európai Néppártból (EPP), azóta nem tagja egyik EP-frakciónak sem. Orbánék azonban már hónapok óta kacsintgatnak az euroszkeptikus ECR felé, melynek Orbán több szövetségese, köztük Meloni pártja, az Olaszt Testvérek és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is tagja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!