Kiengedték a kórházból Katalin hercegnét

2024. január 29. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Hazatérhetett a kórházból hétfőn Katalin walesi hercegné, Vilmos brit trónörökös felesége, aki körülbelül két hete hasi műtéten esett át, írja az MTI. A Kensington-palota – Vilmos és Katalin londoni hivatala – hétfői tájékoztatásában továbbra sem részletezte a műtéti beavatkozás okát, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hercegnő lábadozása „jól halad”. A palota szerint Katalin hercegné a királyi család windsori rezidenciáján lévő otthonukba távozott a London Clinic nevű magánkórházból.

Az udvar január 17-én jelentette be, hogy a 42 éves hercegnőn előző nap tervezett műtéti beavatkozást hajtottak végre, amely sikerrel járt. Az akkori tájékoztatás úgy hangzott, hogy Katalin valószínűleg 10–14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik.

A Kensington-palota hangsúlyozta: az orvosi szakvélemény alapján valószínűtlen, hogy Katalin hercegnő a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához. Ennél több részlet a hercegnő hazatéréséről szóló hétfői közleményben sem szerepel. A palota már a műtétről szóló első tájékoztatásában jelezte, hogy nem is várható további részletesebb tájékoztatás a kórházi kezelés okáról. Az akkori közlemény úgy fogalmazott, hogy Katalin szeretné „a lehető legteljesebb normalitást” fenntartani gyermekei számára, és szeretné azt is, ha személyes orvosi adatai magánjellegűek maradnának.

Katalin apósa, a 75 esztendős III. Károly király a múlt hét végén szintén tervezett beavatkozáson esett át prosztatamegnagyobbodás miatt. Az uralkodót ugyanabban a kórházban kezelik, ahol a walesi hercegnőt nem sokkal korábban megműtötték. A királyon elvégzett beavatkozásról szóló közleményben a Buckingham-palota – a brit királyi család londoni hivatala – hangsúlyozta, hogy jóindulatú, „évente több ezer férfinél előforduló” elváltozásról van szó, és Károly közéleti programjait „a lábadozás rövid időszakára” elhalasztják.

Az uralkodó diagnózisának ismertetésével a palota szakított azzal a régre visszanyúló szokásjoggal, amelynek alapján az udvar korábban a szükséges minimumon túl nem közölt részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, esetleges betegségeinek mibenlétéről.

Udvari illetékeseket idéző médiaértesülések szerint a diagnózis nyilvánosságra hozását Károly kifejezetten kérte, azzal a céllal, hogy felhívja a közfigyelmet az időbeni kivizsgálások, szűrések fontosságára.

A Buckingham-palota ismertetése szerint III. Károly örömmel nyugtázta, hogy diagnózisának ismertetése „máris kedvező hatást gyakorolt a lakosság egészségtudatosságára”. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) az uralkodó diagnózisának ismertetése után közölte, hogy a prosztataelváltozásokkal foglalkozó online tanácsadó felületének látogatottsága több mint a tízszeresére emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!