III. Károly daganatos betegsége szíven ütötte a briteket

Legfontosabb

2024. február 7. – 00:02

III. Károly daganatos betegsége szíven ütötte a briteket
III. Károly brit király üdvözli a tömeget a Cornwall megyei St Ivesben 2023. július 13-án – Fotó: Finnbarr Webster / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

III. Károly brit királynál daganatos betegséget diagnosztizáltak, a kezeléseket hétfőn kezdte meg. A 75 éves uralkodó a kezelések idejére lemondta nyilvános megjelenéseit, államfői teendőit azonban továbbra is ellátja, jelentette be hétfőn este a Buckingham-palota.

Miközben sorra érkeznek a jókívánságok III. Károlynak, a palota közleménye nem sokat árult el arról, hogy pontosan milyen rákról lehet szó, mennyire előrehaladott állapotban lehet a betegség, illetve, hogy mi a prognózis. A BBC szerint a királyi család bejelentéseiből kiindulva nem valószínű, hogy egyhamar felfednének további hivatalos információkat.

Rishi Sunak brit miniszterelnök így is tovább ment, mint a közlemény, kedden azt mondta, hogy korán diagnosztizálták az uralkodó betegségét. Összeszedtük, hogy mit lehet tudni III. Károly betegségéről és a kezelés alatti időszakról.

Rögtön megkezdték a kezelést

A közlemény szerint a 75 éves Károlynál akkor fedezték fel a rák egyik formáját, amikor jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatt végeztek rajta korrekciós beavatkozást januárban. A prosztatamegnagyobbodás nem volt különösebben ijesztő diagnózis, Károly inkább csak azért hozta nyilvánosságra az ügyet, mert szerette volna felhívni a férfiak figyelmét a szűrővizsgálatokra.

A király három éjszakát töltött a London Clinicben, egy magánkórházban a Regent's Park közelében. Kamilla királyné naponta látogatta férjét, és akkor is vele volt, amikor elhagyta a kórházat. Károly a prosztataműtét után vasárnap jelent meg először a nyilvánosság előtt, amikor istentiszteletre ment. A király jó színben volt, integetett a tömegnek, ahogy felesége mellett sétált a templomba.

Bár a prosztatája körül végzett beavatkozás alatt fedezték fel az orvosok nála a daganatot, a Buckingham-palota közleménye annyit megerősített, hogy nem prosztatarákról van szó. A tájékoztatás szerint a király hálás az orvosoknak, amiért ilyen gyorsan észrevették nála a betegséget, „teljes mértékben pozitívan áll hozzá a kezeléséhez, és alig várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a köz teljes szolgálatába.”

A BBC joggal emlékeztetett: senki se számítson arra, hogy az elkövetkezendő hetekben bármilyen részletesebb hírt ad ki a Buckingham-palota a király hogylétéről, vagy a kezelés menetéről. A királyi család kommunikációjának általában ez a menete: viszonylag kevés részlettel bejelentik azt, amit kell, aztán később nem kommentálják az ügyet. A palota szerint Károly eleve csak azért osztotta meg a diagnózist, hogy megelőzze a találgatásokat, illetve azt is remélte, hogy felhívhatja a közvélemény figyelmét, és ezzel is segít a betegségek korai kiszűrésében.

Egy brit onkológus, Dr. Seamus McAleer külön meg is dicsérte Károlyt, amiért nyíltan beszélt a diagnózisáról. „Remélhetőleg ez elősegíti a jobb diskurzust az országban a rákról és annak kezeléséről, a korai felismeréséről és a gyógyításról” – mondta McAleer. Egyébként Károly maga is több rákellenes jótékonysági szervezet védnöke, ilyen szempontból is tesz a betegségmegelőzés terjesztéséért.

Bosszantani fogja, hogy nem mehet a tömegek közé

A király hétfőn reggel tért vissza Sandringhamből Londonba, hogy ott elkezdődhessen az ambuláns kezelése. A kezelés ideje alatt Károly nagy valószínűséggel a Clarence House-ban lakik majd, ami a Daily Mail szerint a kedvenc londoni lakhelye.

III. Károly ezután is elvégzi például a törvények aláírására vonatkozó feladatait, de a nyilvános szereplésektől az orvosai tanácsára visszavonul. A CNN értesülései szerint a király várhatóan nem mondja le a miniszterelnökkel folytatott heti megbeszéléseket sem, de az előfordulhat, hogy orvosai tanácsára kihagy majd személyes találkozókat.

Egyelőre nem tudni, hogy a kezelése meddig tart majd, és azt sem, hogy ez befolyásolja-e majd a részvételét olyan eseményeken, mint például a D-nap 80. évfordulója alkalmából júniusban tervezett rendezvények. A király korábbi kommunikációs titkára, Julian Payne a BBC-nek azt mondta, hogy Károly biztosan nagyon frusztrált lesz, amiért nem tud majd a nyilvános szerepléseken emberekkel találkozni. Feladatainak ezt a részét ugyanis nagyon szereti, Payne szerint „teljesen felvillanyozva tér vissza az összes találkozóról”.

III. Károly király és Kamilla királyné elhagyja a Clarence House-t Londonban 2024. február 6-án, egy nappal azután, hogy a Buckingham-palota bejelentette, daganatos megbetegedést diagnosztizáltak az uralkodónál – Fotó: Henry Nicholls / AFP
III. Károly király és Kamilla királyné elhagyja a Clarence House-t Londonban 2024. február 6-án, egy nappal azután, hogy a Buckingham-palota bejelentette, daganatos megbetegedést diagnosztizáltak az uralkodónál – Fotó: Henry Nicholls / AFP

Kamilla királyné az elmúlt hetekben a közfeladatok jó részét magára vállalta, Vilmos herceg pedig a tervezettnél korábban, ezen a héten tér vissza a szabadságáról, amit azért vett ki, mert nemrég Katalin hercegnő is komolyabb hasi műtéten esett át. Az eredeti tervek szerint a hercegi pár húsvétig nem jelent volna meg a nyilvánosság előtt Katalin lábadozása miatt, Vilmos azonban most kénytelen helyettesíteni a királyt.

A tervek szerint Károly és Kamilla májusban Kanadába, októberben pedig Ausztráliába, Új-Zélandra és Szamoára látogatna a Nemzetközösség kormányfőinek találkozójára. Ezek az utazások lettek volna az első olyan látogatások, amelyeket Károly a Nemzetközösség vezetőjeként tett volna. A Buckingham-palota egyelőre nem erősítette meg, hogy elhalasztják-e az utakat.

A teljes királyi család egyébként egy évben több mint kétezer hivatalos megjelenést bonyolít le. 2023-ban csak Anna királyi hercegnő előzte meg Károlyt a nyilvános szereplések számában. A koronázás évében a király nagyjából 425 ilyen feladatot pipált ki, a hercegnő 450-nél is többet. Ezek közé tartoznak például kórházmegnyitók, jótékonysági szervezetek látogatásai, fogadások.

A legfontosabb események eredetileg 14 embert érintettek, de Harry herceg és Meghan hercegné saját döntésükből, András herceg pedig az Epstein-botrány miatt kikerültek a reprezentációban részt vevő családtagok köréből. Ebből esett ki most a király, valamint Katalin hercegné is, de Julian Payne szerint a feladatok ellátása nem fog problémát jelenteni, a palota ugyanis mindent alaposan előkészít ilyen esetekben.

Harry hazautazott, Sunak szerint időben vették észre a rákot

A király minden családtagjával személyesen közölte a diagnózisának hírét. Harry herceg is beszélt telefonon apjával a betegségéről, és kedden az Egyesült Királyságba utazott Kaliforniából, hogy meglátogassa a királyt. A sussexi herceg és az édesapja utoljára a májusi koronázáson találkoztak egymással – legalábbis a hivatalos információk alapján.

A betegségig pedig legutóbb állítólag októberben beszéltek, amikor Harry felhívta a királyt, hogy felköszöntse a 75. születésnapján. Harry a hír bejelentése után egy nappal már az Egyesült Királyságban landolt, de lehet, hogy messze még a nagy családi összeborulás: a BBC forrásai szerint Harry nem találkozik Vilmos herceggel a látogatása alatt.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a közösségi médiában azt írta, hogy „teljes és mielőbbi felépülést kíván Őfelségének”. „Nincs kétségem afelől, hogy rövid időn belül újra teljes erejében lesz, és tudom, hogy az egész ország jobbulást kíván neki” – írta Sunak. A BBC műsorában beszélt arról is, hogy a megbetegedést korán észrevették.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, aggódik a királyért, és hamarosan felveszi vele a kapcsolatot. Az elnök, akinek nagyobbik fia néhány éve agydaganatban halt meg, később azt írta, hogy a rákos megbetegedéseknél nagy szükség van a reményre és a bátorságra, illetve azt is megígérte, hogy imádkozik a királyért.

A Nemzetközösség országainak vezetői, így Kanada és Ausztrália, valamint Emmanuel Macron francia elnök is felajánlották támogatásukat a királynak. „Mihamarabbi gyógyulást kívánok III. Károly királynak. A gondolatainkban hordozzuk a brit népet” – írta Macron az X-en megjelent bejegyzésében.

Eddig jó egészségnek örvendett, de azért megvannak a vésztervek

A világot azért is rázta meg Károly diagnózisa, mert az utóbbi időben ez már a harmadik egészségügyi probléma a királyi család körében, miután Katalint megműtötték, Sarah Ferguson yorki hercegnénél pedig nemrég mell- és bőrrákot is diagnosztizáltak.

A hír azért is üthette szíven a briteket, mert II. Erzsébet királynő rekordhosszú uralkodása alatt szinte soha nem küzdött hasonló horderejű betegséggel – noha az uralkodása végén bevallottan mozgásszervi problémái voltak, és más okból is volt kórházban –, illetve azért is, Károly nagyapja, VI. György viszont rákban halt meg. Ugyanakkor György király tüdőrákjának kialakulásához sokak szerint hozzájárult a láncdohányzása, míg Károly kifejezetten egészségesen próbál élni. Az Independent beszámolója szerint a király minden nap tornázik, nagyokat sétál, keveset eszik, és állítólag rengeteg vitamint szed.

Brit újságok február 6-i címlapjai – Fotó: Toby Melville / Reuters
Brit újságok február 6-i címlapjai – Fotó: Toby Melville / Reuters

A CNN szerint Károly általában véve jó egészségnek örvendett, de ehhez hozzátartozik, hogy a kisebb egészségügyi problémákat a Buckingham-palota nem szokta megosztani a nyilvánossággal. Általában a nagyobb horderejű, közfeladatok ellátását is érintő problémákat szokták csak nyilvánosságra hozni, például olyan eseteket, amikor Károly 2020-ban és 2022-ben is elkapta a koronavírust, amiből egyébként végül gond nélkül felépült. De a néhai Erzsébet anyakirálynénak (Károly nagyanyjának) rákbetegségét például évtizedeken át titokban tartották. Őt vastagbélrákkal és mellrákkal műtötték még az ezredforduló előtt.

Ha a király bármikor annyira megbetegedne, hogy átmenetileg a mostanihoz hasonlóan sem tudja ellátni feladatait, akkor ezek egy részét két vagy több államtanácsosra ruházhatja át. Ezek az államtanácsosok az uralkodó nevében járnának el, például felhatalmazást kapnának arra, hogy dokumentumokat írjanak alá, részt vegyenek a titkos tanács ülésein, és új nagyköveteket fogadjanak, de nem láthatnák el a legfontosabb alkotmányos szerepeket, például a miniszterelnök kinevezését.

A jelenlegi államtanácsosok Kamilla királyné, Vilmos és Harry hercegek, Anna hercegnő, Eduárd herceg, András herceg és Beatrix hercegnő. A kört éppen két éve bővítette ki Károly, amivel lényegében nem merül már fel, hogy ezek a feladatok valamikor Harryre vagy Andrásra szálljanak.

Ha a király teljesen képtelenné válna az alkotmányos kötelezettségeinek ellátására, akkor a jogköreit visszavonhatják, és egy régens veheti át azokat. Egy 1937-es törvény értelmében a régens Vilmos herceg lenne, aki első a trónöröklési sorban. A régensség létrehozásához azonban orvosilag is igazolni kellene, hogy az uralkodó szellemi vagy fizikai állapota miatt képtelen az államfői feladatok ellátására. Ezt aztán egy négytagú testületnek kéne elfogadnia. A régensség azonban nem végleges állapot: ha a király újból képes ellátni feladatait, akkor a fenti jogkörök visszakerülnének hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!